Geocaching in Someren met de Somerense fietspuzzels geo-art

De gemeente Someren wordt de laatste jaren meer en meer toeristisch. Dat is niet zo gek, want het is hier prachtig. Van oudsher is Someren een echte plattelandsgemeente, leunend op de turfwinning van de Peel. De intensieve veeteelt is plaats aan het maken voor kassen, natuurontwikkeling en ontspanning. Zo is er een golfbaan aangelegd, wordt het nieuwe vakantiepark Heihorsten al uitgebreid met een tweede fase en de kleinschalige minicampings zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Er is een tropische vlindertuin, meerdere visvijvers, maneges en een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden over de Strabrechtse en Somerense Heide.

Een geo-art op de kaart pinnen

In de wintermaanden speuren wij zelf de Geocaching kaart af naar mooie routes om te fietsen, meestal op basis van een geo-art. Zo is ook het idee ontstaan om zelf een fietsroute neer te leggen. We kozen ervoor om zelf ook een geo-art te plaatsen in de vorm van het locatiepinnetje van Google maps. Met bijna 5000 vondsten weten we inmiddels wel, wat ons wel en niet aanstaat in een cache en tijdens een Geocaching route. Dat hebben we proberen verwerken in onze eigen route.

Zo wilden we in ieder geval leuke puzzels, waaronder Jigidi online legpuzzels, waarbij we er zo veel mogelijk van uit willen gaan dat duidelijk is hoe de puzzel opgelost moet worden. Geen cryptische onoplosbare hersenkrakers als puzzels, enkel bij nummer 12 (GC8Y7KW) hebben we een origineel knutselwerkje voor jullie in petto waarbij je een voetbal moet proberen maken.

Met de nadruk op fietsen

De fietsroute moet ook een fietsroute zijn: voor ons wil dat zeggen dat je niet iedere 161 meter moet afstappen voor een volgend potje. Nee, we wilden wat afwisseling in de verstoptechnieken, maar ze moeten wel allemaal goed te vinden zijn. Iedereen moet per slot van rekening wel voor het donker weer thuis zijn. En de laatste wens was, om een route te maken die in twee delen te doen is voor diegenen die niet zo ver kunnen of willen fietsen of die het te voet willen doen.

Het resultaat is een route van 33 kilometer (of een route van 14 kilometer en een route van 19 kilometer), bestaande uit 28 caches. Tussendoor is er voldoende kans om uit te rusten bij een bankje of terrasje. Je kunt genieten van het afwisselende landschap met bos, heide, vennen en weilanden. Overal zijn verharde fietspaden of landweggetjes met niet al te veel verkeer. Soms moet je even achter elkaar fietsen als je met meer mensen bent, door een passerende auto of als het fietspad iets smaller wordt, maar meestal kun je gezellig naast elkaar fietsen.

Zelf op zoek gaan naar de Somerense Fietspuzzels

In de twee jaar dat de route er nu ligt is hij al ruim 600 keer bezocht en heeft de laatste in de serie bijna 250 favorieten gekregen, maar gezamenlijk zijn we al de 700 gepasseerd. We krijgen met regelmaat vragen om een extra hint als iemand niet direct uit een puzzel komt of pas met mysterycaches begonnen is. We beantwoorden deze zo snel mogelijk, als het enigszins kan direct en vinden het ook zeker geen probleem. Kun je je wel vinden in onze visie voor een fietsroute? Dan nodigen wij je van harte uit om gezellig te puzzelen en dan langs te komen om een lekker stuk te fietsen. De eerste cache van deze Geocaching route kan je hier vinden: GC8Y4T1.

Succes, Ishango

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.