Mooi IJmuiden

Een anker van lachebekjes is de beloning als je alle 21 caches van de serie “mooi IJmuiden” hebt gelogd.

Team Doffertjes

17 oktober 2018 ontdekten wij (team Doffertjes) dat Geocaching een leuke bezigheid is om te combineren met onze andere hobby, namelijk lange afstand wandelen. Na het vinden van 250 caches besloten we om zelf eens een paar caches te verstoppen (voor wat hoort wat tenslotte). De mini trail Vislijn (start: GC84NQN) langs een voormalige spoorlijn aan de noordkant van IJmuiden was het resultaat. De reacties in de logs en natuurlijk de favo’tjes stimuleerden ons zo, dat we op zoek gingen naar een locatie om een leuke geo-art te maken.

De serie Mooi IJmuiden

De nieuwe serie moest natuurlijk wel een leuk thema hebben en het idee van een geo-art in de vorm van een anker leek ons wel toepasselijk. We hebben voor deze vorm gekozen omdat het anker in dit geval symbool staat voor de scheepvaart, de honkvastheid van IJmuidenaren, het stratenplan van Dudok en het staal waarvan een anker veelal is gemaakt.

Nu nog een leuk onderwerp. Ook dat was snel gevonden, namelijk de vooroordelen die over IJmuiden bestaan: IJmuiden is helemaal niet mooi. Er staan geen mooie huizen, maar oude vooroorlogse woningen, de straten zijn er smal en staan vol met geparkeerde auto’s, IJmuiden heeft geen bruisend centrum, je kunt er niet echt gezellig winkelen, IJmuiden heeft ook geen gezellig uitgaansleven en tenslotte stinkt het er naar vis, dieselolie en de Hoogovens.
Maar wij willen als geboren en getogen IJmuidenaren laten zien dat het wel degelijk de moeite waard is om naar IJmuiden af te reizen. Daarom hebben wij de geo-art “Mooi IJmuiden” gemaakt!

Bunkerpad

Waarom vinden wij IJmuiden dan zo mooi?

Nou, in en rond IJmuiden vind je mooie natuur. Op het op een na breedste strand van Nederland, waar het nog rustig is op een zomerse dag, kun je wandelen (ook met de hond), pierenwaaien, blo-karten, kitesurfen, vliegeren, zwemmen en lekker eten in een van de strandtenten of restaurants. Je loopt of fietst zo het Nationaal park de Kennemerduinen in, met Schotse Hooglanders, Konikpaarden en de mooiste oude eikenbomen. Je kunt er ronddwalen tot Santpoort of Bloemendaal. Daarnaast zijn er de landgoederen Beeckestijn en Waterland en de parken Velserbeek en Schooneberg. Tenslotte het recreatiegebied Spaarnewoude, waar heel veel takken van vrijetijdsbesteding mogelijk zijn.

Blo-karten op het strand van Ijmuiden
Nationaal park Kennemerduinen

IJmuiden heeft ook één van de grootste sluizencomplexen van de wereld.
Verder is de historie van IJmuiden best interessant, het ontstaan van de kleine gemeenschap aan de monding van het nog te graven Noordzeekanaal, het rauwe leven van de kanaalgravers, de bouw van de sluizen, de pieren, het ontstaan van de havens en de ontwikkeling van visserij en industrie.
De ligging van IJmuiden was in WO II van groot belang voor de bezetter en dit heeft (helaas) duidelijk zijn sporen nagelaten.

De caches en de route

Dit komt allemaal aan de orde in de cacheomschrijvingen (die we bewust kort hebben gehouden) en de niet al te moeilijke, gevarieerde puzzels. Door het lezen van de cacheomschrijvingen en het maken van de puzzels zal jouw mening over IJmuiden zeker veranderen. Maak deze puzzels lekker zelf, dan zul je meer van de trail genieten. En mocht je er niet uit komen neem dan gerust contact met ons op, want we helpen je graag op weg. Caches worden namelijk verstopt om gevonden te worden.
Bij het zoeken van de caches kom je niet langs alle punten van IJmuiden die we in de caches benoemd hebben, maar als je de informatie interessant vindt, kun je ze natuurlijk altijd bezoeken en gaan bekijken. En een visje eten in het havengebied is natuurlijk voor de meesten geen straf 😉 .

De route is inclusief het zoeken naar de bonusgegevens ongeveer 11 kilometer lang en loopt door mooie natuur. We raden je vooral aan te genieten van de uitstapjes (bij nummer #4, #5, #9, #15 en #16) die je maakt om de bonusgegevens te verzamelen. Je komt dan namelijk in een leuk stadspark, de Kennemerduinen, op een prachtig uitzichtpunt, op het strand en langs het Bunkerpad.

Graffiti-kunst in de bunkers

Kies mooi weer uit en maak er een leuke dag uit van, want er is meer dan genoeg te beleven en te cachen in IJmuiden. Er zijn onderweg voldoende mooie plekken waar je meegenomen eten en drinken kunt nuttigen. Ongeveer op de helft van het rondje (bij IJmuiderslag) kun je vers water tappen en als je daar het uitstapje voor de bonusgegevens maakt, vind je daar leuke strandtenten.

We wensen je veel plezier met deze Mysteries (start van de reeks: GC8739H) en we hopen je snel te zien in “Mooi IJmuiden”. En alle teams die het rondje al gedaan hebben bedankt voor jullie leuke logs, foto’s en favo’s.

Nog wat tips

  • Je kunt de route het beste starten op de parkeerplaats achter de Kruisbergflat (Zie WP 01 van Mooi IJmuiden #1 – GC8739H )
  • Lopend kun je het beste en het veiligst de caches zoeken in de aangegeven volgorde 1 t/m 20. Dan hoef je ook niet terug voor de bonus.
  • Ben je op de fiets? Neem dan de omgekeerde volgorde, van 20 terug naar 1 dus!
  • We merken aan de logjes dat sommige teams kriskras over de weg caches loggen. Dit is niet zinvol, het is namelijk gewoon een rondje! Dus niet met je GPS op de dichtstbijzijnde cache zoeken!
  • Respect voor de natuur a.u.b. De caches liggen allemaal dicht langs de paden en zijn niet al te moeilijk verstopt. Het is dus niet nodig om te graven, natuur te beschadigen en/of over hekken te klimmen.
  • Rijd de route niet met de auto. Het is langs het grootste deel van de route verboden te parkeren!
  • Je komt (als het goed is) langs een aantal bunkers. Daar hoef je niet in, maar soms kan dat wel. Een zaklamp kan dan handig zijn.

Blog geschreven door team Doffertjes

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.