Geocaching in Epe: Ijsje geo-art

IJsevent, in augustus? Ja tuurlijk joh! Er is meer dan alleen ijs om op te schaatsen. Augustus = hartje zomer en dus een ideaal moment om een event te organiseren. Eet je gelijk even een ijsje. En weet je wat … log ‘em dan ook gelijk even.

Groep Vrienden Geocaching Regio Epe

Hoe zit dat? Nou, daarvoor moeten we u even meenemen een stukje terug in de tijd. Eind ‘21- begin ‘22. Er was contact tussen Marinde (Marinding) en Roy (Team RASC) ivm een geocache. Al puzzelend via de app ontstond er een idee. Zou het wat zijn om contact te leggen met meerdere geocachers uit de directe omgeving? Om zo elkaar te kunnen helpen met vraagstukken. En om lekker te kunnen sparren over alles wat met geocachen te maken heeft. Zo gezegd, zo gedaan.

Er ontstond een appgroep én er volgde een samenkomst. Dan is het bijna niet uit te sluiten dat er ideeën gaan ontstaan. Zo ook bij ons. De één roept: “Willen we iets gaan plaatsen?” Een ander: “Een event is ook altijd leuk”. U snapt het wel. Er moest worden nagedacht over een naam. 

En zo ontstond Groep_VGRE. Met nadrukkelijk het woord groep als start. Want de G staat voor Geocaching; Groep Vrienden Geocaching Regio Epe.

Al vrij snel kreeg het plan om een event te organiseren gestalte. Alsmede het daarbij plaatsen van een klein trailtje (9 caches, 4 km). In een prachtig natuurgebied, een super goede ijscoman aanwezig en stralend weer die dag. En natuurlijk woodies. Het was een groot succes.

Dat smaakt naar meer: een nieuw plan voor 2023

Over de agenda voor de maandelijkse clubavond hoefde elke keer niet lang te worden nagedacht, die was standaard vol. Het mooie is dat gaandeweg ieders eigen expertise naar voren komt. Nog mooier is het dan om te zien en te zorgen dat je daar als voltallige groep van profiteert. Al zijn wij geen hele grote groep, toch is er een behoorlijke diversiteit. Zowel in de manier van geocache-beleving (tradi-zoekers, mega puzzelaars), alsook in de organisatorische kwaliteiten:

  • Er zijn er altijd een paar die de meest uiteenlopende puzzels willen en kunnen maken.
  • Een ander gaat graag uren het bos in om het meest geschikte plekje te vinden. 
  • Weer een ander probeert er dan voor te zorgen dat de wensen qua verstopplek ook binnen de toestemming passen. Welke van de twee aanpasbaar is, is dan de uitdaging 😉

In februari 2023 organiseerden wij het Mid Winter Event. Een gezellig samenzijn in de nabijheid van de Schaapskooi Epe-Heerde. Volledig verzorgd met woodies, koffie, warme chocolademelk, en zelfs koekjes met ons eigen logo! Ja, ook bakkwaliteiten hebben wij in de gelederen.

Geo-art in de vorm van een ijsje

De grote opmars richting augustus 2023 was gestart. Midden in de winter dachten wij op volle kracht na over ons ijs-event. De datum stond rood omcirkeld in ieders agenda. Tot ‘die bewuste dinsdagavond’. Een gewone clubavond, dachten we.

Maar nee, één van ons vond het leuk om op de clubavond de groep aan het denken te zetten over het plaatsen van een ijsje. Eten konden we het al, maar kunnen we ook een ijsje op de geocaching kaart plaatsen? Een Geo-Art! En zo ja, hoe groot moet dat dan worden? Hoeveel vraagtekens hebben we daar voor nodig? En dan bedoel ik die blauwe dingetjes op de kaart, ook gekend als mysteriecaches die elk hun eigen puzzeltje moeten hebben.

Het moesten er liefst 42 worden! Eenieder had zichzelf een aantal toebedeeld om vervolgens zelf een voor hem of haar leuke puzzel te bedenken. Wat resulteerde in de meest uiteenlopende puzzels: van jigidi tot de meest agressieve breinbrekers.

Lay-outs maken, plaatjes verzamelen, de puzzel an sich, de oplossing laten checken, coördinaten inmeten, coördinaten checken in het veld, listings maken, coördinaten bijstellen, … Het was begonnen. 

En knutselen maar

Daarnaast mocht er nog het één en ander worden geknutseld. Want ja, al is er dan in de groep een fervent tradizoeker met nog 800 kokertjes op zolder, gewoon alleen maar kokertjes rapen was niet de bedoeling. Tuurlijk, per saldo gaat het om de logrol, die veelal in een kokertje ergens in zit. Leuk is het wel als je zo nu en dan in de route een extra versiersel tegenkomt.

Er werd dus fanatiek geknutseld. Ook dit weer in alle varianten. Hout, garen, beton, pvc, lijm, spijkers, schroeven, tape, branders. U kunt het zo gek niet bedenken of het is ingezet.

Toestemming was er al, maar werd nog even geverifieerd. Contact met de ijscoman werd onderhouden. Al was het maar om te zorgen dat ie onze favoriete ijssmaken op voorraad zou hebben die dag. 😉

Dan komt het moment dat je gaat plaatsen. Alle stashes op locatie brengen. Want op het moment van indienen ter review moet het fysiek en digitaal volledig in orde zijn, Zo gezegd, zo gedaan. Alles geplaatst. Ruim op tijd. Zo krijgt het geheel nog een paar weken de tijd om aan elkaar te ‘wennen’,  kan de stash een beetje opgaan in de natuur.

Vervolgens laten we de hele route proeflopen. Zodat we zeker weten dat alles klopt.

Ja, en het mooiste; de bonus! Super leuk gemaakt en te vinden op een prachtige plek. Ook deze cache werd al een paar weken op voorhand op de juiste locatie geplaatst. Aangezien ie namelijk nooit helemaal uit het zicht kan staan. Ruim op tijd plaatsen. Dan kan je ervaren hoe hufterproof hij is. Ging prima! Week voor tijd nog geweest. Logboek erin. We zijn er klaar voor!

Tijd voor publicatie & het ijsevent

De grote dag breekt aan: het ijs-event van 12.00 tot 14.00 uur. Vanwege het hoge puzzelgehalte mochten de caches eerder online komen. Bam! 06.00 uur, 42 pings in de mailbox. De geo-art is online en het ijsje ligt op de geocaching kaart.Precies zoals bedacht. En dus niet alleen 42 mails, maar ook een exploderende app.

Bij de aanvang van het event is het al snel gezellig rumoerig. En in de voorbije ochtend waren er toch nog wat details voorbij gekomen uit de listings. Superhandig en dat konden we snel bijstellen. Het ijs-event 2023 by groep_VGRE was een succesvolle editie!

De verdwenen bonus

Dan gaat plots de telefoon… Er is geen bonus! Dat kan niet, die moet men zien… die kan je niet missen. We besluiten even te gaan kijken. Nou, daar is ‘we schrokken’ een behoorlijk understatement: de mooie bonuscache was echt verdwenen. DRAMA! In hoofdletters. Wat nu? Een noodcache plaatsen. Dan kan er in ieder geval gelogd worden.

Eenmaal thuis werd er toch contact gezocht met de beheerder en vergunningverlener. De boswachter werd gesproken. En ja hoor, het geheel van de bonus stond bij hem in de werkschuur. Even ophalen dus. Dat resulteerde in een zeer gezellig gesprek en een wederzijds verontschuldigen. Want wat was er gebeurd?

Wij hadden volledig toestemming voor de gehele route en alle caches. De boswachter was echter enkel uitgegaan van kokertjes of bakjes achter bomen of een beetje in de grond. Een stash van deze omvang had hij even niet aan gedacht. Wat overigens nog steeds geen probleem is. Maar op het moment dat hij hem had zien staan heeft hij hem wel meegenomen. En laat dat nou twee dagen voor event zijn geweest.

Eind goed al goed. En de bonuscache? Die is volledig in tact herplaatst. En een groot voordeel voor vele cachers; u hoeft daar nu alleen maar een jigidi voor op te lossen. Dus mocht u die alsnog willen bewonderen: De Verdwenen Bonus van Het IJsevent (GCADFBJ)

Zelf op zoek gaan naar de ijs geo-art

Mocht u nu denken; ‘die mooie bonus is verplaatst. De rest ligt er nog prima. Maar pff hoe doe ik dat met die puzzels?’ Want ik schreef hierboven al over de verscheidenheid in deze trail. Het gaat van simpele jigidi’s en legpuzzels naar behoorlijke breinbrekers. Wees niet bevreesd. Ga er gewoon voor. Ja, het liefst op eigen kracht, met misschien soms een beetje hulp. Wij brainstormen met enige regelmaat met elkaar over van alles en nog wat. En helpen elkaar.

Maar niet door simpelweg een eindcoördinaat door te sturen. Daar leer je immers niets van. Nee, wij helpen elkaar door elkaar op het juiste spoor te houden richting de oplossing van een puzzel. En dat doen wij met alle liefde ook voor u. Dus vraag gerust via het berichtencentrum op Geocaching.com aan ons om hulp betreffende onze cache(s). Met de nodige hints zullen wij u stap voor stap richting de oplossing sturen. En dat geeft uiteindelijk vele malen meer voldoening wanneer u uw naam op de logrol schrijft!

Nadat je de verschillende puzzels hebt opgelost van de geo-art, ligt er voor jou een wandelroute van ongeveer 10 kilometer door Kroondomein Het Loo te wachten. In totaal zal je 41 caches vinden en een bonuscache. Ontdek hier de eerste cache van deze geo-art: GCA9DYW

Happy Caching Groet,

Groep_VGRE

1 gedachte over “Geocaching in Epe: Ijsje geo-art”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.