Garden of Amsterdam GeoTour – Gooi & Vecht

Ergens in 2013 plofte er een e-mail in onze digitale brievenbus, van een vrijetijdsmarketeer. Zo begon het avontuur dat GeoTour heet. De lokale VVV Gooi en Vecht had goede berichten gehoord over geocaching en had besloten dat het een goed idee zou zijn om wat plaatselijke geocachers aan te haken om wat mooie geocaches in de regio te plaatsen om zo het toerisme te bevorderen. Dat laatste wilde niet echt vlotten, tot wij het bericht zagen. Ons leek het ook een goed idee, en dus werden wat vrienden opgetrommeld met de vraag of ze mee wilden doen.

GeoGamePark in ’s Graveland

Als eerste zouden we een nieuw concept uitwerken, het GeoGamePark bij Natuurmonumenten in ’s Graveland. Er is daar een bezoekerscentrum dat mee wilde werken. De opzet is dat mensen die belangstelling hebben voor het geocachen, maar niet weten hoe er mee te beginnen op weg geholpen worden door middel van een paar eenvoudige traditionals, een eenvoudige multi en een simpele mystery. Ook aan een letterbox is gedacht. Uiteraard zijn het volwaardige geocaches waar ook de meer ervaren geocacher plezier aan kan beleven.

Samen met drie teams hebben we toen wat gevarieerde en eenvoudige caches neergelegd voor beginnende geocachers. Het bleek een overweldigend succes. Zozeer zelfs dat de vrijwilligers achter de balie helemaal gek werden van alle bezoekers die wilden gaan ‘geocachen’. Er was ook aardig wat publiciteit gegeven aan de opening, met drie wethouders en een gedeputeerde van de Provinciale Staten.

De locatie van het Geo Game park, Boekesteyn, is een 17e eeuws landgoed waar de organisatie Natuurmonumenten niet alleen haar hoofdkantoor heeft, maar waar ook een bezoekerscentrum is. Oude beukenlanen, weidegebieden en bosschages zijn dooraderd met wandelpaden. Het is in de regio Gooi en Vecht dan ook een geliefd doel voor een bezoek.

Het zou de opstap worden voor een veel groter project, de GeoTour. Het is een concept dat in de markt gezet wordt door Groundspeak, het moederbedrijf achter geocaching.com. Het is met name gericht op toeristische organisaties en bedrijfsleven, om het toerisme door middel van geocaching te bevorderen. In ruil voor een pittig geprijsde licentie zorgt Groundspeak voor promotie op de site en verzamelt allerlei statistische data. Op die manier kunnen VVV’s zien hoeveel toerisme er op af komt. Omdat ongeveer per land bekend is wat toeristen gemiddeld per dag besteden is vrij goed te bepalen of de investering terugverdiend kan worden.

Heel wat internationale interesse in de eerste GeoTour van Nederland

Goed, de beslissing was genomen, de licentie aangeschaft voor drie jaar en vijf teams die tezamen 24 mooi verzorgde caches op bijzondere locaties zouden plaatsen. Na de nodige vergaderingen en noeste werkzaamheden kwam alles op 16 april 2015 online. Al meteen werd duidelijk dat de caches goed bezocht werden. Regelmatig moesten herstelwerkzaamheden gedaan worden en hoewel we verwacht hadden dat na een eerste stormloop het wel zou afnemen, was het tegendeel het geval. Met logjes in vele talen was wel duidelijk dat veel geocachers uit het buitenland speciaal onze regio hadden uitgekozen om de tour te gaan doen. Dat er ook nog een fraaie geocoin als beloning voor een vol paspoort tegenover stond heeft vast ook meegeholpen.

5 jaar ver: en de GeoTour werd flink uitgebreid

Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder. Na wat stugge onderhandelingen en veel personeelswisselingen bij VVV Gooi en Vecht werd besloten om de tour met nog eens drie jaar te verlengen. Vanuit de geocaching community en de CO’s kwam de wens om de tour uit te breiden en meer gevarieerd te maken. De eerste opzet bestond namelijk enkel uit traditionele caches en een paar losse multi’s die de titel GeoRoute mee kregen. Gelukkig vonden we nieuwe CO’s bereid deel te nemen en de tour zo uit te breiden naar maar liefst 60 caches, verspreid door de hele regio en met een keur aan nieuwe caches, zoals multicaches, letterboxes, mystery’s en heuse vaar- en nachtcaches.

Zo biedt de GeoTour in de huidige opzet voor elk wat wils, zowel voor de beginner als de doorgewinterde geocacher. Fietsen door de bossen en heide van het Gooi, flaneren door rustieke dorpjes, of een sloep huren in Loosdrecht om daarmee de plassen en de Vecht te verkennen. Je komt op bekende plekjes, maar zeker ook op onbekende maar daardoor niet minder fraaie locaties. Voeg daarbij een enorme keuze aan horeca en een geslaagd verblijf in deze mooie regio is daarmee verzekerd. Ontdek alles over de GeoTour Gardens of Amsterdam (GT5B), download je Garden of Amsterdam paspoort en verdien voldoende punten om je geocoin te verdienen.

1 gedachte over “Garden of Amsterdam GeoTour – Gooi & Vecht”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.