10 nachtcaches voor een donker en spannend avontuur

Wat zijn nachtcaches?

Nachtcaches zijn geocaches waarnaar je op zoek kan gaan als het donker is. Deze geocaches zijn overdag niet of heel moeilijk te vinden, terwijl als het donker is deze nachtcaches net wel te vinden zijn. Dat komt omdat er bij nachtcaches met reflecterende markeringen wordt gewerkt die overdag niet of nauwelijks opvallen en ’s nachts met hulp van licht des te meer opvallen.

Wat heb je nodig voor nachtcaches?

Aangezien er vaak met reflectoren en fireneedles (een soort van reflecterende knop) wordt gewerkt is een zaklamp onontbeerlijk om jouw weg te vinden in het donker. Daarnaast wordt er bij nachtcaches ook vaak met UV-licht gewerkt hiermee kan je markeringen terugvinden die met glow in the dark verf gemaakt zijn. Naast een goede zaklamp of hoofdlamp is een UV-lamp of combo-zaklamp vaak ook nodig.

Hoe kan je nachtcaches vinden?

Op de geocaching website kan je nachtcaches terugvinden door te filteren op het geocaching attribuut nachtcache.

Je denkt waarschijnlijk dat je enkel kan geocachen overdag als het licht is, maar niets is minder waar: eenmaal het buiten donker is kan je aan de slag met nachtcaches! Verzamel je zaklamp en UV-licht, zoek enkele geocachevrienden om een nachtelijk avontuur te beleven met nachtcaches.

Met UV-licht kan je tijdens nachtcaches geheime codes vinden.

Ga goed voorbereid op pad voor jouw nachtelijk avontuur

Voor nachtcaches heeft Geocaching.com een attribuut gemaakt dat je hiernaast kan terugvinden. Deze kan je terugvinden bij de filters en zo krijg je heel eenvoudig een lijstje met nachtcaches.

Daarnaast komen bij nachtcaches heel vaak ook volgende 3 geocaching attributen voor:

Recommended at nightFlashlight requiredUV light required
Aanbevolen om ’s nachts te doenZaklamp nodigUV-lamp nodig

Eenmaal je een toffe nachtcache hebt gevonden, raden we jou aan om de cachepagina goed te lezen: iedere nachtcache heeft immers zijn eigen manier om de route te bepalen. Wordt er gewerkt met reflectoren, fireneedles of met glow in the dark verf om de route te bepalen. Lees zeker goed na wat je met de aanduidingen moet doen bij een kruising van wegen: iedere CO heeft een andere manier om te bepalen of je links, rechts of rechtdoor moet.

Zorg daarnaast voor het juiste materiaal: voorzie minstens 2 zaklampen (je weet nooit wanneer de batterijen plat zijn). Een hoofdlamp is zeer praktisch aangezien het licht de bewegingen van je hoofd volgt. Zoek ook uit welk type UV-lamp je nodig hebt: een kleine hand UV-lamp is niet altijd voldoende om de glow in the dark verf te spotten in het donker.

Nachtcaches voor jouw to-do lijstje

In België en Nederland liggen er ook enkele nachtcaches, wij gingen op zoek naar 10 leuke nachtcaches die ongetwijfeld hoog op je todo-lijstje moet komen. Welke nachtcache(s) heb jij reeds gedaan en hoe verliep jouw nachtelijk avontuur?

 The mystery of darkness – GC3AA6Y

In de buurt van Grammene en Wontergem kan je enkele nachtcaches terugvinden van CO jostje. The mystery of darkness is een mysterycache die je zal kunnen vinden als je de tips uit de 6 multi-caches van deze nachtcachetrail hebt kunnen verzamelen. De caches gaan van ‘makkelijk’ tot moeilijk als je deze in de juiste volgorde (van 1 tot 6) loopt.

DN1DN2DN3DN4DN5DN6

The Hunt for 7 October – Nachtcache – Nightcache – GCABTXQ

KGB-lid wezelaar heeft al wat ervaring met het plaatsen van toffe nachtcaches en naar aanleiding van het mega KGB event van 2023 kwam deze nachtcache parel ten tonele. Het is een nachtcache met een leuke verhaallijn en de logs zijn alvast lovend over deze nachtcache.

 Glimwormpjes – GC13XDG

Sinds 2007 kan je reeds de nachtcache glimworpjes zoeken in Houthalen: verwacht jou aan een tochtje van ongeveer 4 kilometer waar jij op zoek moet naar zogenaamde glimworpjes die jou dan weer de letterwaardes zullen opleveren om de cache te kunnen localiseren. Intussen voltooiden reeds meer dan 1000 geocaching teams deze opdracht.

Waasmunster Ketelbossen bij nacht – GCA0VJX

Vlakbij de afrit van de E17 in Waasmunster kan je de start vinden van deze nachtcache. Dankzij de reflectoren kan je makkelijk jouw weg vinden door de Ketelbossen en kan je speuren naar de informatie die je nodig hebt via enkele afbeeldingen. Deze foto multi-cache is een ideale manier om jou kennis te laten maken met nachtcaches: reken op een 2-tal uurtjes nachtelijk zoekplezier in de zanderige Ketelbossen.

 Het mysterie van de ontvoerde prijskoe – GC1FVZR

In Veluwe is Boer Bertus zijn prijskoe gestolen. Het enige dat hij weet is dat hij naar een telefoonnummer de naam van zijn koe moet doorsturen vooraleer hij alle informatie krijgt om het losgeld te kunnen betalen. Deze mysteriecache lokt ieder jaar verschillende geocachers – ontrafel de puzzel en ga in het donker aan de slag met deze nachtcache!

[GLE13] Nacht van Ninox – GC4K60X

Voor deze nachtcache zijn de Cranendonckse bossen het schouwtoneel voor een spectaculaire wandeling. Bij deze multicache is het jouw doel om het mysterie te ontrafelen van de duistere schimmen en vreemde geluiden die ’s nachts in de bossen gehoord worden.

 Dakar (NC) – GC65GK2

In het Nederlandse Westerveld kan je terecht voor 2 nachtcaches waarnaar je op zoek kan met de auto. Gebaseerd op de Dakar race zal je met de wagen legaal offroad een nachtelijk avontuur beleven: overdag zou dat immers niet mogelijk zijn aangezien er op deze wegen dan veel fietsers en wandelaars zijn. Een schitterend avontuur in het donker en met de wagen. Lees snel alles over de 2 Dakar nachtcaches.

 Operation Night Thunder – GC523N6

Voor deze missie moet je in Donderen zijn. Bedoeling is dat je het Russische leger weghoudt van het verlaten munitiedepot in Donderen. Nadat je de code hebt kunnen kraken wacht je een missie van 6 kilometer waar je via fireneedles van punt naar punt geloodst zal worden. Deze cache werd ook Parel van het Jaar in 2014!

 In ’t UV-spoor van Klaas Vaak – GC6X5MX

Dit is een multi-cache geplaatst door CO BeeksePythagoras: om deze te kunnen vinden zal je 10 waypoints moeten vinden aan de hand van UV lampen die de CO beschikbaar stelt voor deze cache. Heel leuk omdat in het bos heel wat objecten hierdoor oplichten terwijl je aan het zoeken bent. Ontdek in dit stuk meer over deze nachtcache.

  Witch K-Night 2 – GC42G0M

Wanneer je een behekste uitdaging wil aangaan, dan moet je ongetwijfeld afzakken naar Geel voor deze nachtcache. Ondanks dat je slechts 4 kilometer hoeft af te leggen, zal je ongetwijfeld toch enkele nachtelijke uren bezig zijn om deze nachtcache tot een goed einde te brengen. Wil je meer weten over deze nachtcache: lees dan alles in dit stukje over Witch K-Night.

 De vette buit – GC7E8YC

Aan de rand van Nunspeet hebben enkele boefjes roofovervallen gedaan en er staan nog enkele op de planning. De vette buit is een reeks van 4 nachtcaches (1 multi-cache, 1 letterbox, 1 mysterie-cache en een wherigo) waarbij je ongezien op zoek moet naar de grote buit.

Zelf een nachtcache maken

Het moet gezegd worden dat het zelf maken van een nachtcache een bijzondere uitdaging is en heel wat voorbereiding vergt. Hier zijn alvast enkele zaken waarvoor je extra rekening moet houden bij het maken van een nachtcache:

  • De locatie: één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij een nachtcache is de locatie. Deze locatie moet veilig zijn en je moet er toestemming voor hebben, hou er bovendien rekening mee dat verschillende natuurgebieden niet toegankelijk zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst om het leven in deze gebieden niet te verstoren. Om de ervaring van een nachtcache optimaal te maken kies je best een rustige locatie die de buurt niet verstoord én voor een extra spanningselement zorgt.
  • Een correcte route: zorg ervoor dat geocachers op de paden blijven ’s nachts. Het is niet alleen veiliger, het zorgt er ook voor dat de kans op schade aan de natuur zo min mogelijk is en dat er geen verstoring is van de dieren.
  • Juiste materiaalkeuze: Daarnaast is het uiteraard van belang om de route goed aan te duiden: reflecterende markeringen of verf zijn hiervoor ideaal. Zo kan je gebruik maken van reflecterende tape, fireneedles, reflector folie, UV markeerstift en glow in the dark verf.
  • Instructies: Net zo belangrijk als een goed aangeduide route, is de handleiding die je meegeeft aan de geocachers. Probeer hier zo helder mogelijk in te zijn en leg uit hoe geocachers de weg kunnen vinden bij iedere splitsing die ze tegenkomen op hun route.
  • Testen, testen, testen: soms is een geocache in het licht zoeken al moeilijk genoeg, laat staan als dit in het donker moet. Loop zeker en vast zelf jouw route eens in het donker en controleer of jouw markeringen zichtbaar en duidelijk zijn (let op: winter en zomer kan het anders zijn). En nog beter is om jouw route te laten proeflopen en mogelijkse problemen op te sporen.

Indien je met bovenstaande zaken rekening houdt, dan is het aan jou om je creativiteit in de cache te steken. Maak een leuke verhaallijn, bedenk de origineelste puzzels, speel met het licht en maak de knapste waypoints. Hou rekening met alle zaken bij het verstoppen van een geocache en éénmaal de cache gepubliceerd is zal een cache onderhoud af en toe eens noodzakelijk zijn.

2 gedachten over “10 nachtcaches voor een donker en spannend avontuur”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.