Een geocache niet kunnen vinden en een DNF moeten loggen kan soms aanvoelen als een teleurstelling. Echter hoort dit natuurlijk ook bij het spelletje: sommige geocaches willen gewoonweg niet gevonden worden (door jou). We hebben al eens een lijstje gemaakt met tips om een geocache te vinden die zeker en vast nuttig zijn. Vandaag gaan we nog een stapje verder en geven jou enkele ultieme tips om te voorkomen dat jij een Did Not Found moet loggen.
😨 Bekijk de satellietkaart
Een eerste tip die we zelf heel vaak toepassen en waarmee je extra informatie kan bekomen is het switchen van kaarten in je geocaching app. Om te navigeren is een wandelingen kaart handig, maar om de cache te zoeken is een satelliet kaart dan weer handig. Op een satelliet kaart kan je ontdekken of jouw cache bijvoorbeeld bij een boom, een kapelletje of een ander voorwerp ligt.
Daarnaast kan het ook handig zijn om te proberen achterhalen bij welke boom de cache ongeveer ligt. In onderstaand voorbeeld zie je op de satellietkaart bij welke boom je ongeveer moet zijn.
😨 Bekijk de geocache eigenschappen
In de geocaching app of op de cachepagina kan je heel wat informatie terugvinden die handig kan zijn: het cacheformaat, de D/T waardes, de hint, eventueel een spoiler, de titel van de cache, de beschrijving, … Kijk dan zeker ook even bij de eigenschappen van een geocache, ook wel beter gekend als de Geocaching attributen.
Deze geocaching attributen geven soms veel informatie prijs. Soms heb je extra materiaal nodig, denk maar aan het attribuut speciaal gereedschap nodig, bij andere caches kan je dan weer een zaklamp of UV-lamp gebruiken, ook klimgerief is soms vereist en bij nog andere caches heb je een draadloos signaal nodig.
Ook de eigenschappen voor waden en zwemmen kunnen jou een duwtje in de rug geven, want deze sturen jou toch al in de richting van water. En soms moet je zelfs jouw duikgerief uithalen. Een blik op de geocache eigenschappen kan jou echt wel helpen, want misschien zie je wel het attribuut onderhoud nodig (rood vierkant met witte sleutel). Dan kan de cache wel eens verdwenen zijn en heeft verder zoeken niet zo heel veel zin.
😨 Kijk eens naar boven
Geocaches kunnen overal verstopt zitten: ons is het al vaak overkomen dat je op een plek staat en alle logische plekken bekeken hebt en de ‘makkelijke’ cache maar niet kan vinden. De voorbije jaren zijn er heel wat hengelcaches ontstaan en daarvoor moet je uiteraard naar boven kijken. Er zijn niet echt regels voor deze hengelcaches waardoor de moeilijkheidswaardes heel sterk kunnen verschillen. Maar de cache hangt soms gewoon boven jou.
😨 Kijk (& ga) eens naar beneden
Andersom kan het natuurlijk ook. Het kan gebeuren dat je letterlijk op de cache staat: bij geocaches op een brug kan je boven of onder de brug zoeken. Of sta je in de buurt van een gracht, overweeg dan eens in de riolering of de buizen te kijken en er in te gaan.
😨 Ga met meerdere op zoek
Hoe meer ogen, hoe meer kans dat de cache gespot zal worden. Vraag iemand anders om te kijken waar je zelf al gezocht hebt: het kan wel eens voorgevallen zijn dat je er los overgekeken hebt. Je kan als je met een gezelschap bent een heel gebied uitkammen en je zoekradius groter maken.
😨 Denk aan andere caches van dezelfde eigenaar
Heb je al andere geocaches kunnen vinden van de CO? Ook dan heb je opnieuw weer wat extra informatie: zo weet je welke containers deze vaak gebruikt en kan je gerichter op zoek gaan. Zijn er camouflage- of verstop-technieken die deze persoon soms gebruikt? Ook deze info kan jou verder helpen.
😨 Bekijk de logfoto’s
Ongetwijfeld heb je de logs van andere geocachers al gelezen: ook hiertussen kan je soms wel extra informatie te weten komen als je deze tussen de lijnen lijst. Bij een log kan je ook een afbeelding toevoegen en verschillende geocachers doen dat ook. Afbeeldingen kunnen heel wat tips prijs geven over de geocache: zo kan je de vegetatie en de omgeving proberen herkennen op de logfoto’s van andere geocachers. Met een beetje geluk kan je ook proberen afleiden waar de persoon stond die de afbeelding genomen heeft, dan sta je ongetwijfeld heel dicht in de buurt van de geocache.
In de geocaching app kan je de logafbeeldingen niet terugvinden bij Foto’s, hier staan enkel de afbeeldingen van de CO. De logfoto’s kan je terugvinden bij de logs (Activiteit): dat is een beetje onhandig want vaak moet je dan eindeloos scrollen om een afbeelding terug te vinden. Handiger is dan om de c:geo app te gebruiken waar je de logafbeeldingen gegroepeerd kan terugvinden of je opent de geocache in je browser en gaat naar de afbeeldingen.
😨 Ga op zoek met een kind
Het klinkt gek, maar als geocacher ken je al heel wat verstop-mogelijkheden waardoor je de meest eenvoudige gewoonweg over het hoofd ziet. Kinderen speuren naar de makkelijkste oplossingen en soms is dat de sleutel om een DNF te vermijden.
😨 Verandering van omgeving
Heb je de omgeving rondom jou al eens goed bekeken? Zijn de bomen onlangs gekapt? Of heb je het gevoel dat er iets vervangen of verdwenen is? Dan kan het wel eens zijn dat de cache verdwenen is.
Wij hebben ooit eens voorgehad dat we de cache niet konden vinden, terwijl deze al enkele keren gelogd was op de dag zelf. We merkten sporen op van een groot voorwerp dat er ooit gestaan had, bleek dat er enkele uren daarvoor nog een kledingcontainer stond waaronder de cache hing en die net was opgehaald… Dan toch maar een DNF?
😨 Neem contact op met de eigenaar
Brengt al het voorgaande geen raad? Probeer dan de eigenaar te contacteren en een extra tip te vragen. Je kan via de geocaching app de eigenaar van een geocache heel eenvoudig bereiken door een Bericht te sturen.
Berichten worden verstuurd in het geocaching berichtencentrum. Handig hierbij is dat Geocaching.com bovenaan het bericht al een verwijzing maakt naar de geocache waarover het gaat. Want automatisch komt er reeds volgende tekst: Betreft Naam Van De Cache (GCXXXX): . Op deze manier weet de CO meteen over welke geocache het gaat.
😨 Neem contact op met de vorige vinders
CO’s zijn uiteraard niet 24/7 bereikbaar, het kan dus wel eens voorvallen dat je niet meteen een antwoord krijgt. Dan kan het wel eens de moeite lonen om een bericht te sturen naar de vorige vinders van de cache. Eerlijk: het is best wel wat copy/paste werk, echter loont dit vaak de moeite. Wij hebben al verschillende keren dit trucje toegepast en we zijn superblij dat geocachers elkaar helpen met tips en extra aanwijzingen.
De vorige loggers kan je vinden via de geocaching app, schrijf de namen ergens neer van de laatste 3 à 5 loggers. Ga daarna naar het geocaching berichtencentrum, zoek de nicknames van deze 3 à 5 geocachers op en stuur deze een berichtje. Belangrijk natuurlijk is dat je vermeld over welke geocache het gaat, de GC-code of URL meegeven is altijd een goed idee. Als je de CO van de geocache reeds een berichtje gestuurd hebt, dan kan je eventueel dat bericht kopiëren en doorsturen naar de laatste vinders. Je zal zien dat je binnen enkele minuten wel hulp zal ontvangen, indien je intussen de geocache zelf nog niet kon vinden.
Tips voor als je toch een DNF hebt
Kon je de geocache na voorgaande tips nog steeds niet vinden? Geen ramp! Accepteer het feit dat je niet voor de cache komt, maar voor de ontdekking. Als je een leuke tijd hebt gehad, heb je gewonnen. Er is niets slechts of beschamends aan het loggen van een DNF. Log zeker jouw Did Not Found en geef zeker de moed niet op, want je kan misschien wel nog eens een nieuwe poging wagen. Via volgende tips kan je jouw DNF-log proberen omzetten naar een Found It-log.
😨 Plaats je DNF in een DNF-lijst
Een goed idee is om jouw DNF-caches te verzamelen in een geocaching lijst. Op deze manier maak je zelf een handig overzicht van de caches die je niet kon vinden én handig aan geocaching lijsten is dat je hierbij notificaties kan instellen. Zo kan je updates krijgen van andere geocachers die deze geocache al dan niet konden vinden en kan je informatie halen uit hun logs.
😨 Geocaching events
De plek om samen te komen met andere geocachers zijn natuurlijk de geocaching events. Uiteraard wordt er hier gebabbeld over allerlei geocaches. Breng jouw DNF-caches ter sprake en deel jouw ervaring met andere cachers hierover. Er zal wel een geocacher zijn die de cache misschien al gevonden heeft en jou die ene ultieme tip kan bezorgen voor jouw volgende poging.
😨 Ga terug met een frisse blik
Bij een nieuwe poging om de cache te zoeken, moet je deze benaderen alsof je op deze plek nog nooit gezocht hebt. Ga alle mogelijkheden opnieuw af want het zal maar zijn dat je denkt dat je net dat ene plekje vorige keer al goed onderzocht hebt, maar dat dit eigenlijk niet het geval was.
Hopelijk helpen deze ultieme tips jou bij je zoektocht. Heb je zelf nog goede tips: laat het dan zeker niet na om ons deze te laten weten in een reactie op dit stuk.