Geocaching boeken

Wat te doen op een koude (winter)dag? Een leuk boek lezen waarin Geocaching een hoofdrol speelt, waardoor je toch weer in de Geocaching-sfeer blijft. Er bestaan veel boeken met uitleg en ideeën over Geocaching, maar hier hebben we het uiteraard over fictieverhalen. Wij gingen op zoek naar enkele leuke (en misschien wel gekende) leesboeken waarin Geocaching een (kleine) rol speelt. Er zijn zowel boeken voor volwassenen als voor kinderen te vinden.

📗 Vijf – Ursula Poznanski

In dit detective verhaal wordt het dode lichaam van een vrouw gevonden. Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger van de recherche treffen coördinaten aan op haar voetzolen en wie coördinaten zegt, denkt onmiddellijk aan Geocaching. Op die coördinaten treffen ze een hand aan met nieuwe coördinaten waarna de zoektocht naar de moordenaar begint.

Vijf is een heel leuk en spannend verhaal, waarin Geocaching een prominente hoofdrol speelt in dit 400 pagina’s tellende boek.

📘 d3Zusjes – Ina Enssr

Paul Bos is verdwenen en nadat hij 2 maanden spoorloos is neemt zijn vrouw contact op met Kristie Beekman. Zij vermoed dat zijn verdwijning met Geocaching te maken heeft en gaat samen met 2 ervan geocachers op onderzoek.

d3Zusjes is naast een boek ook verwerkt in een leuke multi-cache: ontdek alles over de drie Zusjes multi-cache. Voor wie D3Zusjes een goed boek vond, is er goed nieuws: er is immers nog het vervolgboek De hemel of de hel waarbij inspecteur Huisman 10 jaar na de verdwijning van Paul Bos deze cold case toch nog wil oplossen.

📓 Duivels spel – Inge Verbruggen

Wie al graag eens een thriller leest, kan zich uitleven met dit boek voor “young adults”. Het verhaal gaat over Lynsey die op zoek gaat naar haar vriendje Noah die van de aardbodem verdwenen is. Ze gaat overal op zoek in België en Nederland, net zoals ze aan Geocaching doen. Zo ontdek Lynsey dat ze Noah toch niet zo goed kent als ze zelf dacht.

Dit Nederlandstalig boek van 288 pagina’s is geschreven door Inge Verbruggen en verscheen in 2019.

📙 Duister ultimatum – Martin Langfield

In deze thriller krijgt het hoofdpersonage, de journalist Robert Reckliss, een vreemd voorwerp toegestuurd dat op een geocaching spel lijkt. Via GPS apparatuur moet hij 7 sleutels zien te vinden en allerlei codes kraken. Bovendien verdwijnt zijn vrouw en wordt hij serieus op de proef gesteld. Het verhaal speelt zich af in New York.

📕 Met Je Billen In De Brandnetels – Brigitte Bosman

Manon en Adriaan zijn broer en zus zijn twee handen op 1 buik en ze spelen vaak in hun boomhut. Op een dag spotten ze een persoon die naar iets op zoek is rond hun hut. Zo komen ze een schat op het spoor en begint het avontuur.

Met je billen in de brandnetels is een kinderboek en is een ideaal boek om kinderen in contact te brengen met Geocaching.

📔 De superslimme dommedievenval – Bert Wiersema

Dit boek gaat over Koos en Iris die fervente geocachers zijn. Tijdens één van hun zoektochten komen ze terecht bij Martha Knol, helaas is zij bestolen door andere geocachers. Koos en Iris gaan op onderzoek uit en gaan met hun detectivebureau aan de slag om de daders op het spoor te komen en de dieven te vangen.

De superslimme dommedievenval is een kinderboek geschreven door Bert Wiersema.

📖 Jacht – Simone Foekens

In dit kinderboek leert de tweeling Tim en Sil geocaching kennen nadat ze verhuisd zijn. Ze zijn meteen verslaaf aan deze schattenjacht met GPS en gaan op avontuur. Sil wordt verliefd op een klasgenootje en neemt deze mee op tocht, wat Tim niet zo fijn vindt. Sil en het klasgenootje komen in een gevaarlijke situatie terecht en Tim is de enige die hun kan helpen.

📚 Anderstalige geocaching boeken

Bovenstaande boeken waren allen Nederlandstalige, uiteraard zijn er ook verschillende boeken gemaakt over Geocaching in een andere taal. We lichten er enkele leuke uit.

📚 the Greatest treasure – Joushua Johnson & Rich Schleifer

Ongetwijfeld de gekendste geocaching vlogger is Joshua Johnson, mocht je hem nog niet kennen dan moet je beslist eens een video bekijken op zijn Youtube kanaal the Geocaching Vlogger. Leuk is dat Joshua ook een stripboek gemaakt heeft waarbij hijzelf de hoofdrol speelt. In het stripboek gaat hij op geocaching avontuur en onderweg omt hij allerhande vrienden tegen. Een leuk Engelstalig stripverhaal om geocaching te leren kennen.

📚 First to Find – Charly Essenwanger

Siegfried Distl komt terwijl hij naar een cache zoekt, zijn voormalige vriend Jakob Muschke tegen, die hem financieel heeft geruïneerd heeft in het verleden. Jakob zijn arrogantie en het stoefen over zijn rijkdom rijt oude wonden open bij Siegfried. De woede over zijn tegenstander neemt enorm toe, totdat Siegfried een plan smeedt en Jakob door Geocaching in een val lokt en hem op brutale wijze vermoordt.

First to Find is een misdaadroman dat volledig in het Duits geschreven is.

📚 Cached out – Russel Atkinson

Dit Engelstalig boek gaat over Cliff Knowles, die net gestopt is bij de FBI en helaas alleen achter blijft na de tragische dood van zijn vrouw. Cliff heeft net Geocaching ontdekt en tijdens een van zijn Geocaching zoektochten in de bergen komt hij een menselijk skelet tegen. Bij een cache een beetje verder vindt hij nog een lijk en zo gaan de poppetjes aan het dansen. Hij start zijn zoektocht naar de mysterieuze CO Enigmal. Dit boek is één van de Cliff Knowles mysterieboeken die een boekenserie vormen.

📚 Cache a Predator, a Geocaching Mystery – M. Weidenbenner

Cache a Predator is een Engelstalige geocaching thriller dat draait rondom Brett Reed en zijn dochter Quinn. Brett Reed is in een voogdijkwestie rondom Quinn terecht gekomen en de kinderbescherming moet in enkele dagen tijd een oordeel vellen. Net tijdens deze dagen loopt er een psychopaat rond die lichaamsdelen achterlaat bij geocaches.

📚 Crystal Cache serie – Kathy Sattem Rygg

Eindigen doen we met een boekenserie: in deze Engelstalige boeken speelt de 12-jarige jongen Dylan Fisher de hoofdrol. Via geocaching beleeft hij allerhande avonturen en zo vindt hij een kristallen steen in een geocache. Hij leert ook zijn buurmeisje Tera kennen, maar dan loopt plots alles mis wanneer het kristal verdwijnt en Tera in gevaar komt. Via allerhande gecodeerde puzzels moet Dylan het mysterie oplossen.

De crustal cache serie bestaat momenteel uit 4 Engelstalige boeken:

 • The crystal cache
 • The cache keeper
 • The cache code
 • The cache creation

📚 Andere geocaching boeken

Er zijn nog verschillende andere boeken waarin geocaching een rol speelt. Deze vatten we samen in de lijst hieronder.

BoekAuteur
Hide and SeekKaty Grant
The Geocache KillerJulian Flood
North of BeatifulJustina Chen
First to FindMorgan C. Talbot
Death Will AttendMorgan C. Talbot
Nine Feet UnderMorgan C. Talbot
Hope You Guess My NameHeather Harlen
The Trail of Lost HeartsTracey Garvis Graves
The HeistShaun Jeffrey
CodeKathy Reichs
A Parallel TrustJames Stoddah
Caching InTracy Krimmer
The Lost FrenchmanCully Long
Death cache. Tödliche KoordinatenDanise Juno
The Year I Didn’t EatSamuel Pollen
A cache of CorpsesHenry Kisor
First to FindMark Gessner

Ken je zelf nog leuke boeken die bij dit lijstje horen? Laat het ons gerust weten!

Nog meer boeken en geocaching!

Wist je trouwens dat boeken zelf ook tot leuke geocaches kunnen leiden?

Zo kan je in verschillende bibliotheken een geocache terugvinden. Heerlijk toch om ook eens binnen te geocachen. Een aanrader bijvoorbeeld is de LocHal bibliotheek in Tilburg!

Ongetwijfeld ken je wel de minibibs die je in het straatbeeld kan terugvinden: deze kleine boekenkastjes vormen vaak ook een geocache.

Sterker nog: wist je dat verschillende boeken zelf ook een cachecontainer zijn?

Of ga eens op zoek naar de geo-art KBR in Asenray?

KBR - Kinderboekenreeks Asenray geo-art

En als je dan toch aan het geocachen bent, kom je misschien wel een leuk zwerfboek tegen?

Zwerfboeken

8 gedachten over “Geocaching boeken”

 1. Hoi,
  Geen boek deze keer maar een film getiteld; Splinterheads.
  Het gaat over een jonge dame, zij reist rond met een kermis en gebruikt haar vrije tijd om te geocachen. Ik ga niet te veel verklappen maar het is een romantische comedy. 😉

  Beantwoorden
 2. Ik weet dat er geen reclame gemaakt mag worden, maar bij BOL.com zijn er 3 van de 5 boeken niet leverbaar. Waar kunnen we deze boeken wel vinden en bestaan deze in e-boek vorm?

  Beantwoorden
  • Hey, net nog even nagelopen: enkel het laatste boek is niet meer beschikbaar via Bol.com, de andere 4 kan je er zeker nog vinden 😉

   Beantwoorden
 3. Een aantal jaar geleden heb ik het boek “Jacht” van Simone Foekens gekocht voor de schoolbieb van de school waar ik toen werkte. Het is een jeugdboek over een aantal kinderen die d.m.v. geocachen een spannend avontuur beleven. Ik geloof dat het boek niet meer als nieuw te koop is maar wel als tweedehands.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.