Noord Oost Zuid West: de uiterste caches van België en Nederland

Geef toe, vele mensen houden wel een beetje van extremen en dat blijkt ook als we op zoek gaan naar de meest noordelijke, oostelijke, zuidelijke en westelijke caches van België en Nederland. Sommige CO’s hebben de meest extreme punten van hun land opgezocht om daar een cache te kunnen plaatsen. Ontdek mee de uiterste caches van België en Nederland

De uiterste caches van Nederland

🧭 Noord: Rottumerplaat – (Groningen) – GC2HB84

De meest noordelijke cache van Nederland is een earthcache. De Rottumerplaat is een waddeneiland dat toebehoort aan de gemeente Eemsmond. Het eiland is echter onbewoond en de toegang is ook verboden. Om deze cache te loggen moet je naast enkele vragen ook proberen om een afbeelding van jou in de buurt van het eiland te maken (bijvoorbeeld met een kano of een bootje).

🧭 Oost: OOST.NL – GC35B2

Reeds sinds januari 2002 ligt deze cache er al en hij is nog steeds de meest oostelijke cache van Nederland. Deze cache maakt deel uit van een reeks caches met onder meer ook NOORD.NL / ZUID.NL / ZWAARTE.NL / GEVAARLIJK.NL waarbij je toch wel ettelijke kilometers zal moeten rijden om deze allen te kunnen loggen.

🧭 Zuid: ZUID.NL – GC6CAA

Op enkele meters van de grenspaal in het Zuidelijkste puntje van Nederland. Daar kan je deze cache terugvinden. Hij behoort net als OOST.NL tot dezelfde cachereeks en bovendien is dit ook een heel erg oude cache: deze ligt er al sinds mei 2002! Ideaal dus om de Jasmer Challenge te halen.

Grenspaal aan het meest zuidelijke punt van Nederland

🧭 West: Het ultieme westen – GC5HQT3

Wanneer je op zoek wil naar de meest westelijke cache van Nederland dan zal je ook naar de meest westelijke grenspaal van Nederland moeten gaan in Sint Anna ter Muiden. Op deze plek aan de grens tussen België en Nederland zal je 2 getallen moeten zoeken om deze mysteriecache tot een goed einde te brengen.

De uiterste caches van België


🧭 Noord: Northernmost Point of Belgium – BE –  GCAQ358

De meest noordelijke cache van België was jarenlang Kapelletje bij ons moeke (GC6HR8G) die je kan vinden in Hoogstraten op een honderd tal meter van de Nederlandse grens. Een heel erg eenvoudige cache bij een kapelletje.

Sinds 2024 is hier verandering in gekomen: er is nog een punt meer noordelijk gevonden in Hoogstraten waar intussen een cache geplaatst is door Norbee97. Deze is onlangs naar hier verhuisd en hij ontdekte dat het meest noordelijke punt van België vlakbij zijn huis te vinden is. Daarmee is hij aan de slag gegaan: hij wou geen simpele cache plaatsen, maar iets specialer. Omdat hier ook een grens ligt, heeft hij er een korte route van gemaakt met aan beide kanten van de grens een cache met een bonus in een mooi gebied.

🧭 Oost: Ost.be / Est.be / Oost.be – GC1114G

Op het meest oostelijke punt van ons land ligt ook de meest oostelijke Belgische cache. Deze ligt naast de Kehr- baan die de grens vormt tussen België en Duitsland. Je zou denken dat de naam van deze cache bestaat uit 3 domeinnamen, maar bespaar je de moeite: deze bestaan niet 😊. Deze cache ligt hier reeds sinds 2007 waardoor hij maar liefst meer dan 10 jaar hier al verstopt ligt en onderhouden wordt. Meer dan 1000 mensen hebben deze microcache intussen gevonden.

🧭 Zuid: 0293 PT-GE – GC7W8EJ

In Torgny kan je deze meest zuidelijke Belgische geocache terugvinden. Deze cache behoort tot een Franse powertrail, die deels ook in België loopt. Le power trail du Grand Est kan je vinden in de Ardennen en bestaat uit meer dan 500 geocaches. Deze kan je vinden aan en brugje in de Rue Grande in Torgny. 

🧭 West: RV 5.11: De Panne – GC7XQ6J

De meest westelijke cache van België ligt in De Panne, specifieker in Adinkerke bij De Zwarte Hoek. Deze cache behoort toe aan het wel-gekende Rondje Vlaanderen. In totaal zal je bij deze letterbox-cache een wandeling maken van 3 kilometer. De mysteriecache De Slimmerik (GC7JE3P) ligt op dezelfde lengte als de RV-cache van De Panne, maar bij deze RV cache ga je nog net dat tikkeltje westelijker tijdens je wandeling.

Grenzeloze caches

Zoals je kan zien zijn verschillende van de uiterste caches gelegen op één of andere grens. Elk land heeft zijn grenzen en dat nodigt ook heel wat geocachers uit om er een cache te plaatsen. Kijk maar eens naar deze caches:

🚧 Uitzichtpunt Niemandsland – GCA22TY

Een cache die echt op de grens ligt én waarbij je een prachtig uitzicht krijgt over de bossen van Stekene en Hulst is deze cache die je kan vinden op de uitkijktoren Niemandsland. Uitzichtpunt Niemandsland is een prachtig uitkijktoren die in 2022 geplaatst is en die vlak naast een Nederlandse grenspaal staat.

🚧 Vier Länder Letterbox am Dreiländerpunkt – GC2YQRE

Het drielandenpunt Nederland-België-Duitsland herbergt ook een leuke letterbox op de grens. Je start op het hoogste punt van Nederland en gaat verder op zoek naar 3 waypoints en loopt door 3 landen (Nederland, België en Duitsland). De letterbox heeft daarnaast ook een unieke stempel op een unieke plek.

2 gedachten over “Noord Oost Zuid West: de uiterste caches van België en Nederland”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.