Bankjes op de Maashorst

Om onze hobby in stand te houden moeten er af en toe nieuwe caches uitkomen. En in het natuurgebied de Maashorst was het uiterst dun gezaaid met caches. Ik wandel veel in dit gebied met mijn hond en voor de plaatselijke wandelvereniging zet ik er meerdere keren per jaar een route uit. Hierbij vielen mij de speciale bankjes op die in het gebied staan. En het idee ontstond om bij deze bankjes een cache te leggen. Maar stel dat ik een of twee bankjes zou vergeten, dat zou vervelend zijn. Dus even contact gelegd met www.bezoekdemaashorst.nl en daar de vraag gesteld of zij een kaart hadden met daarop de bankjes. Daarbij ook een uitleg met mijn plan.

43 78 Bankjes op de Maashorst

Per kerende post kwam er een kaart retour met daarop de bankjes, YES de eerste aanzet was er. We spreken dan over september 2018. Dus snel BaseCamp opstarten en alle punten van de kaart gedigitaliseerd. Daarna kon het veldwerk van start. Want de locaties moesten wel exact gecheckt worden. De 43 bankjes op de ontvangen kaart lagen redelijk verspreid door het gebied. De banden op spanning, GPS gevuld en klaar voor de eerste check. Onderweg bleek al snel dat de gegeven punten niet altijd klopten. En er was ook niet altijd een bank op dat punt te vinden.

Maar na vier dagen te hebben rond gefietst door het hele gebied had ik een aantal van 78 bankjes in kaart. Oeps even wat meer als in eerste instantie was bedacht. Maar dit gaf wel de mogelijkheid om er een geo-art van te maken. Wij vinden dit een mooie manier om de vraagtekens weg te leggen. Het logo, het hart met de horens, is natuurlijk een schitterend plaatje en valt heerlijk op. Ik heb even het idee gehad voor de gestileerde M, daarover verderop meer.

Bankje op de Maashorst

Ideaal voor een Geo-art

Maar dan moet je je gaan verdiepen in een ander materie, hoe maak ik in hemelsnaam zo’n art. Gelukkig kon ik een stappenplan vinden om een geo-art te maken. Dan ga je er mee aan de slag en blijkt het een mooie vorm die goed tot zijn recht komt met 40 punten. Daarna ben ik de locaties gaan selecteren welke de moeite van het bezoeken waard zijn. Alle data wordt gevuld in een Excelsheet waarna er ook voor elke cache een puzzel verzonnen wordt. Als je alle referentiepunten hebt en de eindlocaties, en weet welke puzzel je gaat maken dan kun je de cache pagina’s in elkaar draaien.

Na een fiks aantal avonden, inmiddels is het december, staan er 40 caches op je dashboard die een review behoeven. Dus op naar de Geocachingshop in Nuenen en daar de nodige inkopen gedaan. Bij de plaatselijke bouwmarkt ook dat wat nodig was opgehaald. Het is kerstvakantie en ik heb een halve dag over. GPS is nog steeds gevuld en de boormachine is ook vol. Dus de eerste cache worden gelegd, drie dagen later liggen er 39 in het veld, de bonus is dan nog niet klaar.

O ja de gebiedsbeheerder moet ook op de hoogte worden gesteld. Dus even een mailtje met het bericht dat ik het plan heb om even wat caches los te laten in dit gebied en dat dat binnen kort gebeurd. Direct bericht terug, het is niet de bedoeling en er moet eerst nog overleg plaatsvinden. Ik zou nog een uitnodiging krijgen om op kantoor even mijn verhaal te mogen doen. Een flinke streep door het hele verhaal, maar wel alle voorbereidingen gewoon doorgezet. Als alles klaar staat om live te gaan, kom ik tijdens een van onze cache-dagen Kerkmans tegen die mij weet te vertellen dat er in Uden een team met een geo-art aan de slag is op de Maashorst.

Alle voorbereidingen voor niets?

Dit zou toch niet de definitieve streep door mijn geo-art zijn? De initiator van het geheel is Madamnero: daarmee werd contact gelegd, uitgelegd wat ik van plan was en wat de status van het geheel is. Hij was direct enthousiast en ik kreeg direct een uitnodiging voor een meting van het GeoTeamMaashorst.  Daar bleek dat zij een andere weg hebben bewandeld en eerst de toestemming aan het regelen zijn, met vast wat coördinaten, en ook een geo-art. Het is de gestileerde M. Als of het zo hoort te zijn valt hun art bijna exact over mijn art heen. Hoeveel zielen kunnen een gedachte hebben?

Na eerst wat scepsis over en weer, want ja daar zit zomaar een ander in mijn vaarwater, ontstaat er een goede discussie. Het besluit wordt genomen om de vormen uit elkaar te halen en dit is goed voor iedereen. Dat hierdoor punten buiten de 3,2 km vallen was op dat moment niet te voorzien. Maar dat lossen we heel snel op en het plan ontstaat om de caches live te laten gaan op het CacheCarnival event van Madamnero. De vermelding dat er voorkennis te verkrijgen is op het event doet de teller sneller stijgen. En daarmee gaat ongemerkt de hartslag ook wat hoger. Toch wel spannend 40 caches in een keer online laten gaan. Uiteindelijk is het de bewuste dag en komen de caches online, de telefoon begint direct te trillen en al snel komen er berichten dat het er mooi uit ziet. Daarna komen de vragen over de puzzels, niet voor iedereen is het een zoekspelletje met af en toe een grote uitdaging. Maar iedereen beleeft deze hobby op zijn/haar eigen wijze.

Geo-art Bankjes op de Maashorst - resultaat

Geocachereeks Bankjes op de Maashorst

Deze geo-art is inmiddels een groot succes. Als je zelf op zoek wil naar deze geocachereeks van 40 caches, ga je best eerst aan de slag met de puzzels. Eenmaal klaar kan je afzakken naar de Maashorst en parkeren op één van de 3 parkings. Hier kan je dan starten aan een tocht van ongeveer 40 kilometer, waarbij je heel wat bankjes zal tegenkomen om te rusten 😉 . Alle info kan je vinden bij de bonuscache: GC812N2

En nog beter nieuws: er is een tweede geo-art op de Maashorst! De Maashorsttrail vormt een grote M op de Geocaching kaart en bestaat uit 34 geocaches die samen een route van liefst 20 kilometer vormen. Ontdek alle info van deze geocachereeks: GC7YPTP

Veel geocache plezier op de Maashorst – team Vennekes

2 gedachten over “Bankjes op de Maashorst”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.