De Roojse Bej – bij geo-art in Venray

Er pronkt een bijtje op de geocaching kaart in Venray. Deze geo-art is gemaakt door GCRooJ. GCRooJ bestaat o.a. uit de geocaching-teams Ywie en Ton&Ellen. Zij gaven deze geo-art de naam De Roojse bej mee. De geo-art ligt in en rondom het kerkdorp Merselo dat behoort tot Venray. De geo-art omvat 70 fysieke Geocaches en 5 Adventure Labcaches. Lees snel alles over deze bij-zondere geo-art.

Wie zijn de makers van deze geo-art?

Ywie zijn Geert en Yvonne en wonen in Venray.
Zij hebben onder meer de geo-art Sleutel van os succes gemaakt en de serie Aan de andere kant (één van de caches van deze reeks: GC8KW3J). Ze houden van de wandelen en fietsen in de natuur.

Ton&Ellen zijn Ton en Ellen en wonen eveneens in Venray.
Ook zij hebben verschillende series gemaakt. In het verleden President of the United States en de geo-art Crashes en Noodlandingen in Venray. Ook de serie Grenzen van Venray (eerste van de serie: GC3GED9) en het Reundje@Ysselsteyn (zie: GC99CFE) zijn van hun hand.

Wat weet jij van Venray: ontdek Venray via de bij geo-art

De geo-art is ontstaan omdat Ywie een nieuwe reeks wilde ontwikkelen, om andere series die alweer een paar jaar oud zijn op den duur te gaan vervangen. Er werd contact gezocht met Ton&Ellen of zij zin hadden om mee te werken met het verwezenlijken van deze geo-art. Al gauw ontsproot het idee dat de geo-art puzzels betrekking moesten hebben met / over de gemeente Venray.

We kwamen overeen dat de puzzels niet extreem moeilijk moesten zijn, maar dat het juist moest gaan om een mooie wandelroute in en door de mooie natuur van Venray. Daarbij de route door het Loobeekdal als hoogtepunt.

Als geo-art hebben wij gekozen voor het uitbeelden van een Bij (Bej in het Venrays dialect). Een logische keuze want de bij staat afgebeeld in het Stadswapen van Venray, maar heeft ook in Venray altijd een belangrijke rol heeft gespeeld.

Een goede en leuke route maken: moeilijker dan gedacht

Bij het vervaardigen van de art kwamen we uit op het aantal, wat we nodig hadden om een mooie art te verwezenlijken (70 stuks). De route werd eerst op de kaart uitgezet en al een keer proef gelopen door Yvonne. Vervolgens, met z`n allen bewapend met drie GPS’en, gingen we het veld in om de locaties definitief vast te leggen inclusief verstop-methode.

Toen kwam wel het meeste werk van allemaal, namelijk het benaderen van de eigenaren en zeker die waarbij de caches op hun grondgebied zouden liggen. Alle eigenaren gaven uiteindelijk toestemming om de caches te plaatsten. Alleen Staatsbosbeheer lag wat dwars, omdat ze bang waren dat er te veel zoeksporen zouden ontstaan. Ondanks onze uitgebreide uitleg en toelichting om zulks te voorkomen, door duidelijke hints en objecten in het veld te benoemen / gebruiken en dat je ook niet van het pad hoefde, bleef het antwoord dat ze daarin niet meegingen.

Dus zat er niets anders op om de route aan te passen. Echter moest je daardoor meer over de verharde weg lopen en af en toe afwijken van de route om alles volgens de richtlijnen Geocaching te kunnen plaatsen. Omdat te voorkomen werd als alternatief op een stukje van de ‘oorspronkelijke route’ door de Loobeekvallei een Adventure Labcache geplaatst zodat mensen toch nog van dit mooie stukje natuur konden meepikken / genieten.

Nu alle finale locaties vastgelegd waren, kon er gewerkt worden aan het vervaardigen van alle cachebehuizingen die nadien in het veld op de route zijn verstopt. Tussen plaatsen in het veld en publicatie op de GC site zat precies twee maanden.

Zelf op zoek gaan naar de Bej geo-art

Gelegen in de provincie Limburg (Nederland) in het kerkdorp Merselo van de gemeente Venray. Lees voor je begint zeker en vast de informatie in de eerste cache: GCA00DE. De serie bestaat uit 66 mysteriecaches, 4 multi-caches en 5 adventure labs. Eerst moet je natuurlijk aan de slag met de puzzels: deze gaan staan allemaal in het teken van Venray en de vraag is steeds: Wat weet jij van … ?

Wij hebben de route gemaakt om te wandelen door de mooie natuur van Venray. Trek goede schoenen aan en denk eraan dat op sommige stukken het zeer nat kan zijn. De totale route is ongeveer 24 kilometer. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om er verschillende mooie routes van te maken, zodat je echt wel een paar dagen van deze wandeling kunt genieten. Onderweg zijn er een aantal rust mogelijkheden. Wil je de Roojse Bej combineren met kamperen? Er zijn twee goede campings in Merselo: Mini-Camping De Linde & Camping DenTiel.

De geo-art is nu enkele weken online en de logjes stromen binnen van geocachers die deze ronde doen. De reacties zijn zeer positief en geeft ons beide teams een goed gevoel van het werk wat er in een geo-art serie gaat zitten.

1 gedachte over “De Roojse Bej – bij geo-art in Venray”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.