GCW staat voor GC Wizard: een geo-art in Raamsdonk

In juni 2022 hebben we voor het eerst een geo-art gemaakt. De geo-art is een versimpelde weergave van het logo van GC Wizard. Doel is om GC Wizard daarmee letterlijk én figuurlijk op de kaart te zetten.

gc wizard logo

GC Wizard: Een gratis app voor iphone / android

GC Wizard is een app voor Android / iPhone waarmee je allerhande puzzels kan oplossen. De app-ontwikkeling is een kleine twee jaar geleden gestart. De initiatiefnemers zijn Duitse geocachers: ontdek alles over GC Wizard in dit stuk dat eerder verscheen op de website. Het logo van deze app kan je hiernaast bekijken, het is tevens ook de basis van deze geo-art.

Ik maak sinds anderhalf jaar diverse YouTube instructies in het kader van de hobby Geocaching. De eerste daarvan gingen over je woodie verzameling bijhouden (via internet, via een app) en daarna ben ik instructies gaan maken over mijn favoriete app c:geo (Android). Inmiddels zijn er daar zo’n veertien instructies online via YouTube te bekijken.

Vertalingen voor GC Wizard

Toen ik in oktober 2021 op een Facebook groep mijn meest recente c:geo instructie op YouTube aankondigde werd ik benaderd door een van de initiatiefnemers van GC Wizard. Zij zochten iemand om de Engelstalige basistaal van hun app naar het Nederlands te vertalen. Of ik eens wilde kijken of ik dat leuk zou vinden…
Ik was niet bekend met hoe en wat je vertalingen aanbiedt in een ‘agile’ website. Dat werd al snel duidelijk. Het betrof het vertalen van korte stukken tekst om bijvoorbeeld een alfabet te beschrijven, kort beschrijven wat te doen als je een code (automatisch) wilt kraken, maar ook hoe bepaalde zaken werken (encryptie, decryptie). Ik heb er geregeld een Wikipedia pagina voor mogen raadplegen.

Ondanks dat ik een vrij brede interesse heb in puzzels, kwamen er geregeld zaken voorbij waar ik echt geen kaas van gegeten had. Dat maakte het extra leuk, want zo leer je van alles. Voor het vertalen schoot het echter niet op 😀 . Op een gegeven moment kregen we in Nederland allerlei beperkingen opgelegd. Voor mij was een uurtje vertalen na afloop van mijn (thuis)werk een prima afleiding die ook nog eens nuttig was. Het was allemaal vrijwilligerswerk maar gek genoeg heb ik de andere vrijwilligers (nog?) nooit in levende lijve ontmoet!

Uiteraard stelde ik ook wel eens lastige onderwerpen om te vertalen uit. Soms zag ik dat er in andere talen ook iemand fanatiek aan het vertalen geslagen was. Maar koplopers van de vertalingen zijn toch altijd de Duitsers, de Nederlanders en de Fransen gebleven. De overige vertalingen bleven wat achter. Ook heb ik geregeld de Duitse vertaling gebruikt om te snappen wat het idee was, wat er overgebracht / vertaald diende te worden.

Tja, en toen was op een gegeven moment alles naar het Nederlands vertaald. De app wordt voor de gebruikers geregeld ge-updated, zodat de gebruikers ook een andere taal dan Engels konden gebruiken. Toen ik de app voor het eerst gebruikte was de voertaal Engels (of Duits). Meer smaken waren er niet. Soms moest ik echt naar de app gaan om inzicht te krijgen in wat men bedoelde en dus hoe dat vertaald zou kunnen worden.

Zoals geschreven: Nederlands was afgerond. Soms komen er nog stukken tekst bij die vertaald dienen te worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een nieuw alfabet of code wordt toegevoegd aan de app. Ik was jaren geleden al begonnen met Zweeds leren. Zweeds is voor Nederlanders (en zeker Nederlanders uit het noorden) niet zo heel complex. Ik heb mezelf toen als doel gesteld om te beginnen met de makkelijke zinnetjes naar het Zweeds te vertalen, binnen GC Wizard. Dat gaf behoorlijk wat consternatie bij de makers van de app – die actie hadden ze niet zien aankomen. Dat was wel grappig!

Tijd voor een nieuwe geo-art

Ondertussen had ik alle teksten, inclusief de updates, naar het Nederlands en het Zweeds vertaald. Maar ik zit nog liever in de garage te knutselen dan achter de computer te vertalen. In de loop van bijna 2,5 jaar waren er heel veel geocaches door me gemaakt (zeker een stuk of zeventig!), in allerlei formaten en in allerlei thema’s. Wat kon ik daar mee? Ik besloot om die geocaches zo veel mogelijk in het GC Wizard thema in te bedden. De geocache was al gemaakt. Vraag was hoe kon ik die geocache enigszins logisch combineren of associëren met de alfabetten of andere codes in GC Wizard? Dat was een leuke bezigheid! Mocht je de geocaches gaan bezoeken nadat je de puzzels (met GC Wizard!!) hebt opgelost, dan hoop ik van harte dat je die associatie herkent! Ik heb natuurlijk de initiatiefnemers wel netjes gemeld dat ze hun logo veel te moeilijk gemaakt hebben om een geo-art van te maken 😉 .

In de loop van mei werden de eerste schetsen gemaakt van de geo-art. We deden veel veldwerk en hadden de luxe om ter plaatse te bepalen welke geocache er waar het beste tot zijn recht kwam. Op die manier kon ik meer geocaches plaatsen dan verwacht, én ik kon geocaches kwijt die ik moeilijk dacht te kunnen plaatsen. Na 45 geocaches was het gebied wat mij betreft vol. Een nog grotere regio beslaan leek me niet wenselijk. Dan zou ik bovendien de geo-art helemaal moeten vergroten, wat de nodige berekeningen met zich mee brengt.

We onderhouden deze geo-art in ons eentje. Dat betekent dat 45 geocaches in deze geo-art het maximaal haalbare was. We hebben her en der ook andere geocaches liggen en onderhoud kan veel tijd kosten. Tijdens onze recente vakantie hadden we een dame die graag wilde helpen met onderhoud. Daarvan heb ik dankbaar gebruik gemaakt! Je bent er op de wereld om elkaar te helpen niet waar 😉 ?! Zo geldt het ook voor onze puzzels – kom je er niet uit dan geef ik graag een extra hint. Maar de voornaamste hint is: gebruik eens GC Wizard.

Zelf op zoek gaan naar de GCW geo-art

Ben je nog niet de geo-art gaan bezoeken? Er zijn al ruim honderd teams je voor geweest. Je kan de GCW geo-art terugvinden in Raamsdonk: Verdraaid (GC9VKX6) is één van de geocaches van deze geocachereeks. Het voornaamste doel is bereikt als ik jou een smiley op je gezicht heb gegeven.

Kortom: met het tonen van de GC Wizard geo-art hoop ik de app in Nederland (en België) meer bekendheid te geven. We zoeken altijd nog vertalers voor enige talen als Chinees, Deens, Grieks, Hongaars, Italiaans etcetera. Er zijn files opengezet voor in totaal 21 talen (naast de basistaal Engels). Heb je interesse? Meld je dan!

Of er een YouTube instructie komt over GC Wizard? Jazeker! Nu nog even de tijd er voor vinden tussen werken, geocache onderhoud en allerlei andere leuke dingen die me bezig houden… Want naast knutselen wandelen we ook graag in de bossen.

En natuurlijk ben je tot niets verplicht. De app is gratis beschikbaar. Zoals altijd als ik een instructie afsluit, sluit ik hier ook graag af: “Doe er je voordeel mee”.

Groet, Henrike

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.