Geocaching onderzoek 2024 – deel 2

De voorbije weken namen jullie opnieuw massaal deel aan het geocaching onderzoek 2024. Hierin stellen we allerhande vragen om uit te zoeken hoe geocachers te werk gaan en hoe ze denken over bepaalde thema’s.

In deel 1 van het geocaching onderzoek konden jullie de eerste resultaten ontdekken over algemene statistieken. Vandaag bekijken we de resultaten over de vragen van (niet-)CO’s en geocaches verstoppen.

Een extra woordje uitleg

📊 Heb je ooit een geocache verstopt?

Ja60,7%
Nee26,1%
Nee, maar ik ben het wel van plan13,2%

Ongeveer 40% van de deelnemers aan het onderzoek heeft nog nooit een geocache verstopt. 6 op de 10 cachers heeft dat wel gedaan: er zijn CO’s* bij die 1 geocache verstopt hebben, maar ook CO’s die intussen bijna 1000 geocaches hebben verstopt. Bijna 1 op 3 CO’s heeft ooit een geocachereeks gemaakt én 1 op 8 CO’s heeft zelf al eens een geo-art gemaakt.

JaNeeNee, maar ik ben
het wel van plan
Heb je ooit een geocachereeks/trail verstopt?30,5%62,8%6,7%
Heb jij ooit een geo-art gemaakt/verstopt?12,3%83,5%4,3%

*CO = Cache owner, iemand die een geocache verstopt heeft

📊 Waarom heb je ooit een geocache verstopt?

Er zijn 3 grote redenen waarom geocachers ooit een cache verstopt hebben. De eerste is omdat ze het leuk vinden om zelf eens een geocache verstopt te hebben. Een andere reden is omdat ze zo ook een bijdrage leveren aan geocaching, want zonder geocaches zou er ook geen geocaching zijn. Nog een andere reden waarom geocaches verstopt worden is de plaats of wandeling die iemand wil laten zien aan andere geocachers.

📊 Waarom heb je nog nooit een geocache verstopt?

Andersom vroegen we aan geocachers die nog geen geocache verstopt hebben wat de reden hiervoor is: de redenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend. De voornaamste reden is simpelweg omdat bepaalde geocachers liever op zoek gaan naar caches dan deze te verstoppen.

📊 Wat verwacht jij van een Cache Owner?

CO’sNiet-CO’s
Cacheonderhoud (logrol vervangen, cache proper en droog maken, …)93,4%91,7%
Cachepagina beheren44,4%46,1%
Coördinaten updaten41,3%46,7%
Het ‘Needs Maintenance’ icoontje verwijderen46,9%67,1%
Verwijderen van spoilerfoto’s21,2%20,3%
Verwijderen van containers geplaatst door geocachers die de originele cache niet kunnen vinden (’throwdowns’)37,2%36,4%
Geocache vervangen/verplaatsen wanneer deze door muggles is gespot/vernield.83,2%80,1%
Verwijderen van foute logs24,8%27,4%
Antwoorden op vragen van geocachers over je geocache66,9%71,5%
Tijdelijk deactiveren/Archiveren van de cache indien nodig69,1%61,2%

Een vraag die we iedere geocacher gesteld hebben: Wat verwacht jij van een CO? Hiervoor bekeken we op de Geocaching website de ‘plichten’ van een CO (lees ze hier na). Bovenstaande antwoorden zijn dus min of meer aangeraden, enkel ‘Antwoorden op vragen van geocachers over je geocache’ hebben we zelf verzonnen (deze scoort echter wel heel hoog). De meest opvallende vaststelling daarnaast gaat over het Needs Maintenance icoontje. Niet-CO’s verwachten dat mogelijkse problemen snel worden opgelost, CO’s vinden dit minder belangrijk.

📊 Wanneer wordt een geocache in het archief gedaan?

Aan iedere geocache zal er ooit wel eens een einde komen en zal de geocache in het archief gaan. De voornaamste redenen waarom een CO zijn geocache archiveert is omdat de geocache (vaak) gestolen/vernield wordt én omdat de CO de cache niet meer kan onderhouden.

📊 Log jij ‘Aandacht van eigenaar gevraagd’?

Altijd27%
Meestal wel49,4%
Meestal niet7,9%
Nooit2,2%
Ik had tot nu nog nooit gehoord van het
type log ‘Aandacht van eigenaar
gevraagd
13,4%

Wanneer een geocache niet in orde is kunnen we de CO helpen door te loggen met ‘aandacht van de eigenaar gevraagd’. Positief is dat de meerderheid dat ook doet.

📊 Wat is de vreselijkste log om te lezen?

Gevonden44,1%
TFTC41,3%
Log volgt40,7%
.39,2%
Helemaal afgekraakt worden24,2%
Log van een cachedag met een korte vermelding van jouw cache15,5%
Logs met tips of spoilers14,6%
Ellenlange logs9,1%

Een CO plezier je met een log op jouw cache: iedereen heeft de keuze en bepaalt zelf wat ze in hun log vermelden. Wij waren wel eens benieuwd welke logs CO’s niet zo leuk vinden om te krijgen, ten slotte is dat ook het enige wat ze terugkrijgen voor het werk dat ze in hun geocache gestoken hebben. Wat opvalt is dat een korte log zoals gevonden, TFTC, log volgt of . als niet zo fijn ervaren wordt door CO’s.

📊 Wat kost een geocache

Wat spendeert een CO gemiddeld?Wat denkt een niet-CO dat een cache kost?
Niets (€ 0)4,4%0,6%
Minder dan € 526,6%10,8%
Minder dan € 1028,5%23,8%
Minder dan € 1514,6%20,3%
Minder dan € 207,7%17,1%
Minder dan € 2512,2%15,4%
Meer dan € 256,1%12%

Een geocache kost minder dan je denkt. Dat is toch althans wat deze cijfers ons leert: iemand die nog geen geocache verstopt heeft schat de kostprijs van een geocache veel hoger in dan wat een geocacher gemiddeld spendeert aan een geocache. Meer dan de helft van de CO’s spendeert gemiddeld minder dan € 10 aan een cache, er zijn zelfs CO’s die geen kosten maken (4,4%).

📊 Ga je ooit nog een geocache verstoppen?

CO’sNiet-CO’s
Ja69%30,3%
Nee3%15,7%
Misschien27,9%54,1%

En dan de hamvraag: gaan er nog geocaches verstopt worden? Het goede nieuws is dat we niet hoeven te panikeren, want er zullen zeker nog nieuwe geocaches komen: hoera! Wat blijkt uit deze cijfers? Als je al eens een geocache verstopt hebt dan is de kans groter dat je dat nog eens zult doen.

Heb jij prijs?

Dankzij onze sponsors CreaCoins, GcProducts, BP Publishing en GeocachingShop (neem zeker een kijkje op hun leuke websites!) mogen we enkele leuke prijzen weggeven! Deze week zijn er liefst 5 winnaars! Ontdek hieronder de winnaars van deze week. Vul hieronder het mailadres in dat je opgaf tijdens het onderzoek en ontdek meteen of je gewonnen hebt. Volgende week maken we de nieuwe winnaars bekend 😉

  Hoera, je hebt gewonnen! We nemen binnenkort contact met je op.

  We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

  Volgende week publiceren we de volgende resultaten van het Geocaching Onderzoek 2024. Uiteraard zullen er dan opnieuw 5 nieuwe winnaars zijn.

  2 gedachten over “Geocaching onderzoek 2024 – deel 2”

  Plaats een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.