Reis om de wereld in 1 dag
Ongeveer 6 jaar geleden (artikel is geschreven in 2017) keken we als gezin naar de film “Reis om de wereld in 80 dagen”. Tijdens de film was ik geïnspireerd geraakt om hier iets leuks mee te doen.
Met een vriend had ik afgesproken om in het weekend een trail te gaan fietsen in Brabant. Na de film startte ik met de voorbereidingen voor deze trail. Om alvast een geschikte parkeerplaats te zoeken ging ik bij de startpositie rondkijken met Google Streetview. Toen werd het idee geboren om met Google Streetview en andere tools een virtuele Reis om de wereld te maken.
De serie begint met … Heb je ooit een wereldreis willen maken? Grijp nu je kans om in een moderne variant van een Reis om de wereld in 80 dagen je droom waar te maken! In dit avontuur ga je in 1 dag in bijna-realistische setting geocaches beleven op 20 locaties op de wereld. Vind de juiste codes in de virtuele wereld, die je dan weer coördinaten zullen opleveren. Deze coördinaten leiden tot een mooie fietstocht waarbij je ook nog eens codes in de caches moet verzamelen die je naar de bonus-cache zullen leiden. Daarmee toon je aan dat jouw reis om de wereld werkelijk gelukt is.
Zelf op zoek gaan naar deze reeks?
De serie bestaat uit 21 mysterie-caches. Je gaat eerst thuis met Google Streetview, Google Earth, of een andere gelijkaardige tool virtuele puzzels oplossen. Zo wandel je met Streetview eerst door de straten van Parijs om een aantal vragen op te lossen. Zo beleef je 20 vergelijkbare avonturen.
Beantwoord je de vragen goed, dan krijg je steeds de locatie van de 20 geocaches in Nederland. Je stapt vervolgens op de fiets en verzamelt onderweg verschillende codes uit de gevonden geocaches. Via een eindpuzzel kun je dan, net als Phileas Fogg in de film Reis rond de wereld in 80 dagen, bewijzen dat je de reis werkelijk hebt afgelegd en de bonus-cache (GC3224V) van deze reeks terugvinden.
Spreekt deze reis jou ook aan? Het eerste virtuele avontuur start in Parijs (GC30NZM) om de Reis rond de wereld te kunnen maken in 1 dag, of misschien wel meerdere. Mocht het jou trouwens nog niet zijn opgevallen: deze reeks vormt ook een leuke geo-art op de kaart (zie de afbeelding bovenaan dit artikel). Als we ons niet vergissen is dit zelfs de oudste nog vindbare geo-art van Nederland!
Amazing World
De reacties op de “Reis om de wereld” waren bijzonder leuk. De serie heeft intussen ruim 2600 favorites ontvangen. Daarom heb ik een paar jaar geleden een vervolg op de Reis gemaakt. Het kostte me ongeveer 9 maanden om alle puzzels te maken en te laten reviewen.
Via de nieuwe serie “Amazing World” ga je nog bijzondere puzzels oplossen. Nadat je een pittige virtuele multi in Denver hebt opgelost, ga je een virtuele reis (met coördinaten) op de maan maken, je krijgt een prachtige rondwandeling in één van de grootste museums van de wereld, je maakt een ontdekkingsreis in de oceaan, … te veel om op te noemen. Regelmatig krijg ik berichtjes dat geocachers zelfs ’s nachts nog bezig waren om de puzzels op te lossen ;-). Ook deze serie heeft al weer ruim 2600 favo’s.
Deze cachereeks is alleen beschikbaar voor premium leden. Wil je van start met deze reeks? Het avontuur start in Denver met de eerste cache uit de reeks Amazing World (GC43K12). Ook deze reeks bestaat uit 20 caches + een bonus-cache. En mocht het jou nog niet zijn opgevallen: ook deze reeks is een geo-art!
Geocaching not for Dummies
Naast bovenstaande series heb ik een twintigtal uitdagende multi’s gemaakt. Ik probeer een mooie wandeling van gemiddeld 5 km te combineren met een mysterieus verhaal en een uitdagende (eind-)puzzel. Denk bijv. aan Mollenstreken, Vossenstreken, etc.
Een tijd geleden dacht ik een geocache netjes voorbereid te hebben. Dus na een reis van 50 km ontdekten we dat we een deel van de opdracht vergeten hadden. Oops, wat nu? In die tijd hadden we nog geen mobiele internetabonnement, dus we baalden flink.
We hebben toen geprobeerd om de multi op te lossen met alle mogelijke middelen die we wel bij ons hadden. Zo zitten er vaak heel veel (onbedoelde) hints in een geocache. Een voorbeeld is het gebruik van een variabele voor minuten in een waypointformule, zoals N52 AB.123 etc. De kans is groot dat er maar 1 waarde voor A geldt. Verder staat er vaak heel veel informatie over de zoeklocatie.
Dus de handen uit de mouwen … en na een klein uur hadden we alle aanwijzingen gevonden. Dit was een ontzettend leuke ervaring!! Helaas hadden we ook nog eens geen eindformule bij ons … dus we hebben de geocache niet kunnen vinden.
Zo ontstond wel het idee voor het maken van de “Geocaching not for dummies“. Een lekker prikkelende titel. Wanneer je het aandurft dan kun je met allerlei trucs deze geocache oplossen. In de logjes lees je vaak een stukje spanning tijdens het oplossen.
Sta je er alleen voor? Nope. In deze geocache heb ik ook een lange lijst met trucs toegevoegd die de kans groter maken om een multi op te lossen. Je hoeft alleen maar de juiste trucs op het juiste moment nog toe te passen … Denk je 😉
Tot slot
Ik hoop dat ik je een beetje enthousiast heb gemaakt voor mijn puzzels. Een waarschuwing …wanneer je begint aan de 2 genoemde series, dan zou dat wel eens ten koste van de nachtrust kunnen komen.
Mocht je tijdens een geocache (puzzel) van me een keertje vastlopen, laat het me weten. Ik help je graag verder … want geocaching is voor het plezier!
Blog geschreven door tjm1706