Geocaching in Nijmegen en omgeving

Er is aan ons team (R@@K2012) gevraagd om een stukje te schrijven over geocaching in de oudste stad van Nederland; Nijmegen. Er is veel over geocaching in Nijmegen te vertellen maar laten we eerst eens beginnen met onszelf voor te stellen:

Sinds oktober 2012 doen wij aan geocaching. We werden geïntroduceerd in het spelletje door een collega van papa R@@K. Hij had het al “veel vaker” gedaan en wist dat we naar Apeldoorn moesten voor een goede cache. Wij hadden totaal geen kaas gegeten van het hele spel en vonden alles oké. Dus een hele middag in de bossen van Apeldoorn doorgebracht en uiteindelijk nog niets gevonden. Kortom: frustratie alom. Als we dan in een restaurant zitten blijkt dat dit team al 5 vondsten heeft…..

Zowel papa en mama R@@K denken dat het anders kan en moet. Want we willen toch in elk geval één cache vinden. Dan weten we wat het spelletje inhoud (althans dat denken we) en dan kunnen we nog altijd beslissen wat we zelf gaan doen. Maar we zijn ook van mening dat het veel dichterbij te vinden moet zijn dan helemaal in Apeldoorn….

Er moet een teamnaam komen zodat we zelf kunnen inloggen. De teamnaam is snel bedacht: R@@K. Dat zijn namelijk ook de letters die altijd gekocht worden van chocolade rond Sinterklaas ;-). Echter die naam blijkt niet te kunnen. Dus dan maar het jaartal erbij gaan gebruiken van het moment van starten. Zo wordt team R@@K2012 “geboren”.

Geocaching Nijmegen - Birds Geocaching Nijmegen - 52 degrees

We zien allerlei tekentjes op een kaart van Nederland als we inloggen. Het dichtstbijzijnde tekentje bij ons huis is een vraagteken. Geen idee wat te doen, maar dat zal zich wel wijzen. GC1Z653 (inmiddels gearchiveerd) is waar we mee aan de slag gaan. Na een avondje kleuren hebben we coördinaten en de volgende dag vinden we op 50 meter van huis onze eerste echte cache. Nog diezelfde dag vinden we ook een “groen doosje” en daarmee hebben we dus 2 smileys op onze cachekaart verdiend.

We besluiten om het voorlopig maar eens dicht bij huis te houden. Totdat we in december besluiten om terug te gaan naar Apeldoorn. De multi waar we ooit aan begonnen zijn die willen we toch wel graag afmaken. Wederom met de collega van papa naar Apeldoorn en die dag vinden we gelukkig wel waar we voor komen. Maar toch knaagt het dat we zo ver van huis gaan. Het moet toch dichterbij ook leuk zijn?

We besluiten om een “rondje Mookerplas” (GC38JC3) te gaan doen. Goh en om eerlijk te zijn: nu hebben we pas echt een idee wat cachen kan zijn. Wat hebben we genoten die dag in januari 2013.

Geocaching Nijmegen - Mergelpepe

Dan komt het cachen even stil te liggen. Dat wil zeggen er worden fysiek geen caches gevonden maar gepuzzeld wordt er volop. Mama heeft een zweepslag opgelopen en kan bijna niet lopen. Maar alle vraagtekens die ze op de kaart tegen komt probeert ze om te zetten in coördinaten.
Vanaf half februari 2013 gaan we beetje bij beetje de oplossingen verzilveren en komen we steeds meer in Nijmegen terecht.

Maar wat we ook ontdekken is dat als je op de fiets naar je werk gaat dat je dan op de heen of de terugweg best een oplossing of een tradi mee kunt pikken.
Zo vinden we op 19 februari 2013 tijdens het werk een geocache. Echter mama had helemaal geen gps mee. Dat ook in de log geschreven en spontaan krijgen we van de co een berichtje terug. Hij woont tegenover het werk en wil eigenlijk voor onze school een cache maken. Of wij daar oren naar hebben? Nou om eerlijk te zijn, wij hebben net onze 38e vondst gedaan en snappen nog niet heel veel van het spelletje. Het is leuk om te doen maar zelf iets plaatsen? Maar na het nodige contact over en weer kunnen we als onze 100e vondst een cache loggen met de naam “Talita Koemi”. Een cache die wij samen hebben gemaakt maar waarvan we geen co zijn. Een prachtige oplossing.

Dan merk je ook dat je andere teams nodig hebt om soms verder te komen met het spelletje. Op de collega van papa R@@K hoeven we inmiddels niet meer te rekenen. Die hebben in totaal 10 vondsten (sinds 2012 tot nu) en vinden ons “doorslaan”. Of kunnen ze er niet tegen dat wij het wel serieus oppikken dat geocachen?

Inmiddels hebben we ruim 1900 vondsten en is gebleken dat team R@@K2012 een echt puzzelteam is. 48% van onze vondsten zijn mysteries. Vaak laten we tradi’s gewoon liggen. Maar er zijn uitzonderingen: het Rijk van Nijmegen moet volledig voorzien zijn van smiley’s. Dus daar doen we werkelijk alle caches die we tegen komen.
Hoogste tijd om over te gaan naar het onderwerp van deze blog: Nijmegen en geocachen. Hoe ziet dat er uit?

Nijmegen: een beetje achtergrondinformatie

homepage gemeente Nijmegen (logo) Nijmegen de oudste stad van Nederland gelegen aan de rivier de Waal.

homepage gemeente Nijmegen (logo) Nijmegen omgeven door verschillende soorten landschappen. Aan de ene kant de heuvels van Groesbeek, Berg en Dal en de Mookerhei. Aan de andere kant het rivierenlandschap; de Ooijpolder, Millingerwaard, Gelderse Poort en het land van Maas en Waal.

Geocaching Nijmegen - Waal

homepage gemeente Nijmegen (logo) In dit gebied zijn vele bossen met daar tussen akkers en weilanden te vinden.

homepage gemeente Nijmegen (logo) Nijmegen op een steenworp afstand van ons buurland Duitsland. Heel dichtbij de provincies Limburg en Noord Brabant.

homepage gemeente Nijmegen (logo) Maar zeker het bruisende van de stad Nijmegen mogen we niet vergeten. Een stad om in te winkelen en heerlijk te slenteren van terras naar terras. Ondertussen genietend van de oude gebouwen die nog her en der te vinden zijn.

homepage gemeente Nijmegen (logo) Nijmegen en omgeving is ook geschiedenis. Denk dan aan de oorlog of het oud en verdwenen spoor.

homepage gemeente Nijmegen (logo) Maar Nijmegen is ook kunst. Kunst in musea of gewoon op straat.
Natuurlijk heeft Nijmegen een voetbalclub die landelijk mee speelt, maar we hebben ook een aantal Nijmeegse voetbalclubs.

homepage gemeente Nijmegen (logo) En wie kent er niet iemand die ooit de vierdaagse heeft gelopen? Een evenement waarbij Nijmegen over de hele wereld bekend is. Maar wist je als je tussen de regels door leest dat er bijna van iedere regel wel een toepasselijke cache te vinden is?

Nijmegen silhouette

Wat te doen vandaag in Nijmegen? Geocaching!

Nijmegen de oudste stad van Nederland dan denk ik aan en prachtige cache die echt een stukje oudheid van Nijmegen laat zien: Gevelstenen in Nijmegen (GC500DX).
Nijmegen omgeven door verschillende soorten landschappen. Aan de ene kant de heuvels, aan de andere kant het rivierenlandschap. Entree Gelderse Poort (GC2EVZ8), Heerlijkheid Beek (GC2E73D), De Duivelsberg (GC265TVen De Hatertse Vennen (GC2Y7BY) zijn dan toepasselijk.
In dit gebied zijn vele bossen met daartussen akkers en weilanden te vinden waardoor je heerlijke wandelingen kunt maken zoals: Bos, heide, ven en boerenland (GC5EG24), Rust (nog eens) wat (GC5ZG8Z), Heilig Land (GC6CJVK)!

Geocaching Nijmegen - rust nog eens wat Geocaching Nijmegen - Gevelstenen Nijmegen

Nijmegen op een steenworp afstand van ons buurland Duitsland. Een leuke cache die letterlijk op de grens ligt is Teufelsberg (GC6GVQF). Je kan zelf kiezen of je in Nederland of in Duitsland je cachemobiel achter laat om het laatste stukje te voet af te leggen. Echter vanuit Nederland ga je omhoog en vanuit Duitsland moet je juist omlaag wandelen.

Heel dichtbij de provincies Limburg: Grensgeval: de Grenssteen (GC7J4EE). Dit wordt een nieuwe serie die op de grens van Limburg en Gelderland komt te liggen. Op het moment van schrijven zijn er 2 caches van uit maar deze co kennende zullen er nog aardig wat volgen totdat er een bonus is. Dezelfde co heeft ooit de Heuvelrugserie gehad. Hierin heel veel geschiedenis van de omgeving van Nijmegen en waarom de bepaalde heuvels hun naam gekregen hebben.
Nu hopen we maar dat de grensgevalserie net zulke leuke wetenswaardigheden op gaat leveren.

Geocaching Nijmegen - noviomagus stadscacheMaar zeker het bruisende van de stad Nijmegen mogen we niet vergeten. Een stad om in te winkelen en heerlijk te slenteren van terras naar terras. Ondertussen genietend van de oude gebouwen die nog her en der te vinden zijn.  Noviomagus Stadscache (GC5WHHF) is een cache die je tijdens het winkelen er even bij doet. Je ziet leuke en aparte stukjes van de stad en je komt op een bijzonder plekje uit voor de eindcache.

Nijmegen en omgeving is ook geschiedenis. Denk dan aan de oorlog of het oud en verdwenen spoor. Voorbeelden van de geschiedenis zijn Operation Veritable – Start line (GC4WKKM), Operation Veritable – Knapheide (GC53DF0), Operation Veritable – Den Heuvel (GC53D1C), Oud en verdwenen spoor: Nijmegen-Kleve (GC5W8DA) of de virtual Operatie Market Garden – 1 (GC7B6X6).

Geocaching Nijmegen - log knapheide

Maar Nijmegen is ook kunst. Kunst op Straat – Street Art (GC2E586) is een erg leuke puzzel die je naar verschillende stukjes kunst in Nijmegen brengt. De eindcache is niet altijd toegankelijk maar op een erg toepasselijke plaats verstopt.

Natuurlijk heeft Nijmegen een voetbalclub die landelijk mee speelt, maar we hebben ook een aantal Nijmeegse voetbalclubs. Van de Nijmeegse voetbalclubs is een serie caches uitgekomen: GC5V3FZ, GC5VNMP, GC5WENV, GC5WQH6

En wie kent er niet iemand die ooit de vierdaagse heeft gelopen? Een evenement waarbij Nijmegen over de hele wereld bekend is. GC1N4G3, GC1N4GC, GC1N4GK, GC1N4HA, GC1N4GQ is een complete 4-daagse route die je het best op de fiets kunt doen. De multi’s sluiten op elkaar aan en tussendoor is er vooral tijd om te genieten van de bijzondere omgeving. En als je een beetje slim bent pik je de tradi’s ook mee waar je dan toch langs komt 😉

WiGe: die echte kunstwerkjes van geocaches maakt

Een stukje schrijven over Nijmegen zonder WiGe te benoemen zou niet eerlijk zijn. WiGe is in Nederland de co met de meeste favorieten op zijn naam. In het bos “Heumensoord” heeft hij heel veel caches verstopt. Zoveel dat zijn spelersnaam al voldoende is om er teams heen te laten gaan. Heumensoord wordt in geocacherstermen inmiddels “WiGe-oord en favorietenland” genoemd. (Netherlands “First” – World “Second” – GC70C72)
Wij kennen WiGe persoonlijk en horen van hem verhalen over zijn caches en de logs die daarop volgen. We weten dat er teams zijn die speciaal voor zijn caches richting Nijmegen komen om vakantie te vieren. In die vakantie doen ze dan “even” al zijn caches. Zo ontzettend jammer dat je in 2 of 3 dagen tijd voorgeschoteld krijgt waar wij enige jaren over hebben gedaan. Ware kunstwerkjes zijn er in het bos verstopt. Maar juist door die allemaal tegelijk te bezoeken zie je de kleine details bijna niet meer. Hoe blij zijn wij dan ook dat wij het serie voor serie hebben kunnen doen en gewoon in de volgorde dat ze uitkwamen.
In de winterperiode liggen bijna al zijn caches er uit om onderhoud te kunnen plegen. Maar ieder jaar zodra het bijna 1 april is, staan de cachers in rijen klaar om zijn creaties weer te gaan aanschouwen. Wij zijn dan voornamelijk heel benieuwd of er weer een nieuwe serie gaat komen, want dan mogen wij ook op pad. Komt er niets nieuws dan hebben we in elk geval 70 vondsten van deze co op onze lijst staan.

Geocaching Nijmegen - WiGe-oord

Lisje2000: bekroond met een Geocache of the week

Maar buiten WiGe hebben we in de omgeving van Nijmegen nog een co die genoemd moet worden: Lisje2000. Op 14 september 2014 vonden wij Het 3D huisje (GC5BEED).
Op het moment dat wij de cache vonden had de co zelf nog maar 14 founds en was 14 jaar oud. Hoe verbaasd ben je dan met wat je vind? In 2016 is deze cache  benoemd tot “Geocache of the week” door het hoofdkantoor in Seattle.
In 2017 komt de co met een nieuwe serie: o.a Tink’s avonturen: De Elfenboom (GC78YP2). Deze serie bestaat uit 3 tradi’s en 2 mysteries. Het kon bijna niet uitblijven maar de hele serie is bekroont tot parel van de maand augustus 2017.
Kortom ook deze co maakt heel bijzondere dingen.

Dagwacht: met stip op de kaart

In de omgeving van Nijmegen ligt Cuijk. Cuijk is het domein van Dagwacht.
Dagwacht is ooit op het idee gekomen van “met stip op de kaart….”. Zijn stip was de eerste, inmiddels liggen er in heel Nederland stippen op de kaart.
Hij heeft hier diverse caches liggen van een heel hoog niveau. Kijk maar eens naar Verhuisbericht: Een Sprooi Mookje (GC6ZQ33). Deze is net geen parel van de maand geworden. Dagwacht is net zo een co als WiGe. Als je een cache van hen gaat bezoeken weet je bij voorbaat al dat het je een favo gaat kosten.
Maar dan gaat Dagwacht samen met Houtsnippers een cache plaatsen. Dat is iets wat je nog niet eerder in Nederland hebt kunnen zien: Bráánd!! (GC7G552). Deze is parel van de maand januari 2018 geworden. Ik wil er eigenlijk niets over zeggen. Dit is iets wat je zelf moet gaan ervaren!

Aanraders

Maar buiten de co’s die genoemd zijn of de caches die al genoemd zijn in het bovenstaande verhaal, zijn er nog wat die wij graag onder de aandacht brengen:

Moord in ’t Gruske GC5DT94 Je gaat op zoek naar een moordenaar. Ongelooflijk wat je allemaal tegen komt voor je de eindcache in handen hebt. Ook nog een toepasselijke bonus en een ongelooflijk mooie omgeving. Echt een aanrader.
GEOPOLY – Start GC7FZR6 Als je dan in de omgeving van Nijmegen bent dan mag je eigenlijk als geocacher de “start” van geopoly niet over slaan. Een leuke puzzel voor je op stap kunt en een toepasselijke puzzel op locatie.
Och en Nijmegen – Arnhem is niet zo heel ver dus dan doe je de drie straten geopoly van Arnhem er gewoon bij…. Maar zeg er in Nijmegen niets over dat je aar Arnhem gaat want Arnhem – Nijmegen dat is niet zo een goede combinatie 😉
Het verborgen Doolhof GC559C4 De plaats waar de cache zich verborgen houdt is niet zo heel erg mooi. Maar om tot het logboek te komen is een ware techniek.
De co die deze heeft ook Zuiver draaien (GC24DNY) in de omgeving liggen.
Birds GC4CBZD Voor deze plek hebben de bewoners de afgelopen tijd veel strijd moeten leveren met de gemeente. Een heel bijzondere plek midden in de stad.
Kongie #6 GC73ED Een heel oude cache die vanwege het jaartal van verstoppen bijzonder is.

Geocaching Nijmegen - moord in het Gruske

Geogroeten van team R@@K2012

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.