Geocaching onderzoek 2023 – deel 1

Er werd de afgelopen weken opnieuw massaal deelgenomen aan het Geocaching Onderzoek 2023. Reeds enkele jaren schotelen we geocachers verschillende stellingen voor om te ontdekken hoe geocachers denken over Geocaching en om te bekijken of we trends kunnen ontdekken.

De komende weken gaan we samen met jullie de resultaten ontdekken. Hiervoor hebben we Jeanet en Chris ingeschakeld van Team Snip & Snap. Ontdek de komende weken samen met dit team alle resultaten van het Geocaching Onderzoek 2023 via hun leuk video’s. Kijk gezellig even mee en ontdek de eerste resultaten!

Lees rustig de resultaten na

Geocaching bestaat intussen 23 jaar en we hadden het geluk dat er dit jaar zowel doorwinterde geocachers (gestart in 2000) als nieuwkomers (gestart in 2023) hebben deelgenomen aan het onderzoek. Van ieder jaar hebben we een minimaal 1 geocacher die gestart is.

LandNederland – 66,7%België – 30%Ander land – 3,30%
Leeftijd52 jaar en 5 maanden

Qua leeftijd was de jongste deelnemer 9 jaar en de oudste 83. We kunnen dus stellen dat Geocaching een hobby is voor alle leeftijden. Gemiddeld is een geocacher 52 jaar en 5 maanden oud, waardoor we durven stellen dat Geocaching voornamelijke oudere doelgroep aanspreekt.

📊 Hoe heb je Geocaching leren kennen?

Gelezen/Gezien/Gehoord in een artikel, op tv, Youtube, een website, radio, …15,9%
Mond tot mond (via vriend/familie)70,3%
Zocht naar een GPS/Smartphone spel2,9%
Dankzij een organisatie/activiteit4,8%
Toevallig ooit een cache gevonden1,4%
Toevallig ooit een Geocaching app geïnstalleerd1,6%
Anders3,1%

7 op de 10 geocachers heeft Geocaching leren kennen via vrienden of familie die hierover verteld hebben of hun mee hebben genomen op pad. Bijna 16% heeft Geocaching dan weer ontdekt door er wat over te lezen, zien of horen. Bijna 5% beleefde zijn eerste Geocaching ervaring via een organisatie of activiteit.

📊 Ben jij een Geocaching Premium member?

Een grote meerderheid van de deelnemers aan dit onderzoek is ook een Geocaching Premium member: liefst 95,8% heeft zo’n Geocaching lidmaatschap. Heel wat geocachers maken dus gebruik van de voordelen van zo’n Premium membership. Eén van de belangrijkste redenen zal natuurlijk zijn dat je op die manier ook toegang hebt tot de premium geocaches (zie hiervoor de resultaten van vorig jaar)

📊 Welk apparaat gebruik je meestal om te geocachen?

GPS23,3%
Smartphone46,1%
Beide30,6%

Er zijn geocachers die zweren bij hun GPS: goed 23% gebruikt meestal de GPS om geocaches te zoeken. 46% van de geocachers maakt dan weer voornamelijk gebruik van de smartphone met één van de verschillende Geocaching apps. Goed 30% maakt dan weer gebruik van beide apparaten. Deze vraag stellen we ieder jaar opnieuw en zo kan je ook de evolutie zien dat het aantal geocachers dat voornamelijk de smartphone gebruikt ieder jaar wat groter wordt.

2023202220212020
GPS23,3%26,7%19,3%22,9%
Smartphone46,1%42,6%35,8%32%
Beide30,6%30,7%44,9%45,1%
Evolutie apparaten om te geocachen

📊 Heb je ooit een geocache verstopt?

Ja58%
Nee27,8%
Nee, maar ik ben het wel van plan14,2%

Zelf een geocache maken is niet voor iedereen even belangrijk: 58% van de geocachers heeft ooit een geocache verstopt, terwijl goed 14% van plan is om dat ooit te doen. In vergelijking met voorgaande jaren is hier niet echt een stijging gekomen, ondanks dat er in 2022 het Geocaching initiatief The Year of the Hider was waarbij je een souvenir kon verdienen als je een geocache verstopt hebt (FYI: dat krijg je dit jaar ook bij het maken van een nieuwe geocache).

📊 Wat zijn jullie belangrijkste Geocaching motivaties?

We gingen op zoek waarom jullie aan Geocaching doen, wat drijft en motiveert jullie. Om de motivaties voor Geocaching te bepalen vroegen we iedere deelnemer om voor ieder onderdeel punten te geven van 1 (minst belangrijk) tot 7 (meest belangrijk) op een 7 punten Likertschaal. Wij namen de gemiddelde score van ieder onderdeel en kwamen een score uit tussen 1 en 7: hoe hoger de score op 7, hoe belangrijker deze reden is om te geocachen. De resultaten kan je hieronder terugvinden van minst belangrijk tot meest belangrijk.

De resultaten in het groen hebben een gemiddelde score boven 6, waarbij de allerbelangrijkste Geocaching motivatie Buiten komen is. Geocaching zorgt er dus voor dat mensen uit hun huis gaan. Ook het ontdekken van nieuwe plaatsen en van de natuur genieten zijn belangrijke redenen.

In iets mindere mate, maar toch nog steeds een belangrijke Geocaching motivatie is het vinden van geocaches. Daarnaast zorgt Geocaching voor veel mensen dat ze beweging hebben, je moet je natuurlijk verplaatsen naar de geocache en Geocaching motiveert dus mensen om te bewegen.

Er zijn ook enkele motivaties die we in het oranje hebben gezet: deze scoren gemiddeld iets minder omdat ze niet voor iedereen even belangrijk zijn en eerder bepaalde type geocachers aanspreken. Denk hierbij aan competitie, woodies verzamelen en verstoppen van geocaches.

Heb jij prijs?

Dankzij onze sponsors CreaCoins, GcProducts en GeocachingShop (neem zeker een kijkje op hun leuke websites!) mogen we enkele leuke prijzen weggeven! Deze week zijn er liefst 5 winnaars! Ontdek hieronder de winnaars van deze week. Vul hieronder het mailadres in dat je opgaf tijdens het onderzoek en ontdek meteen of je gewonnen hebt. Volgende week maken we de nieuwe winnaars bekend 😉

  Hoera, je hebt gewonnen! We nemen binnenkort contact met je op.

  We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

  Volgende week publiceren we de volgende resultaten van het Geocaching Onderzoek 2023. Uiteraard zullen er dan opnieuw 5 nieuwe winnaars zijn.

  4 gedachten over “Geocaching onderzoek 2023 – deel 1”

  Plaats een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.