Geocaching Onderzoek 2018 – deel 1

Liefst 1346 unieke geocachers namen de voorbije weken de moeite om deel te nemen aan het Geocaching onderzoek. Dat leverde boeiende resultaten op die we de komende weken met jullie zullen bespreken. Hieronder alvast deel 1 van de resultaten.

Diverse doelgroep

Geocaching spreekt een zeer divers publiek aan: of je nu man/vrouw bent, jong/oud, …: allerlei soorten mensen namen deel aan het onderzoek en spelen Geocaching. In onderstaande tabel kan je meer informatie vinden over de deelnemers van het onderzoek.

Land België – 44% Nederland – 56%
Geslacht Man – 45% Vrouw – 55%
Premium member Ja – 89% Nee – 11%
Leeftijd Jongste: 12 jaar Oudste: 78 jaar

Geocaching heeft onlangs 18 kaarsjes mogen uitblazen en we vroegen aan onze deelnemers van het onderzoek wanneer zij begonnen zijn met het Geocaching spel. In onderstaande grafiek kan je zien dat er zelfs enkele deelnemers hebben deelgenomen aan het onderzoek die in 2000 begonnen zijn met het spel.

Aantal gevonden geocaches

Uit het Geocaching onderzoek van vorig jaar bleek dat een geocacher gemiddeld 1449 geocaches gevonden heeft. Ook dit jaar vroegen we hoeveel geocaches je gevonden hebt. Van de deelnemers aan het onderzoek had de grootste groep tussen 500 en 999 geocaches gevonden (252). Er hebben 55 geocachers (die deelnamen aan dit onderzoek) reeds meer dan 8000 geocaches gevonden.

Traditionals zijn veruit het populairste geocachetypes

Dit zal waarschijnlijk weinig verrassend overkomen: traditionals zijn de populairste geocachesoort. Gevolgd door multicaches en op de derde plaats komen mysteriecaches. Vrij logische resultaten want dat zijn ook de meest voorkomende cachetypes in België en Nederland. Zie hieronder hoe andere geocachers gestemd hebben op hun favoriete cachetype.

Traditional cache 52,1%
Multi-cache 27%
Mysterycache 14,9%
Wherigo cache 1,9%
Virtual (reward) cache 1,5%
Letterbox 1,2%
Earthcache 0,6%
Webcamcache 0,6%
Labcache 0,3%

Geocaching ontdekken we via familie & vrienden

Er hangt nog steeds een beetje geheimzinnigheid aan Geocaching: er zijn al ontelbaar veel discussies geweest of Geocaching nu geheim moet blijven of niet. Maar geocachers hebben toch op een of andere manier Geocaching moeten leren kennen. Dus vroegen wij net zoals vorig jaar hoe jullie Geocaching hebben leren kennen. Liefst 72% heeft Geocaching via vrienden of familie leren kennen, exact hetzelfde percentage als vorig jaar.

Via vrienden of familie (mond tot mond) 71,6%
Gelezen/gezien in een artikel/internet 12,8%
Dankzij een organisatie/activiteit 3,1%
Zocht naar een GPS/smartphone spel 2,6%
Toevallig ooit een cache gevonden 1,5%
Toevallig ooit een Geocaching app geïnstalleerd 0,7%
Andere 7,7%

20 minuten zoeken is voor de meeste geocachers voldoende

Sommige geocaches zitten echt goed weggestoken en daarom peilden we naar het geduld dat jullie kunnen opbrengen om verder te zoeken naar de cache. De overgrote meerderheid (64%) zoekt maximum 20 minuten. 4,5% zijn echte volhardende zoekers: deze zoeken langer dan een uur vooraleer ze het opgeven.

Ik kijk snel even en ga dan door 1,2%
Ik zoek maximum 20 minuten 64,1%
Ik zoek maximum een uur 30,2%
Ik zoek langer dan een uur 4,5%

Wat vinden we leuk en minder leuk aan Geocaching

Ook interessant leek ons te peilen naar wat jullie het allerleukste vinden aan Geocaching: de top 3 redenen om te geocachen zijn ontdekken van nieuwe plaatsen, spanning van het zoeken en vinden en van de natuur genieten.

Wandelen of fietsen 9,7%
Spanning van het zoeken en vinden van een cache 17,6%
Ontdekken van nieuwe plaatsen 36,8%
Iets doen met vrienden/familie 6,4%
Buiten komen 10,9%
Van natuur genieten 12,8%
Puzzelen 1,3%
Statistieken 0,5%
Andere (combinatie van bovenstaande) 4%

Wat is het minst leuke aan Geocaching was ook een vraag die we jullie voorlegden. Bijna een derde van jullie stemmen ging naar vernielde en gestolen caches, gevolgd door slecht onderhouden geocaches en (veel te) moeilijke puzzels.

Vernielde en gestolen caches 32,6%
Vervuiling van de natuur 9,2%
(Veel te) moeilijke puzzels 24,2%
Slecht onderhouden geocaches 27,5%
Foute moeilijkheid en terrein ratings 3,1%
Andere (combinatie van bovenstaande) 3,4%

 

Heb jij gewonnen?

Wie deelneemt aan het Geocaching onderzoek kan leuke Geocaching prijzen winnen (deelnemen kan nog steeds via deze link). Wil je weten of jij een van de gelukkige winnaars bent? Geef dan hieronder jouw mailadres op. Heb je niet gewonnen? Geen erg! Bij ieder nieuw deel met resultaten van het onderzoek maken we nieuwe winnaars bekend.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

2 gedachten over “Geocaching Onderzoek 2018 – deel 1”

  1. Geocachen is de leukste hobby die er is, buiten zijn, samenwerken, ontdekken, puzzelen , zoeken , wandelen of fietsen, nieuwe plekken ontdekken.. en ga maar door

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.