De geschiedenis van de Geocoin en waarom dit helpt bij de activatie

original can of beans geocaching

Het duurt niet lang voor iemand die met geocachen begint belangstelling toont voor al dat moois dat we geocoins noemen. Nogal wat geocoins “verdwijnen” echter omdat men de geschiedenis niet kent van geocoins en daarom de terminologie niet goed begrijpt die Geocaching.com hanteert bij het activeren van een geocoin. We beginnen daarom bij het begin.

“Er was eens” een geocacher, Moun10bike genoemd in ons wereldje, Jon Stanley in het burgerleven. Hij was actief geocacher van bij het begin en toen vond men in geocaches enkel SWAG (Stuff We All Get), zeg maar ruilspulletjes waarmee je vooral kinderen blij maakt en waarvoor je een spulletje moest meebrengen indien je er eentje uitnam. Alhoewel, de allereerste cache had meer “stuff” voor volwassenen (zie YouTube).
Het enige relikwie dat daar van overblijft is the “Original Can of Beans”.

geocoin 15 years geocoins

Dat was ook in de tijd toen de dieren nog spraken en dat het overgrote deel van caches nog bestond uit ammoboxen (je weet wel, die dingen waar je meer dan een te vast opgerold logboekje in kwijt kan, waterbestendig zijn, door knaagdieren niet aan flarden wordt gebeten en te zwaar zijn voor eksters om mee te pikken). Jon Stanley wou in de leuke caches die hij vond iets meer persoonlijk achter laten en maakte daartoe als eerste coins met een eigen logo op.

En nu komt het, het was de bedoeling dat de vinders ze zouden bijhouden! Zijn eerste geocoin plaatste hij op 1 september 2001. Dat werd recent nog gevierd met zijn jubileum (15 Years) geocoin. Die allereerste coins had hij genummerd want die waren toen niet voorzien van een trackingcode. Pas later kreeg zijn nummer 001 (die had hij bijgehouden) een trackingcode.

geocoin 7 ducks

Toevallig had de dag voordien één van de 3 oprichters van Groundspeak, Jeremy Irish, de eerste trackables (The Seven Deadly Ducks) op pad gestuurd maar wel degelijk met de opdracht om deze van cache tot cache te doen reizen. Ook dat werd deze zomer uitgebreid gevierd met een TB race met 7 tags en een geocoin.

Toen listings voor trackables ontstonden besloot men beide opties, dus “Collectible” (bijhouden) en “Non-Collectible” (reizen van cache tot cache), te behouden (naast de optie “Unknown”).

Collectible en Non-Collectible geocoins

En zo ontstonden een aantal Babylonische spraakverwarringen, misverstanden en halve waarheden. Voor Amerikanen zijn “Collectibles” en “Non-Collectibles” bruikbare begrippen om het verschil duidelijk te maken, maar als je daar niet mee vertrouwd bent en de kleine lettertjes niet leest dan ben je al snel verloren in die terminologie. Ook het begrip “Non-Collectible” zorgt voor veel verwarring: waarom werd niet gekozen voor “Travel from cache to cache”, of was dat te lang?

status-types

Met “Non-collectible” bedoelt men met veel nadruk dat de geocoin niet mag bijgehouden worden door wie dan ook. Hij moet dus reizen. Als dat de bedoeling is dien je dit ook aan te vinken anders kunnen er rare dingen gebeuren met een geocoin. Wil je een geocoin enerzijds enkel laten discoveren (en dan kan hij ook niet reizen van cache tot cache, of van event tot event, althans niet virtueel op de website bij het loggen) of je wil hem anderzijds aan anderen schenken die hem in een cache vinden dan dien je de optie “Collectible” te kiezen.

actions

Maar, nu komt de kat pas op de koord. Dit volstaat niet als je hem ZELF wil bijhouden en enkel laten discoveren. Je moet hem dan nog meteen naar jouw verzameling zetten.
Je moet in het menu “Actions” de optie “Move to Collection” kiezen en uitvoeren (“Go”) zodat niemand er virtueel nog aankan.

Doe je dat niet dan kan je lelijke grappen meemaken. Elke andere geocacher kan dan deze geocoin virtueel in zijn verzameling zetten door die handeling eerst te doen, of hij de geocoin nu in zijn bezit heeft of niet. Echt niet leuk en het overkomt velen.

Neem daarbij dat in Amerika Pathtags razend populair zijn en je hebt alle ingrediënten om geocoins te zien verdwijnen. Deze pathtags hebben per set (100 of meer) dezelfde tracking code, zijn goedkoper, en worden grotendeels gezien als gift en/of ruilmiddel net zoals bij ons sinds een jaar of twee woodies (houten geocoins) voor gelijkaardige redenen populair zijn geworden. Het behouden en ruilen van “coins” als handeling is in Amerika dus veel meer ingeburgerd. Staat jouw geocoin opgegeven als “Collectible” maar in jouw inventory en niet jouw collection, omdat je dacht dat “Collectible” betekende “mijn” verzameling, en je laat deze toch reizen, dan is de kans groot dat in Amerika iemand deze “rechtmatig” bijhoudt.


Tip: de activatiecode is vaak meegegeven met jouw geocoin. Sommige geocoinshops laten je liever die code opvragen op hun website. Maar, gouden tip, nooit in paniek geraken, een activatiecode kan je altijd terugvinden via deze link en daar de instructies te volgen: ActivationCodeRetrieve


Blog geschreven door Luc De Haes aka spockske
GeoCoins for All

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.