Geocaching in Venray – vliegtuigcrashes en noodlandingen ’40 – ’45

Jaap en ikzelf zijn al verschillende jaren actief als geocachers: Jaap sinds november 2011 en ikzelf sinds augustus 2008.We zijn zelf twee NL Luchtmacht Officieren (buiten dienst) die naast Geocaching o.a. geïnteresseerd in het WO-II gebeuren. En dan voornamelijk van de luchtoorlog die in 40-45 heeft plaatsgevonden.

Boek over vliegtuigcrashes en noodlandingen in Venray (’40 – ’45)

Zo heb ik zelf in het verleden deelgenomen in een werkgroep met als doel het inventariseren van alle vliegtuigcrashes en noodlandingen binnen onze gemeente Venray (C&NV = Crashes & Noodlandingen in Venray). Al deze bevindingen zijn uiteindelijk in 2015 in een boek uitgebracht (Vliegtuigcrashes en noodlandingen 1940-1945 in de gemeente Venray – Ruud Wildekamp). Om alles zo goed mogelijk te documenteren moest er van elke vliegtuigcrash of noodlanding minimaal twee bronvermeldingen zijn: ofwel uitgeschreven ofwel mondeling uit 1ste persoon. Tevens hebben wij op vele locaties (ter bevestiging) met metaaldetectors gezocht naar vliegtuig restanten.

Omzetten naar een geo-art

Ergens in 2019 kwam er plots het idee om in kader van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Venray, een geocachereeks te maken van alle C&NV. Streefdatum was 02 december 2019: dat is de datum waarop het huidige Venray in zijn geheel was bevrijdt van de Duitsers.

En waarom dan er niet meteen een geo-art van maken, dachten we toen. Zo doende gingen we aan slag met het plaatsen van een vliegtuig op de Geocaching kaart van Venray. Voor de puzzels van de mysteriecaches wilden we graag gebruik maken van het boek. Vanuit de werkgroep C&NV kregen wij toestemming om alle documentatie uit het boek te mogen gebruiken om de geocaches te maken. Zo hebben we bij iedere cache afbeeldingen en stukken tekst uit het boek gepubliceerd en daarover werden steeds enkele vragen gesteld om de locaties van de caches te kunnen bemachtigen. Op die manier word je min of meer teruggeslingerd naar de tijd dat de crash of noodlanding plaats vond. Maar lees je vooral wat toentertijd de vliegers, crewmembers maar ook hun familie hebben moeten doormaken (zowel van geallieerde zijde als van Duitse zijde).

Hulp van de gemeente Venray

Het maken van de puzzels ging min of meer vlot omdat Jaap en ik deze onder elkaar verdeeld. Voor het veldwerk hebben we (veel) hulp ingeroepen en gekregen 🙂

De gemeente Venray heeft ons toestemming gegeven voor het plaatsen van geocaches in de bossen. Maar wat nog leuker is: ze hebben ons financieel bijgestaan in de aanschaf van bouwmaterialen en tools die nodig waren voor de geocaches en de vervaardiging van de logboekjes. Super bedankt hiervoor! Tevens hebben verschillende geocache-collega’s (Ywie, Rob&Ada, Team RVF Wanssum) ons bijgestaan en geholpen. Met hun advies en het vele proef-puzzelen en lopen slaagden we er in om alles in orde te zetten voor 2 december 2019.

Uiteindelijk zijn wij ruim 7 maanden bezig geweest om alles van concept tot het finaal publiceren op orde te zetten. Hiervoor hebben we een database aangelegd met alle gegevens plus oplossingen. Om alle mailtjes op te vangen hebben we speciaal voor deze geo-art een e-mailaccount en geocache-account aangemaakt GCRooJ. Vanuit de database kunnen wij snel mensen met vragen behulpzaam zijn en zien waar deze spaak lopen.

Zelf op zoek gaan naar deze geocachereeks

Deze reeks bestaat uit liefst 49 geocaches. Als je alle puzzels hebt opgelost ontdek je een route over (bos)wegen- en paden van ± 21 km. In de bonus (GC8E9MF) van deze reeks hebben wij de algemene informatie van deze geo-art bijgevoegd. Best wel interessant om dit te lezen, soms wordt dat door geocachers wel eens vergeten om die te lezen. Met alle gevolgen van dien 😉

De Geo-Art is inmiddels al meer dan een jaar online en wordt bezocht door geocachers uit alle windstreken van Nederland en internationaal uit België, Duitsland, Frankrijk en zelfs Engeland! We kunnen niet fier genoeg zijn om te zien dat het vele werk ervoor zorgt dat ook andere geocachers deze geschiedenis kunnen meepikken.

Rest ons jullie veel plezier toe te wensen.
Mocht er iets niet in orde zijn, laat het ons weten!

Team GCRooJ

1 gedachte over “Geocaching in Venray – vliegtuigcrashes en noodlandingen ’40 – ’45”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.