Met STIP op de kaart….

Sinds wij onze eerste geocache op 23-9-2007 gevonden hebben (GC11K3V  – Onderweg naar het werk – inmiddels gearchiveerd] hebben we al veel van Nederland en omgeving kunnen ontdekken. Met name door het geocachen kom je nog eens ergens, ontmoet je mensen die je anders waarschijnlijk niet tegenkomt, laat staan spreekt. En je bent nog actief bezig ook. (lopen, wandelen, zwemmen, boomklimmen, klauteren, varen, skiën, vissen met en zonder hengel en nog veel meer). Maar dat bezig zijn is niet alleen fysiek belastend, ook geestelijk moet je de nodige inspanning leveren om in geval van de mysterie-caches achter het eindpunt van de schat zelf te komen. Gelet op de veelheid van cache-soorten (traditionals, multi-caches, mysteries, earthcaches, webcamcaches en nog veel meer) verspreid over de gehele wereld is het al met al een leuke, interessante actieve bezigheid.

Op zeker moment kregen wij voor het eerst melding van een nieuwe cache (GC4419G ‘- Met STIP op de kaart….Uitgeest). Lekker dichtbij en vanuit onze woonplaats goed te doen. En aangezien we altijd de cache-beschrijving lezen, doornemen en indien zinvol uitprinten voor onderweg, kregen we achtergrond-informatie over de oorsprong van deze serie. Er blijken dus nog heel wat meer STIPPEN in Nederland die te vinden zijn.

De Oerstip die heel wat vervolg kreeg

Voor zover mij bekend is de eerste STIP op de kaart die van Cuijk (GC3QGPK van 15-7-2012 CO: Dagwacht), inmiddels hernoemd tot ‘’Oerstip op de kaart’’ maar helaas door omstandigheden is deze ook in het archief gegaan. Uitgangspunt van iedere cache van deze serie is het volgende:

Op landkaarten wordt de positie van een plaats vaak aangegeven met een kleine cirkel. Bij grotere plaatsen worden de contouren van zo’n plaats weergegeven. Geocaching.com maakt gebruik van OpenStreetMap en Google maps. Hierbij kun je zoeken naar coördinaten, een straatnaam, plaatsnaam en zelfs een land. Geef je bij Google maps, Google Earth of GPScoordinaten.nl een plaatsnaam in en ga je hierna inzoomen dan zal bij Google maps eerst de plaatsnaam zichtbaar zijn, maar bij verder inzoomen verdwijnt deze. Bij Google Earth en GPScoordinaten.nl gebeurt dit niet. Alle drie hebben gemeen dat je op dezelfde positie in een plaats uitkomt. Wij noemen dit daarom dus: ‘het middelpunt’. Navraag bij het Kadaster over dit fenomeen heeft geen reactie opgeleverd. Wordt echter Nederland ingevoerd bij bovengenoemde kaartprogramma’s dan kom je uit nabij Soesterberg en niet nabij Lunteren, waar het geografische middelpunt van Nederland zou liggen.

Het zou leuk zijn als dit initiatief navolging zou krijgen in andere plaatsen. Verstop dan een cache zo dicht mogelijk bij het ‘middelpunt’ van een bepaalde plaats en maak, indien nodig, via een verwijzing of foto kenbaar waar het echte middelpunt ligt.

Middelpunt Cuijk - Oerstip

Met STIP op de kaart

Op dat ‘’verzoek’’ zijn in de loop der tijd heel wat positieve reacties gekomen en zijn er veel STIPPEN geplaatst op deze middelpunten, waarbij de CO meestal iets meer vertelt van zijn/ haarstad, dorp, plaats of buurgemeente. En die STIPPEN laten dus veel van ons landje zien, zo ook zijn er al heel wat STIPPEN op de kaart van België verschenen. In het begin van de reeks zijn het vooral traditionele caches die hiervoor gebruikt worden, inmiddels worden er ook multi-caches en mysterie-caches aangewend om op de STIP-positie te komen.

Nadat wij een aantal STIPPEN bezocht en gevonden hadden, rees het idee om in Castricum en Bakkum ook een STIP te plaatsen. In overleg met plaatsgenoot DaffyDuck53 zouden wij deze plaatsen voor ons nemen en hij de dorpjes en buurgemeenten in de omgeving. Maar om tot een goed cacheplek in Castricum (GC4449Z) en in Bakkum (GC445M5) te komen heb ik eerst de omgeving rondom het lokale middelpunt bezocht en met de GPS in de hand de coördinaten genoteerd. (natuurlijk wel een groot aantal meerdere/gemiddelde metingen).

Helaas blijkt het middelpunt in werkelijkheid niet geschikt voor het verstoppen van een cache (nano, filmkokertje, tupperware doosje of anderszins), en dat is in vele gevallen zo. Dan maar iets verder weg een plek uitkiezen als ‘’middelpunt’’, als STIP dus. En zo kiezen we in Castricum voor een plek bij de plaatselijke slager, die natuurlijk op de hoogte is gesteld en zijn medewerking graag geeft. De STIP wordt in dit geval ook daadwerkelijk een stip: een nano dus. Helaas blijkt dat de nano te vaak verdwijnt (meegenomen, vergeten terug te plaatsen of gewoon gejat) en dus hebben we noodgedwongen onlangs een nieuwe plek uitgekozen, natuurlijk niet al te ver van het middelpunt van Castricum. De STIP van Bakkum blijkt wat moeilijker verstopt te zijn, maar laat dat tegelijkertijd een extra uitdaging zijn voor al die geocachers die de moeite nemen naar Castricum en omgeving te komen.

Blog geschreven door Zoekbaars

2 gedachten over “Met STIP op de kaart….”

  1. Dankjewel voor de leuke blog over Met Stip Op De Kaart.
    Inderdaad was onze Stip de eerste in een flinke serie.
    Uiteraard ook met enkele reacties die het maar helemaal niks vonden.

    Oorsprong van het idee voor de Stip was https://coord.info/GC130W0, de eeuwige strijd, onlangs gearchiveerd.
    Ik dacht dat het te maken had met de coördinaten van Arnhem en Nijmegen. Maar het had te maken met de stippen van de voetbalvelden.

    Ik zag toen dat je specifieke coördinaten krijgt als je een plaatsnaam invoert.

    Helaas moest onze Stip (aangepast omdat de coördinaten niet meer klopten, we weten nog steeds niet hoe dit ‘middelpunt’ tot stand komt of wordt aangepast), hernoemd tot Oerstip, worden gearchiveerd omdat de aanpalende bewoner scherpe mesjes achter de cache had aangebracht. We zouden niet willen dat iemand zich bezeert door ons toedoen.

    Met vriendelijke groet,

    Theo, team Dagwacht

    Beantwoorden
    • Helaas voor deze cache, maar veiligheid krijgt uiteraard de voorkeur 😉
      Maar nu kennen we het volledige verhaal achter deze Oerstip!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.