Het is zover, de tweede Nederlandse GeoTour gaat van start. Na de GeoTour Garden of Amsterdam in de Gooi en Vechtstreek is er nu ook een GeoTour in de Kop van Drenthe. Deze ligt in het gebied rondom de gemeentes Assen, Tynaarlo en Noordenveld. Wat is een GeoTour precies? Hoe kun je er aan meedoen? En wat valt er te beleven?
Een GeoTour is een samenwerking tussen Geocachers en het bedrijfsleven en dan met name de toeristische sector. Het doel is promotie van een bepaald gebied door middel van Geocaches in een bepaald thema. In dit geval gaat het om zeven verhaallijnen die door middel van 72 nieuwe caches worden verteld. Om de GeoTour voor iedereen toegankelijke te houden, zijn er geen bijzondere tools nodig, zoals een ladder, waadpak of klimuitrusting. Wél zijn er de nodige wandelingen, gadgetcaches en uitdagende opdrachten. Wie alle 72 caches wil bezoeken moet rekenen daar ongeveer vier dagen mee bezig te zijn. De deelnemende bedrijven bieden daarom overnachtingsmogelijkheden aan, zodat ook mensen van verder weg de hele GeoTour kunnen doen. Uiteraard hoeft niet alles in 1 keer bezocht te worden, kom graag nog eens terug naar de Kop van Drenthe!
De 7 verhaallijnen van de Drentse GeoTour
- Diversiteit van het landschap
Tijdens dit onderdeel ontdek je de Drentse natuur. Loop langs hunebedden (de oudste monumenten van Nederland) en het hoogveen, bezoek het natuurgebied De Onlanden, of wandel door het prachtige esdorpenlandschap. - Koloniën van Weldadigheid
Je kunt boeken vol schrijven over het verleden van Veenhuizen en de nabije regio. Generaal Johannes van den Bosch, stichter van dit alles, had bijzonder vooruitstrevende ideeën voor de maatschappij. Of al die allemaal werkelijkheid werden ontdek je in deze tour. - Vrouw Lebbe
Omstreeks 1600 werd tussen Zeijen en Peest een dode vrouw gevonden, midden in het veld, door een schaapherder. Was ze vermoord om wat ze bij zich droeg of was ze gestorven door zwakheid? Ontdek de detective in jezelf en ontraadsel dit mysterie. - Meisje van Yde
Vlakbij Yde werd in 1897 een veenlijkje gevonden. Geschrokken stopten de turfgravers haar weer terug in het veen. Ze werd opnieuw gevonden en is nu te bezichtigen in het Drents Museum. Maar wie was nu dit meisje en waarom werd ze geofferd? - Berend Botje
Het meer dan tweehonderd jaar oude kinderliedje ken je vast, maar wie was Berend Botje eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Er doen veel verhalen de ronde over Berend en zijn scheepje. In en rondom Zuidlaren ontrafel jij deze sage. Deze ronde is met name bedoeld voor de kleinere cachers met hulp van de grotere. - TT Assen – verhalen van toen
De TT in Assen is één van de oudste motorraces van de wereld. De eerste race werd hier al in 1925 verreden. Nog niet op een afgesloten circuit, maar dwars door de omgeving Assen-Hooghalen. Tijdens dit onderdeel van de GeoTour kom je langs het circuit van de periode 1926- 1954. - Ontstaan van Assen
Omstreeks 1260 werd in Assen het klooster Maria in Campis gesticht. Dit klooster legde de fundatie voor de stad zoals we haar nu kennen. De nonnen waren dochters uit vooraanstaande families. Ontdek hoe ze leefden, werkten en welke gronden ze bezaten.
Hoe doe je mee?
Heb je al een geocaching account haal je paspoort op bij één van de deelnemende ondernemers óf bij de VVV. Kijk voor afhaalpunten van je paspoort op onze website.
Wil je alvast thuis je reis voorbereiden, je inlezen en je kortingscoupons bekijken om je route uit te stippelen ga dan naar de GeoTour pagina Kop van Drenthe (GT4A3).
Een aantal caches zijn geplaatst bij toeristische locaties, zoals campings, hotels, restaurants en musea. Veel daarvan hebben hun eigen woodie uitgebracht. Behalve de cache te vinden kan er op die plekken dus ook een unieke woodie worden bemachtigd op vertoon van je GeoTour paspoort en maximaal 1 per account.
Unieke GeoTour Kop van Drenthe Geocoin
Naast de woodies is er een speciale Geocoin uitgebracht. Deze is gratis, maar kost wél de nodige inspanning. Bij elke Geocache die deel uitmaakt van de Geotour is een codewoord te vinden. Deze woorden moeten worden genoteerd in het paspoort. Elke bezochte cache levert punten op, variërend van 1 punt voor een traditional cache, 2 punten voor een mystery cache en 3 punten voor een multicache tot 5 punten voor de virtuele én wherigo cache. Wie op deze manier 100 van de 123 punten binnensleept kan bij het VVV-kantoor de welverdiende Geocoin ophalen. Wie er in slaagt om àlle caches te doen en dus de 123 punten haalt, krijgt ook nog eens een uniek souvenir op het Geocache account.
We hopen indien de maatregelen het toestaan een officiële opening te kunnen houden en op dat moment kan de GeoTour Kop van Drenthe bonus cache in het spel komen en komt het totaal aantal punten op 125!
Met 72 verschillende caches in meer dan 7 verschillende omgevingen in de regio, is er keus genoeg om ook in de huidige tijd van COVID veilig afstand te kunnen houden. De ruim 30 vrijwilligers die deze GeoTour voor jullie hebben opgezet, wensen de bezoekers alvast veel plezier.