Zwerfboeken zijn boeken die geen vaste eigenaar hebben en door het land zwerven. Het doel van zwerfboeken is om boeken die je gelezen hebt door te geven door deze op een geschikte publieke plek achter te laten zodat een onbekende persoon dit boek kan vinden en lezen.
Boekenjagers is net hetzelfde concept als zwerfboeken, het enige verschil is dat er in België gesproken wordt over Boekenjagers en in Nederland over zwerfboeken.
Zwerfboeken kan je tegenkomen op geschikte publieke plekken. Er bestaan ook websites waarop je de locaties van zwerfboeken of tips over de locatie van de boeken kan terugvinden.
Dat kan je doen door er een duidelijke boodschap bij te steken of een sticker op te plakken en deze dan te registreren op de juiste website.
Ook kinderboeken kunnen zwerven, hiervoor bestaat er een aparte website om kinderzwerfboeken te kunnen vinden en verstoppen.
Tijdens het geocachen kan je ook al eens iets anders tegenkomen: Munzee, Happy Stones of misschien wel een zwerfboek. Wij kwamen onlangs 2 van deze zwerfboeken tegen op een bankje en kwamen deze ook al eens eerder tegen in een minibib. Daarom vonden we het wel eens interessant om dit concept verder uit te zoeken. Er is al 1 groot verschil in de Lage Landen: in Nederland spreken we immers van zwerfboeken, terwijl in België ditzelfde concept gekend is onder de naam Boekenjagers. Voor kinderen bestaat er ook nog kinderzwerfboek. Maar er zijn nog verschillen: tijd om ons eens te verdiepen in hoe deze leuke concepten werken en wat je waar kan vinden.
📘 Boekenjagers in België
In België is het de bedoeling dat boeken in het wild verstopt worden en dat je een hint van de verstopplek post op de Facebookgroep van de Boekenjagers. Vaak gebruikte hints zijn afbeeldingen van de plek waar het boek gedropt is waarbij vaak ook de gemeente wordt meegegeven. Op basis van de hints kunnen boekenjagers op jacht om het boek te zoeken. Eénmaal ze deze gevonden hebben kunnen ze het boek lezen en is het de bedoeling dat deze opnieuw verstopt wordt op een nieuwe plek zodat het proces opnieuw kan beginnen.
Uiteraard kunnen toevallige passanten ook een zwerfboek vinden van de Boekenjagers. Daarom wordt aangeraden als je een boek verstopt, dat je er een briefje bijsteekt met wat meer uitleg over de Boekenjagers: dat briefje kan je hier terugvinden.
💡 Nog enkele tips om een boek te verstoppen
- Verpak deze in een doorzichtige plastic zak (diepvrieszakjes zijn ideaal)
- Plaats deze nooit in de buurt van zwerfvuil, afval of vuilnisbakken
- Ook privéterrein is niet aan te raden, tenzij je hiervoor toestemming hebt (vb. bij een supermarkt)
- Vergeet het briefje met de boodschap er niet bij te plaatsen en zorg dat je deze meteen kan zien
📗 Zwerfboeken in Nederland
In Nederland heeft ieder zwerfboek een zwerfboekcode: dat is een code van 9 posities (letters en cijfers) dat uniek is voor ieder zwerfboek. Deze zwerfboekcodes kan je aanmaken op de website van zwerfboek.nl. Je krijgt een vierkant met 3 X 3 posities die je kan toevoegen aan het boek door deze zelf te noteren of een zwerfboeksticker te maken. Het handige aan deze zwerfboekcodes is dat je het boek kan volgen en de reishistorie van het boek kan terugzien.
Als je een boek wil laten zwerven, dan maak je zo’n zwerfboekcode aan en plak je deze op het boek. Daarna verstop je het boek en kan je op de website aangeven waar je dit boek hebt achtergelaten. Iedereen kan vanaf dat moment zien waar het boek verstopt is en het boek gaan zoeken. Van zodra het boek gevonden is, kunnen ze dit boek opzoeken via de zwerfboekcode op de website en aangeven dat het boek is gevonden.
Om zelf een zwerfboekcode te maken, moet je een account aanmaken dat volledig gratis is.
Website | https://www.zwerfboek.nl/ |
📙 Kinderzwerfboeken
Niet alleen volwassenen kunnen op zoek gaan naar zwerfboeken, maar ook kinderboeken kunnen zwerven. Zwerfboeken voor kinderen kan je vinden op allerlei locaties en zijn ideaal om kinderen te stimuleren om meer te lezen in hun vrije tijd.
Kinderzwerfboeken hebben ook een zwerfcode die je kan opzoeken op de website kinderzwerfboek.nl
Website | https://kinderzwerfboek.nl/ |
Interessant artikel. Je hebt ook nog “bookcrossing”. Is net zoiets.
https://dnffinder.blogspot.com/2021/08/trackables-geocaching.html
Met geo-groet,
GeoKars,
onderweg met GEOrgCACHING als DNF