Er zijn wereldwijd meer dan 3 miljoen geocaches en sommige van deze geocaches springen er echt wel uit. Er kunnen heel wat redenen zijn waarom sommige geocaches zo goed beoordeeld worden, daarom is het interessant om eens naar de anatomie van een geocache te kijken. Bij anatomie gaan we kijken hoe het menselijk lichaam is opgebouwd, dat gaan we hier uiteraard niet doen. We gaan kijken wat de onderdelen van een echte topcache zijn.
Niet iedere geocache hoeft elk onderdeel te hebben om een echte topcache te zijn, soms zijn enkele onderdelen al voldoende. Ontdek snel met ons de onderdelen van een topcache.
🗺️ De perfecte locatie
Ongetwijfeld één van de belangrijkste dingen van een geocache is de plaats waar deze verstopt zit. Dankzij Geocaching kom je op plaatsen die je anders nooit zou ontdekken is een uitspraak die heel wat geocachers maken en dat heeft ook zijn redenen want heel wat geocaches laten ons net de andere kant van een stad zien, de verborgen parels van een parkje of die kleine voetwegjes vlakbij jouw deur ontdekken waarvan je niet eens wist dat deze bestonden. De perfecte locatie van een geocache laat ons de wereld ontdekken.
Het hoeft uiteraard niet altijd dat prachtige uitzicht van een berg zijn. Een gezellig plekje, een interessante historische plek, een rustig bankje in het bos, … Ook bij geocaching routes speelt de omgeving een grote rol: kies voor rustige wegen en zeker niet voor drukke verkeersroutes. Laat de geocacher kennis maken met de mooiste plekjes bij jou in de buurt. Hou altijd in het achterhoofd dat je mensen naar een plaats brengt via geocaching. Als je overweegt om een cache te plaatsen, dan mag de aanwezigheid van de geocache niet de enige reden zijn waarom je mensen naar deze plek brengt.
Wat je absoluut moet vermijden is om geocaches te plaatsen op andermans privé-eigendom, geocaches dicht bij spoorwegen of op plaatsen die schade zullen brengen aan de omgeving. Denk hierbij aan hoe de plaats eruitziet in de verschillende seizoenen: de natuur kan er telkens anders uitzien. Plaatsen waar afval gedumpt worden of waar mensen zo nodig hun behoefte moeten doen vermijd je ook beter.
Locaties die heel wat hoge ogen gooit bij geocachers zijn de zogenaamde Lost Places. Wie Urbex kent, weet perfect wat het is: verlaten plaatsen waar de tijd is blijven stilstaan. Als er een geocache verstopt ligt op zo’n lost place dan kan je rustig de geocache zoeken en intussen ook nog leuke foto’s nemen van de locatie.
🎁 Speel op de verrassing
Een goede geocache komt verrassend uit de hoek: iets wat de geocacher helemaal niet zag aankomen. Zo kan je op een unieke plaats terechtkomen die je helemaal niet verwacht had (denk bijvoorbeeld aan de geocache Van kluis tot kookhuis). Ook misleiding werkt altijd verrassend, op het eerste zicht denk je de cache makkelijk te vinden maar de CO heeft jou op het verkeerde been gezet met een fopcache of jou naar coördinaten gestuurd waar je ontdekt dat je toch nog iets verder moest kijken. Of je moet de gekste tools meenemen: startkabels, een boormachine, een deurklink, een fietspomp of ballonnen. Geef toe: je bent toch al meteen getriggerd naar de verrassing die deze CO’s in petto hebben voor ons.
💡 Uniek: de cache spring er uit
Veel geocachers houden niet echt van eenheidsworst: het zoveelste potje achter een boom of petling vinden is wel eens plezant, maar na een tijd gaat dat ook vervelen zeker bij geocaching routes. Een topcache die zorgt ervoor dat hij er uit springt tussen alle andere geocaches bij hem in de buurt. Probeer een moeilijkere verstoptechniek voor een cache in een gebied vol geocaches met de moeilijkheidsgraad D1/T1, plaats eens een multi-cache tussen traditionele caches. Maak een creatieve veldpuzzel om op te vallen tussen de andere traditionelere geocachebehuizingen. Ook nachtcaches, hengelcaches, watercaches kom je niet overal tegen en hebben een grote kans om op te vallen. Zo maak je jouw geocache uniek (toch alleszins in een bepaald gebied).
💪 Kwaliteitsvolle cachecontainer
Geocaches heb je in alle maten en vormen: dat maakt geocaching ook zo tof, want je weet niet naar wat je op zoek moet. Het belang van die cachecontainer mag je niet onderschatten: deze moet immers bestand zijn om de inhoud van de geocache (minimaal een logboek) droog en schoon te houden.
Iedereen kent de munitiekisten, petlings, filmroldoosjes en aluminium pillendoosjes die allen reeds voldoende hun diensten hebben bewezen als geocache (bekijk zeker ook onze vergelijking van cachecontainers). Je kan natuurlijk ook jouw cachecontainer zelf maken: denk maar aan vogelhuisjes of 3D-geprinte geocaches. Belangrijk als je zelf jouw geocache maakt is dat je voor kwaliteitsvolle materialen kiest: je zal zien dat jouw geocache veel langer zal meegaan.
Eenmaal je zeker weet dat je container voldoende dienst zal doen om water en vuil tegen te houden, kan je jouw creativiteit in de geocache verwerken. Maak van de container een leuke puzzeldoos, verwerk een leuk tafereeltje in de geocache of tover de cache om in een kunstwerkje.
🔗 Alles begint bij de cachepagina
Het eerste wat een geocacher van een geocache te zien krijgt is de cachepagina. Je kan het vergelijken met iemand die je voor het eerst ontmoet: de eerste indruk is meteen belangrijk, verzorg dus zeker de cachepagina. Hier kan je alle informatie over de geocache terugvinden: van coördinaten, over moeilijkheidsgraad tot geocaching attributen. Je kan het ook een beetje zien als een reclamefolder van jouw geocache. Als het even kan mag je er ook een leuke en aantrekkelijke pagina van maken door wat te spelen met HTML en de lay-out van de pagina.
Het belangrijkste is dat je alle correct opgeeft hier: zonder correcte coördinaten kan de cache niet gevonden worden. Geef aandacht aan het juiste cacheformaat, moeilijkheidsgraad, duidelijke en beknopte informatie zonder typ- en spellingsfouten eventueel vergezeld van één of meerdere foto’s. En vul alle relevante geocaching attributen aan om een compleet beeld te krijgen van de cache. Optioneel, maar aan te raden is ook om een geocaching hint toe te voegen.
🧪 Beleving: zorg voor een leuke geocache ervaring
Bezorg de zoekers een leuke ervaring: een echte geocaching experience als het ware. Geocaches die in een bepaald thema verwerkt zitten, scoren altijd goed. En je hoeft het vaak niet ver te zoeken: probeer je eigen interesses in je geocache ontwerpen te verwerken. Denk hierbij aan je favoriete sport, tv-programma, dier, gezelschapsspel, lokale geschiedenis, … Van zodra je een thema kiest voor je geocache kan je jouw fantasie de vrije loop laten en volledig los gaan in dit thema. Zo neem je de geocachers mee naar een leuke belevenis.
Leuke voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Pigs trail waarbij in iedere geocache wel een varkentje te vinden is, de meest iconische Vlaamse televisieserie FC De Kampioenen heeft ook gezorgd voor een fantastische geocaching route. Bij The Guardians of the Holy Grail in Leuven wordt zelfs nog een stapje verder gegaan: je moet eerst een afspraak boeken waarna je in een verhaal gesleurd wordt waarbij de omgeving van de Keizersberg perfect inspeelt en de ervaring nog leuker maakt.
📝 De inhoud van je geocache maakt het geheel compleet
Het enige wat jouw geocache moet hebben is een logboek: alle andere dingen die je in de container plaatst zijn niet verplicht maar wel leuk. Het logboek kan je eenvoudig zelf maken of je kan deze aankopen (vaak bestaan logboekjes uit watervast papier) of… je kan creatief zijn. Bij een logboek denk je meteen aan een papieren boekje, maar je kan hier ook verder in gaan. Zo kwamen wij al eens een houten logboek tegen, een stripverhaal, kralen met letters die je aaneen moest rijgen, wc-blaadjes die je in een toilet mocht deponeren, … Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken, zolang geocachers hun naam kunnen noteren. Een mooie kans om nog verder in te spelen op het thema van jouw cache.
Naast je logboek is het ook leuk om ruimte te voorzien voor ruilspulletjes, zeker voor de jongere geocachers is dat leuk want dan lijkt het of ze een echte schat hebben gevonden. Daarnaast kan je ook plaats maken om trackables achter te laten of woodies. Er zijn zelfs geocachers die een woodie ruilstation maken in of naast hun geocache. Wat we wel aanraden is om voor trackables, woodies en ruilspullejtes aparte doosjes of zakjes te voorzien. Zo blijven deze proper en wordt jouw geocache geen rommeltje.
🔧 Maak tijd voor het cache onderhoud & optimaliseer je cache
Een geocache plaatsen is één ding, deze onderhouden is wat anders en minstens even belangrijk. Een topcache wordt ook regelmatig onderhouden, vergelijk het met een kindje dat je moet verzorgen. Geocachers zijn kritisch en zullen snel beginnen klagen als de geocache niet in orde is. En dat wil je natuurlijk vermijden: schenk aandacht aan de logs die binnenkomen en onderneem actie indien nodig. Hou er rekening mee dat jouw geocache stuk kan gaan: door slijtage, verkeerd gebruik en ook door de weersomstandigheden. Bekijk jouw geocache, lees de feedback in de logs en maak verbeteringen aan waar mogelijk.
Als je geen actie onderneemt, dan zal een geocaching reviewer jouw geocache in het vizier krijgen en een waarschuwend bericht sturen dat er actie ondernomen moet worden. Indien dit niet gedaan wordt, dan gaat de geocache zonder pardon in het archief. Je kan natuurlijk ook zelf overwegen om de cache te archiveren als deze niet meer hersteld of vervangen kan worden. Als je zelf niet meer in staat bent om de geocache te onderhouden, maar deze mag blijven liggen dan kan je ook overwegen om de geocache ter adoptie aan te bieden aan andere geocachers.