Dat zijn geocaches waarbij je met meer dan 1 geocacher moet zijn om het logboek in handen te krijgen. Vaak moet je bij deze geocaches een handeling doen waarvoor je minstens 2 personen nodig hebt.
Er bestaat een Geocaching attribuut dat aangeeft of er Teamwork nodig is.
Wist jij dat er geocaches bestaan die je niet op jouw eentje zal kunnen loggen? Dat zijn immers teamwork caches. Om deze geocaches te kunnen loggen zal je samen moeten werken met andere geocachers om het logboek te pakken te krijgen. Ben je benieuwd of er bij jou zulke teamwork caches in de buurt liggen? Dan kan je filteren op het Geocaching attribuut dat hiernaast staat afgebeeld.
Een meer dan gekend voorbeeld van een teamworkcache is een verticale buis waarbij je dmv. water de cache omhoog moet krijgen. Echter moet een andere geocacher de gaatjes dichthouden zodat het water niet wegstroomt (zie de video hieronder). Een voorbeeldje hiervan kan je vinden bij de Buis-reeks in Zwalm (GC9ENQ7). Er zijn natuurlijk ook verschillende andere leuke samenwerkingscaches waarvan we sommige onder de loep nemen.
👫 #11 Den Bolkse Hamer Mystery Cache – GC93H99
Een mooi exemplaar van een cache waarbij je met 2 moet zijn om deze te pakken krijgen is deze geocache dat behoort tot de fantastisch leuke geo-art Den Bolkse Hamer in Rijkevorsel. De cache zelf bestaat uit 2 onderdelen die bij elkaar gebracht moeten worden, echter is dat alleen mogelijk als je met 2 bent want deze onderdelen hangen vast aan 2 verschillende bomen. Er is net genoeg speling om de cache te openen als je de 2 onderdelen bij elkaar brengt.
👫 [GLE13] Nacht van Ninox – GC4K60X
Nacht van Ninox is een nachtcache die gepubliceerd is als opening van de 2013-editie van het Grenslandevent. We hadden eerder al verschillende nachtcaches gelopen en we waren erg enthousiast over de combinatie van een sfeervol verhaal en leuke, uitdagende opdrachten. Bij de Nacht van Ninox gaan teams op zoek naar vreemde wezens die neergestreken zijn in de bossen van Cranendonck. Hun doel is om deze wezens te verjagen nadat anderen een eerdere poging gewaagd hebben, maar nooit meer terug zijn gekomen.
Elk waypoint is een puzzel. Uit ervaring blijkt dat voor elke puzzel geldt dat met meer mensen er eerder een oplossingsrichting gevonden wordt. Vaak heeft ieder z’n eigen specialiteit, waardoor grotere teams soepeler de tocht weten te volbrengen. Daarnaast zijn er een aantal puzzels waarbij teamwork de ervaring echt leuker maakt. Een letterlijk hoogtepunt is het waypoint met de naam “Het Slagveld”, waar een teamlid vanuit een hoge positie aanwijzingen geeft aan de medecachers waar ze informatie in het slagveld op moeten halen. In logs zien we regelmatig dat teams dit het leukste waypoint vinden.
Nacht van Ninox heeft een 4-sterren moeilijkheidsgraad. Ninox zijn “valk-uilen” die de bezoekers proberen te vangen met hun “val-kuilen”. We proberen de Nacht van Ninox toch voor iedereen toegankelijk te houden. Ook cachers met minder ervaring helpen we door te tocht heen, zodat ook zij een leuke avond hebben en ervaring op kunnen doen die ze bij andere caches weer kunnen gebruiken.
👫 Tour of Duty – GC8XNKD
De Tour of Duty kan je vinden tussen Michelbeke en Sint-Maria-Oudenhove. Het is een familie rondje met hier en daar toch wel enkele pittige caches. Bij enkele caches is teamwork noodzakelijk en zal je een menselijke ladder moeten vormen om de cache te pakken te krijgen. Naast de moeilijkheidsgraad van de caches is er ook een flinke terreinwaarde! Het is geen meter plat en je zal steeds omhoog of steil naar beneden moeten. Soms, wanneer het naar seizoen is, is er zelfs teamwork nodig om van de ene cache naar de andere te geraken. Dit om onnodige glijpartijen te voorkomen😉.
Ons rondje is helemaal in thema van de reeks “Tour of Duty”. Dit maakt het aangenaam voor jong en iets minder jong. Ook de diversiteit spreekt vele geocachers aan. Op het eind wordt men met een leuke bonus getrakteerd met, meestal, 2 soorten woodies er in.
👫 Gasthuis(hoeve) / onbesproken gedrag! – GC7HE5W
Om met de deur in huis te vallen… deze cache is gemaakt door goed teamwork van gjmverhelst en frotbeij. De cache is een combinatie van een historische plek met een bijzondere geschiedenis en moderne techniek. Gjmverhelst maakte een schitterende replica van het Sint-Paulus gasthuis met luxueuze stoffering en zijn assistente nam de breinaalden ter hand. Frotbeij zorgde voor de technische snufjes, voice-overs en het subtielere schilderwerk.
De cache zelf is te vinden in De Gasthuishoeve dat zeker al de moeite waard om te bezichtigen als de deuren geopend zijn. Voel je te gast als bezoeker en dompel je onder in vroegere tijden.
De cache zelf is een miniatuur gasthuis met een hoog escape room gehalte. Met een goede samenwerking kan iedereen op zijn klompen aanvoelen hoe deze villa geopend kan worden. Zorg daarvoor dat je aan beide kanten van dit gebouw staat. Kwestie van rustig trekken en duwen. Om onnodige vernielingen te voorkomen staat er in de listing de nodige uitleg: doorloop stap voor stap de listing op de cache pagina dan gaan deuren voor jullie open. Visueel is er in het huis aan alle kanten overal iets te zien en te ervaren. Essentieel om deze informatie aan elkaar te delen om verder te kunnen komen in deze mini escaperuimtes. Maar gedraag je voorbeeldig net als de twee laatste bewoonsters. Immers zij waren van onbesproken gedrag.
👫 #5 De Mosten Traditional Geocache – GC939Y3
Aan de Belgisch-Nederlandse grens kan je De Mosten terugvinden: een recreatiedomein in Meer en één van deze cache is er eentje waarbij teamwork echt noodzakelijk is. De cache ligt vlakbij het meer en je zal het water nodig hebben om de cache naar boven te krijgen uit een verticale buis. Het teamwork houdt in dat iemand de afvoerbuis zal moeten vasthouden en dat hoog genoeg zodat het water niet wegstroomt, terwijl een andere geocacher emmertjes water gaat halen uit het meer en de verticale buis vult met water totdat de cache bovendrijft. Je zal ettelijke malen naar het meer moeten lopen dat 3 meter verder ligt. Na het loggen kan de afvoerslang terug neergelegd worden waardoor het water vrij kan weglopen in het meer en de koker dus weer beneden in de buis komt te liggen.
👫 Knutselen 2 – GC50M12
Co dirklensink heeft een klein rondje in elkaar gestoken van 4 traditionele geocaches in Laren met als thema knutselen. Het zijn allen leuke gadgetcaches geworden waarbij je toch wat extra’s zal moeten doen om het logboek te bemachtigen. En voor nummer 2 van deze kleine reeks is teamwork noodzakelijk.
1 geocacher zal met kracht een ballon moeten kunnen opblazen, terwijl de andere geocacher het iets makkelijker zal hebben en het deurtje zal moeten openen om bij de cache te kunnen komen.
👫 Waterkoker – GC56HCV
Een aantal maanden borrelde een idee in ons hoofd. Is het uitvoerbaar en waar kunnen we deze cache dan plaatsen?
We gingen aan de slag. Cache maken, thuis regelmatig testen in de regenton. Verzwaren en weer testen. Een plekje zoeken en een pagina maken. We hadden in eerste een andere locatie in gedachten, maar deze locatie leende zich uiteindelijk beter. Voor deze cache heb je een goede fietspomp nodig. Verderop zie je dan het water borrelen. Om het water te laten borrelen en de cache te bemachtigen, zal je deze cache met 2 personen moeten doen. Alleen zal het een stuk lastiger zijn om deze cache te loggen.
Vanwege de locatie is deze cache alleen te doen tussen april en oktober. Daarna veranderd de situatie ter plaatse dusdanig, dat je het water niet meer kunt laten borrelen.
Leuk dit soort caches! Vriendschapscaches zijn hier ook een mooi voorbeeld van. Wij schreven daar een blog over:
https://dnffinder.blogspot.com/2021/03/partnerschapscache.html
Met geo-groet,
GeoKars
onderweg met GEOrgCaching als DNF