Ommetje Nederland

Wat is Ommetje Nederland?

Ommetje Nederland is een soort van Geocaching reeks. Met Ommetje Nederland is het de bedoelig dat er een geocache in iedere Nederlandse gemeente komt te liggen. Het idee achter die caches is dat ze zeer aantrekkelijk zijn om favorietpunten te geven.

Hoe werkt Ommetje Nederland?

Wanneer je een ON cache gevonden hebt, kan je in deze geocache een code terugvinden. Deze code kan je ingeven op de website van Ommetje Nederland. Wanneer je voldoende caches en codes verzamelt hebt van een provincie, krijg je toegang tot de banner van de provinciebonus die je op jouw Geocaching profiel kan plaatsen.

Hoe kan je een Ommetje Nederland cache vinden?

Alle Rondje Vlaanderen caches bevatten de afkorting ‘ON’ in hun geocachenaam. Als je filtert op geocaches die ON bevatten op de website van Geocaching, zal je zowat alle ON caches terugvinden. Daarnaast kan je alle caches terugvinden op de website van Ommetje Nederland.

Wie organiseert Ommetje Nederland?

Iedere geocacher kan een Ommetje Nederland geocache plaatsen, ten minste als er nog geen ON cache in de gemeente ligt waar je deze wil plaatsen. Geocachers Marco en Gilian beheren de ON website en leiden dit Geocaching initiatief in goede banen.

Zijn er gelijkaardige Geocaching initiatieven zoals Ommetje Nederland?

In België is er het concept Rondje Vlaanderen waar deze geocachereeks zijn mosterd vandaan heeft gehaald. Voorts is er ook Tour de Wallonie en Tour de Bruxelles in België.

Spieken bij de buren: Rondje Vlaanderen als voorbeeld

Het verhaal van Ommetje Nederland begon eind januari 2022 met een mailtje van Marco naar Gilian. Marco had meegedaan met GeoAdvent en stelde voor om een nieuw Geocaching initiatief te starten naar voorbeeld van Rondje Vlaanderen. Hij had van deze geocachereeks al een aantal geocaches gedaan en hij had daar leuke ervaringen mee.

Omdat GeoAdvent nog niet afgerond was, zijn we eind februari begonnen met het uitwerken van de plannen. We hadden natuurlijk al een goede basis vanwege het goede voorbeeld van Rondje Vlaanderen.

Voor de website live was hebben we een Facebook-pagina en een Instagram-account aangemaakt om op die manier zo veel mogelijk geocachers te benaderen met onze plannen. Door onze plannen in een aantal groepen te plaatsen kwamen er snel reacties van geocachers die graag mee wilden doen.

Ommetje Nederland website

Na een leuk gesprek met Mitij van Rondje Vlaanderen, die Ommetje Nederland een leuk initiatief vond en die ons nog tips gaf over waarop we zouden moeten letten, is het bouwen van de website begonnen. In de eerste versie van de site konden toekomstige cache owners aangeven dat ze een geocache wilden plaatsen voor Ommetje Nederland. Hiermee reserveerden ze de gemeente.

Intussen werd de site uitgebreid met een kaart van Nederland waarin een geocacher kan zien welke gemeenten in Nederland beschikbaar zijn om nog een geocache te plaatsen, waar aan gewerkt wordt door een geocacher (en die dus binnenkort gezocht kan gaan worden) en de gemeenten waar al een geocache ligt.

Als een geocacher de cache logt op Geocaching.com en het codewoord invult op de Ommetje Nederland website verandert de gemeente van kleur. Iedere provincie heeft zijn eigen kleur en op die manier kan je makkelijk bijhouden hoever je in die provincie bent.

Aan de website wordt nog gewerkt. Er zijn altijd weer nieuwe dingen die het makkelijker maken of ideeën van geocachers om de site is beter te maken.

Banners als beloning

In de eerste plannen hadden we opgenomen dat we, net als Rondje Vlaanderen, voor iedere provincie een bonus-geocache en een super-bonus-geocache wilden hebben. Dat kan/mag volgens de nieuwe Geocaching-guidelines niet meer en daarom hebben we gekozen voor banners. Voor iedere provincie waar je in minimaal 90% van de gemeenten van de provincie de geocache gevonden en gelogd hebt krijg je een banner voor op je geocaching-profiel. En als je alle provincie-banners verdient hebt krijg je een super-banner.

Ondertussen is er een derde teamlid aangesloten, Ian. Hij heeft de provincie banners gemaakt die iedereen kan verdienen na het voltooien van de geocaches in de provincie. Alvast bedankt voor deze banners Ian!

Zelf een geocache plaatsen voor Ommetje Nederland?

Iedere geocacher kan een geocache plaatsen voor Ommetje Nederland, de voorwaarde is wel dat er maar 1ON cache per gemeente geplaatst mag worden. Kijk even op de website om te zien of er in jouw gemeente al een cache geplaatst is.

Heb je een gemeente gevonden waarvoor je een geocache wil maken, dan kan je deze reserveren. Na de aanvraag maakt Marco de listing voor de geocache in orde door de titel van de geocache goed te zetten en een plaatje in de listing te zetten. Daarna wordt de listing aan de aanvrager ter adoptie aangeboden zodat die de listing af kan maken, de geocache kan maken en de geocache kan indienen ter review bij de Nederlandse reviewers.

Er zijn natuurlijk enkele regeltjes verbonden aan het plaatsen van een ON-cache: zoals dat de caches voor iedereen ’te doen’ moeten zijn, de D/T rating mag maximaal 3 zijn. Daarnaast moet deze cache binnen de gemeentegrenzen liggen, moet deze fysiek gevonden kunnen worden en is het doel om echte creatieve caches te plaatsen, die dan natuurlijk ook de nodige favorietpunten binnenhalen.

Start van Ommetje Nederland op Hemelvaartsdag 2022

We maakten een planning waarin stond dat de datum dat we écht live gingen 26 mei (Hemelvaartsdag) was. Die dag was gekozen omdat er dan een lang weekend zou zijn waarin we de website in de gaten konden houden en eventuele problemen zouden kunnen oplossen. Gelukkig viel dat allemaal wel mee. In die eerste dagen kregen we tips en andere berichten om de website nog beter te maken. Deze staan nu op de planning om gemaakt te worden en zullen in de komende weken of maanden op de site te vinden zijn.

Op 26 mei gingen we uiteindelijk live met 120 geocaches (voor 120 van de 345 gemeenten in Nederland) en nog een groot aantal waaraan gewerkt werd. In de tussentijd is het aantal geocaches toegenomen tot ruim 190 en er wordt nog steeds aan een behoorlijk aantal gewerkt. De eerste logs zijn binnengekomen en de eerste Favorietpunten zijn gegeven.

Op 26 mei werd er door een enthousiast team een event georganiseerd voor de start van Ommetje Nederland. Marco is daar naartoe gegaan en heeft daar een aantal enthousiaste geocachers gezien en gesproken die gelijk aan Ommetje Nederland begonnen zijn.

Gilian is een paar weken later naar Geodoorn gegaan waar hij ook van veel geocachers complimenten kreeg voor het leuke initiatief.

Blijf op de hoogte van Ommetje Nederland

Binnenkort kan je je ook inschrijven voor een mailing waarin we regelmatig enthousiaste geocachers op de hoogte houden van de ontwikkelingen van Ommetje Nederland, de website en nieuwe plannen die we hebben.

Terugkoppeling doet ons altijd goed en ontvangen we ook graag. Ook als er dingen niet duidelijk zijn of niet goed werken horen we dat graag via mail of via Facebook. We proberen er een zo goed mogelijk website van te maken waar veel geocachers veel plezier van hebben.

Website
Facebook
Instagram

Blog geschreven door Gilian

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.