Geocaching onderzoek 2022 – deel 1

Met het Geocaching Onderzoek 2022 waren we niet aan ons proefstuk toe, want het is al het zesde jaar op rij dat wij een Geocaching Onderzoek gedaan hebben. Ook dit jaar werden de vragen massaal door jullie beantwoord: meer dan 1.750 deelnemers gaven hun mening op de verschillende stellingen van het Geocaching Onderzoek 2022.

De komende weken gaan we samen met jullie de resultaten ontdekken. Vandaag alvast de eerste resultaten waarbij we onder andere kijken naar waarom jullie al dan niet een Geocaching Premium member zijn.

Deel 1Geocaching Premium
Deel 2Traditionele caches
Deel 3Multi-caches
Deel 4Geocaching events
Deel 5Mysteriecaches
Deel 6Andere cachetypes

Algemene vragen

Aan dit onderzoek deden zowel doorwinterde geocachers mee (gestart in 2000) als heel recent begonnen geocachers (gestart in 2022). We hebben van ieder jaar minstens 1 geocacher die gestart is (sinds 2000), behalve van het jaar 2001.

GeslachtMan – 46,5%Vrouw – 53,5%
LandNederland – 69%België – 31%
Leeftijd51 jaar en 9 maanden gemiddeld

Qua leeftijd was de jongste deelnemer 8 jaar en de oudste 82. We kunnen dus wel stellen dat Geocaching een hobby is voor alle leeftijden. Gemiddeld is een geocacher 51 jaar en 9 maanden oud.

📊 Hoe heb je Geocaching leren kennen?

Goed 73% heeft Geocaching ontdekt door vrienden of familie die over deze hobby verteld hebben. 11,5% heeft Geocaching dan weer leren kennen doordat ze er iets over gelezen hadden in een artikel. Andere redenen zijn: door ooit toevallig een cache gevonden te hebben, dankzij een activiteit via een organisatie of toevallig de app ooit geïnstalleerd te hebben.

📊 Welk apparaat gebruik je meestal om te geocachen?

GPS26,7%
Smartphone42,6%
Beide30,7%

Je hebt 2 manieren om te geocachen: via een Geocaching app of met de GPS. De smartphone wordt duidelijk meer gebruikt dan de GPS door geocachers. Goed 30% van de geocachers combineert beide toestellen om te gaan geocachen.

📊 Van welke (Geocaching) apps maak jij gebruik?

Geocaching app85%
Adventure Lab app81,1%
GCTools52,6%
c:geo48,4%
WhereYouGo37,8%
TBScan20,9%
GeoCache Calculator14,8%
GC Wizard14,4%
GeoCaching Buddy7,3%
Cachly5,9%
Cache Call Catch4,4%

We hebben ook even gepolst naar welke apps jullie gebruiken om te geocachen (hier staan ook apps tussen voor bepaalde geocachetypes of om puzzels op te lossen). Heel wat geocachers maken gebruik van de officiële Geocaching app en de Adventure Lab app. Opvallend is dat ook heel wat geocachers gebruik maken van GCTools en c:geo.

📊 Wat is je favoriete cachetype?

Traditionele caches43%
Mysterycaches21,8%
Multi-caches18,8%
(Adventure) Lab caches9,3%
Earthcaches2,3%
Virtual (reward) caches1,6%
Webcam caches1,2%
Letterbox (hybride) caches1%
Wherigo caches1%

Bij navraag van de favoriete cachetypes (buiten event caches & uitzonderlijke cachetypes) staat de traditionele cache helemaal bovenaan dit lijstje. Opvallend is dat mysterycaches boven multi-caches staan en dat goed 9% kiest voor de (Adventure) lab caches.

Geocaching Premium: onderzoeksresultaten

📊 Ben jij een Geocaching Premium member?

Dit onderzoek is voornamelijk ingevuld door Premium Geocaching members: liefst 96,2% van de deelnemers aan dit onderzoek heeft zo’n Premium abonnement.

📊 Waarom ben jij Geocaching Premium member?

Toegang tot de Premium caches89,4%
Toegang tot moeilijkere caches en alle geocache types (mobiel)54%
Notificaties van nieuwe geocaches37,2%
Geocache lijsten maken36,8%
Favorietpunten toekennen35%
Meer filterfuncties om geocaches te zoeken31%
Pocket queries30,4%
Meer kaartmogelijkheden26,2%
Geavanceerde statistieken24,4%
Offline kaarten en geocaches bekijken23,7%
Verzend geocaches naar Garmin22,6%
Caches along a route12,7%
Geocaching partner functies7,2%

Een veel interessantere vraag is om te ontdekken waarom geocachers kiezen voor Geocaching Premium: we hebben de voordelen opgesomd en hieruit blijkt dat liefst 89% kiest voor een premium abonnement zodat ze ook toegang hebben tot Premium caches. 54% geeft aan dat ook het voordeel van het volledig gebruik van de Geocaching app (moeilijkere caches en alle geocache types) hun overtuigde om een Premium member te worden. De Top-3 wordt volgemaakt met de notificatie functie van nieuwe geocaches (37,2%).

📊 Is Geocaching Pemium zijn geld waard?

Ja98,2%
Nee1,8%

Een Premium abonnement heb je voor € 30/jaar of € 6/maand en dat vinden 98% van de Geocaching Premium members zijn geld waard. Dat is eigenlijk waanzinnig veel!

📊 Raad je andere geocachers aan om Geocaching Premium te nemen?

Ja96,9%
Nee3,1%

Bijna 97% raadt andere geocachers aan om toch dat Premium abonnement te overwegen.

📊 Waarom ben je geen Geocaching Premium member?

Ik ga te weinig geocachen50%
Ik twijfel wat de meerwaarde hiervan is22,7%
Ander teamlid heeft reeds Geocaching Premium13,6%
Te duur12,1%
Er is voldoende te vinden als niet Premium lid6%
Ik was ooit Premium member6%
Ik ben nog maar net begonnen met geocachen4,5%

Niet iedere geocacher is een premium lid: er waren ook 66 geocachers die het onderzoek invulden die geen Premium member zijn. De meest gegeven reden waarom ze geen Premium lid zijn, is voor een vrij logisch verklaarbare reden: dat zijn geocachers die te weinig gaan geocachen. 2 op 3 geocachers die momenteel geen Premium lid zijn geven aan dat ze het wel overwegen om in de toekomst ooit een lidmaatschap te nemen.

Heb jij prijs?

Dankzij onze sponsors CreaCoins, GcProducts en GeocachingShop (neem zeker een kijkje op hun leuke websites!) mogen we enkele leuke prijzen weggeven! Deze week zijn er liefst 5 winnaars! Ontdek hieronder de winnaars van deze week. Vul hieronder het mailadres in dat je opgaf tijdens het onderzoek en ontdek meteen of je gewonnen hebt. Volgende week maken we de nieuwe winnaars bekend 😉

  Hoera, je hebt gewonnen! We nemen binnenkort contact met je op.

  We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

  Volgende week publiceren we de volgende resultaten van het Geocaching Onderzoek 2022: dit zal gaan over traditionele caches. Uiteraard zullen er dan opnieuw 5 nieuwe winnaars zijn.

  5 gedachten over “Geocaching onderzoek 2022 – deel 1”

  1. Leuk, zo’n onderzoek. Naast de al genoemde voordelen vind ik het steunen van de community/GC HQ ook een goede reden om een premium lidmaatschap te hebben. Zij maken tenslotte deze fantastische hobby mede mogelijk!

   Beantwoorden

  Plaats een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.