Geocachen met als thema ‘Wereldoorlog I & II’

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat twee van de zwaarste slagen uit de Nederlandse geschiedenis zich op fietsafstand van mijn geboortegrond hebben afgespeeld, namelijk de Slag om de Grebbeberg in mei 1940 en de Slag om Arnhem in september 1944. Bijna elk jaar ging ik in september kijken bij de herdenking van de landing van de Britse para’s op de Ginkelse Heide en ook het Airborne Museum in Oosterbeek bezocht ik regelmatig.

Grebbelinie

Geocachen met als thema de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Toen ik in juli 2012 het geocachen als hobby ontdekte kon ik dit ook goed benutten voor slagveldtoerisme. Een van de eerste geocaches die ik heb gelogd was bij een monument ter herinnering aan een bij Wittem neergestortte Canadese Halifax bommenwerper (GC2X60A). Ik besloot om, naast het zoeken van “gewone” geocaches me speciaal op geocaches te richten die aan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aandacht besteden. In september 2012 kreeg ik een uitnodiging om op de vliegbasis Eindhoven de vliegtuigen te fotograferen die deelnamen aan de herdenking van de Slag om Arnhem (Market Garden) en dit werd natuurlijk gecombineerd met het zoeken van geocaches rondom Eindhoven die ook over deze slag gingen.

Dakota

Tot nu toe waren het vooral traditionals en mysteries, maar in februari 2013 liep ik mijn eerste slagveldmulti bij Oosterbeek, Sosabowski (GCW05Y). Deze gaat door de perimeter in Oosterbeek die de Britse para’s in september 1944 rondom hotel Hartenstein hadden gelegd voordat ze zich terugtrokken op de zuidoever van de Rijn. Onderweg sta je bij de verschillende waypoints stil bij informatieborden, monumenten en bijzondere locaties om getallen te verzamelen voor het eindcoördinaat. Daarbij krijg je uiteraard veel informatie over de slag die hier heeft plaatsgevonden.

Oorlogscaches in Vlaanderen

In 2014 bezocht ik voor het eerst de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen tijdens het Great War Mega Event in Zonnebeke.  Hier logde ik de serie over de Slag van Passchendaele van De Malstjes. Deze serie van 9 caches laat veel historische locaties zien van deze slag en uiteindelijk krijg je een goed beeld van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld in 1917. Vaak moet informatie gezocht worden op oorlogsbegraafplaatsen en bij monumenten om zo de eindcoördinaten van de cache te verkrijgen. Vooral het bezoeken van al die oorlogsbegraafplaatsen met vele duizenden graven van jonge gesneuvelde militairen waarvan velen een naamloos graf hebben maakt telkens weer veel indruk. Bijzonder was ook het bezoek aan Tyne Cot War Cemetery, de grootste Britse oorlogsbegraafplaats op het Europese vasteland. Hier zijn 11.957 gesneuvelde militairen begraven waarvan er 8.369 ongeïdentificeerd zijn. In een halve cirkel om de begraafplaats bevind zich het Tyne Cot Memorial met de namen van 33.783 vermiste militairen.

Tyne Cot

Bij de belangrijkste slagvelden in Nederland en België liggen vaak interessante geocaches. Zo zijn er in Vlaanderen series die aandacht besteden aan de verschillende slagen om Ieper, de slag om de IJzer en rondom Nieuwpoort. In de Ardennen ligt de NUTS! serie die aandacht besteed aan de slag om Bastogne in december 1944. In Nederland liggen verschillende mooie caches in de streek tussen Eindhoven en Nijmegen en rondom Arnhem die aandacht besteden aan Market Garden en Operation Veritable, de bevrijding van het Rijnland. Bovendien liBand of brothers Foygt in Nederland de Liberation Route. Deze route volgt de bevrijding van Nederland tussen september 1944 en mei 1945. Op bijzondere plekken liggen luisterkeien met informatie over de geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld. Deze luisterkeien worden ook vaak gebruikt om een geocache te leggen waarbij naar het verhaal moet worden geluisterd om informatie te krijgen over het eindcoördinaat van de cache.

Bookmarklists en info

Inmiddels heb ik ook 2 bookmarklijsten gemaakt met geocaches die de Eerste en Tweede Wereldoorlog als thema hebben. Eentje voor alle caches in Nederland en eentje voor alle caches in België, in totaal zijn dit al meer dan 1000 caches die horen bij monumenten en oorlogsbegraafplaatsen of de verschillende verdedigingswerken en forten in Nederland en Belgie. Voor het beantwoorden van vragen en het verkrijgen van achtergrondinformatie zijn er verschillende websites die je kan raadplegen:

Commonwealth War Graves Commission Britse Oorlogsbegraafplaatsen in Nederland en België
Traces of War Historische locaties van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Europa
Liberation Route Europa Historische locaties van de Tweede Wereldoorlog in Europa
WO1.be De Eerste Wereldoorlog in de Westhoek
Onroerend Erfgoed Historische locaties van de Eerste Wereldoorlog

Blog geschreven door Bert Van Wijk

1 gedachte over “Geocachen met als thema ‘Wereldoorlog I & II’”

  1. Bert een man naar mijn hart loop al een tijdje te zoeken naar een manier om op dit thema te filteren, bedankt voor deze geweldige bookmark.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.