Woodies: wooden coins voor de verzamelliefhebber

Woodies?

Zoek je op wikipedia ‘woodie’, dan krijg je dit:

Woodie may refer to:


Mmmmm, dit lijkt niet echt veel met geocachen te maken te hebben, wel? Tijd om jullie wat wegwijs te maken in de wereld van de woodies, of wooden geocoins zoals ze ook wel genoemd worden!

Mijn eerste wooden coin

In juni 2015 leerde ik het geocachen kennen….op dat moment had ik er geen flauw idee van dat dat het begin zou zijn van een mooie hobby, die je zovele leuke plekjes leert kennen. Het principe van trackables was al snel duidelijk, maar toen ik 2 maanden later in Oostenrijk op vakantie was, kwam ik een houten schijfje tegen in een cache. Wat is dat? Onze goede vriend Google leerde me dat het om ‘woodies’ ging. Dat je ze mocht verzamelen of mocht verplaatsen naar een andere cache. Dat er hele verzamelingen van bestaan. Dat er zelfs een website bestaat waarop je je collectie kan bijhouden (CWG). Een houten wereld ging voor me open. Na 2 weken vakantie was ik zelfs in het bezit van niet 1 maar 4 woodies! Trots als een pauw, 3 Duitse en 1 Tsjechische. In België duurde het wel wat langer voor ik ze tegenkwam in een cache, al heb ik er ondertussen toch een stuk of 7 gevonden.

Af en toe woon ik een Geocache-event bij, en het viel me op dat op deze events bepaalde geocachers rondliepen met gereedschapsdozen van de Brico. Na enkele stiekeme vreemde blikken toch van wat naderbij bekeken, bleken het dozen vol woodies te zijn! Ach zo, deze wooden coins worden geruild! Het werd het startschot van een eigen verzameling.

Snel mijn eigen woodies maken

Nadat ik wist dat de bedoeling van wooden coins is dat deze geruild worden, wou ik hiermeeWooden geocoin Felix ook aan de slag. Zo gezegd, zo gedaan en we meosten natuurlijk ook onze eigen woodies gaan maken. Een idee was, als kattenliefhebber, snel gevonden, maar waar kan je ze laten maken? Er zijn verschillende sites die dit aanbieden, maar vermits mijn Tsjechisch niet zo denderend is, koos ik voor het Nederlandse gxproxy . Heel snel had ik antwoord van Evelien Andriessen, en even later had ze mijn woodie ontworpen! (Felix) Ik koos voor woodies met een trackable code. Leuk om te volgen, zo zie je wie je woodies oppikt! Let er wel even op dat je deze TB in je collectie zet, anders wordt hij constant ‘gegrabt’, mensen denken snel een echte TB in handen te hebben! Op deze manier kan je hem enkel discoveren.

Ruilen van wooden coins

Op Facebook bestaan er heuse ruilgroepen voor woodies (zoek maar eens op ‘woodie’ of ‘wood geocoin’).  Een paar coins bekeken, contacten gelegd en enkele dagen later had ik verschillende pakketjes klaarliggen om met de post te verzenden. Een zeer belangrijke tip (die we proefondervindelijk bewezen hebben!) : let wel op de verpakking als je ze verzendt, door de scherpe randen geraken ze al eens vast in de sorteermachines met als gevolg lege gescheurde enveloppen en teleurgestelde verzamelaars. De ideale verpakkingen zijn van die bubble wrap enveloppen, die kunnen tegen een stootje!

Mijn verzameling groeide gestaag, maar met 1 woodie kan je ook maar beperkt ruilen. Dus groeide het idee om een reeksje te laten maken. Weer hielp Evelien om deze te ontwerpen, het werden 12 ‘tekenfilmkatten’! Ondertussen heb ik zelfs 2 speciale woodies door Evelien laten ontwerpen, afgeleid van een foto van mijn beide katten. Heel mooi en echt persoonlijk. Ongelooflijk wat ze kunnen maken! (Felix en Snoopy)

   

Natuurlijk laat ik mijn woodies ook achter in caches, tenminste als ze verzorgd en droog zijn. Niets is zo leuk om ze daar te vinden!

Sommige CO’s leggen alvast FTF, STF en TTF woodies in hun caches, een mooi aandenken. In ‘het Kabouterbos’ in Lommel (GC6EC86) heb je in de eindcache zelfs een heuse automaat waar je voor € 0,5 een woodie kan draaien! In Bree (GC6R1RD) heb je ook een ‘Woodie Exchange Station & TB Hotel’, de CO heeft een ruilmachine gemaakt. Ook voor zowel grote als kleine events is het populair om ‘event-woodies’ te maken, mooier en goedkoper dan de echte geocoins. Er circuleren zelfs woodies met coordinaten op, die je moet vinden voor je een mystery cache kan loggen! (GC67X71)

Hoe je woodies bewaren

Goed, je hebt nu een verzameling woodies. Maar hoe bewaar je ze nu? Zelf heb ik wat rondgekeken op die facebookgroepen, en heb ik verschillende bewaaropties. Ten eerste heb je foamholders (met mijn woodies!)  om ze in te steken, je bewaart ze dan in een map. Ten tweede bestaan er ook mooie glazen houders. Ook erg mooi zijn de LP-kaders van Ikea, daar passen er 89 in en kan je aan de muur hangen!

Succes met het verzamelen!

Blog geschreven door Snoopyke21

4 gedachten over “Woodies: wooden coins voor de verzamelliefhebber

 1. Kalle

  Hallo,

  Ik wilde graag het glazen frame op de onderste foto aanschaffen, maar kan ‘m zo gauw niet vinden….

  Is er iemand die een link voor mij heeft?

  Alvast bedankt voor de moeite!

  Geogroet,
  MalleKalle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.