Market Garden Heeswijk-Dinther

Op huisbezoek bij Mien kijkt hij mij aan vanaf de schoorsteenmantel. Neutrale blik, camouflagenet over de helm, het embleem met de schreeuwende adelaar op de mouw. De grove korrel van de foto doet een uitvergroting vermoeden. Voor zover bekend de enige opname vanuit zijn diensttijd als parachutist bij de 101ste Airborne divisie. Vlak na zijn landing sterft hij in een greppel achter de boerderij van Mien op 17 september 1944. Eén der eerste gesneuvelden tijdens operatie Market Garden. Mien is dan 9 jaar oud.

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden: een vleugje geschiedenis

Die ochtend wordt de lucht boven Heeswijk-Dinther verduisterd door honderden laag overkomende geallieerde vliegtuigen. Vanuit de geopende luiken werpen zich honderden parachutisten naar beneden. De inwoners van Heeswijk-Dinther bevinden zich nu totaal onverwacht midden in de frontlinie. Mien kijkt gefascineerd toe hoe de zwaar bepakte militairen na hun landing met hoog opgetrokken knieën naar het verzamelpunt in de hoek van het nabijgelegen weiland rennen.

Eén parachutist drijft af. Wild trekt hij aan de touwen van zijn deels geopende valscherm. Met een harde klap komt hij neer in de nabijgelegen sloot. Wanneer vanaf de nabijgelegen weg het herkenbare geluid van beslagen Duitse schoenen hoorbaar wordt, dirigeert vader het gezin naar de kelder. Pruttelend volgt Mien. Zij wil bij haar vriendinnetje gaan spelen. Een langdurige doodse stilte wordt onderbroken door een enkele harde knal. Wanneer het gezin weer uit de kelder komt, blijkt een schotwond in de schouder de parachutist fataal te zijn geworden. Mogelijk is zijn eigen geweer afgegaan tijdens de worsteling met zijn parachute. Of was het toch een vijandige kogel? Het antwoord op de vraag verandert de afloop niet.

Operatie Market Garden: een geocachereeks langs historische plekken

Ik kijk uit over de weilanden en veldwegen met de kasteeltorens en bossen op de achtergrond. Prachtige omgeving voor een nieuwe route. Langs de bosrand bevinden zich zelfs nog loopgraven. Onze bestaande ronde Traces of war (GC7N6N8nabij de Baraque de Fraiture in de Belgische Ardennen vergt echter al het nodige onderhoud vanwege een continu kat-en-muisspel met een onbekende saboteur. Maar dit gebied ligt veel dichter bij huis en is dus makkelijker te onderhouden. Puberende dochters Lot en Mees zijn inmiddels minder enthousiast over die toch wat vreemde hobby van vader. Op veel hulp vanaf die kant hoef ik dus niet te rekenen. En het evenwicht luistert nauw.

In geen geval wil ik de oorlog of wapentuig verheerlijken, maar aan de andere kant wel speelse traditionals plaatsen. Met her en der een vleugje humor zonder oneerbiedig te zijn. Enkele honderden, overwegend positieve en enthousiaste reacties later lijkt deze opzet geslaagd te zijn. En er is hulp uit onverwachte hoek. De indruk bestaat dat een aantal onbekende lokale bewoners zich bezig houden met  de bewaking en verzorging van de caches. De bijgeleverde tools zijn maar één keer ontvreemd, de ballonnen gaan wel snel. En misschien toch nog een bonus plaatsen met als thema 75 jaar bevrijding Noord-Brabant? Laat de herdenkingen maar komen!

Zelf op zoek naar Operatie Market Garden

Geboeid om deze historische route te wandelen? Dan moet je afzakken naar de glooiende bossen en verschillende veldwegen van Heeswijk-Dinther. Hier zal je 26 traditionele caches, 2 multi-caches en een mysterie (eerste van deze reeks: GC8Z9J4terugvinden die volledig in het teken staan van deze militaire operatie. Een mooi eerbetoon aan het verleden. Voorzie je op een tocht van 10 kilometer in een natuurgebied van de stichting het Noordbrabants Landschap waarbij je ook in de loopgraven zal moeten duiken.

Blog geschreven door Harco aLotofMeesproduction

4 gedachten over “Market Garden Heeswijk-Dinther”

 1. Deze reeks ruim een week geleden gelopen. Een prachtige route met een mooi verhaal, creatief opgezet, mooie wandeling in verschillende gebieden en een heerlijk begin en eindpunt.
  Al met al, zeker de moeite waard.

  Beantwoorden
 2. Prachtige route en mooie caches, goed bedacht en zorgvuldig gemaakt en onderhouden! Wij hebben ervan genoten gister! Compliment waardig!
  Hartelijk dank!

  Team Woefje
  Ruud en Debbie

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.