Heel wat geocachers hebben al eens een geocache verstopt. Zo verschenen er afgelopen jaar nog meer dan 10.000 nieuwe geocaches in de Lage Landen, dat is echt enorm veel. De reviewers hebben dus een hele klus om alles na te kijken en hun feedback te geven. Een geocache plaatsen is één ding, maar het brengt ook een zekere verantwoordelijkheid. Denk maar aan het onderhouden van deze geocache wat best veel werk vraagt en zeker als je er meteen een geocaching route of geo-art van gemaakt hebt. Niet iedere Geocache is gemaakt om eeuwig te blijven bestaan en dus moet deze soms – met spijt in het hart – in het archief.
In dit stukje willen we het eens hebben over goede redenen waarom je een geocache in het archief moet steken. En hoe je jouzelf, andere geocachers en de geocaching reviewer veel frustraties kan besparen.
Richtlijnen Geocaches
Eerst en vooral willen we toch eens kijken naar de richtlijnen bij het plaatsen van een nieuwe geocache. Deze kunnen immers van invloed zijn op het archiveren van een geocache.
- Wist je dat een geocache minstens 3 maanden actief moet zijn? Geocaches zijn voornamelijk bedoeld om een lang leven te hebben. Tijdelijke caches worden niet gepubliceerd
- Caches zijn niet bedoeld om te verplaatsen
- Geocaches moeten het grootste deel van de week beschikbaar zijn.
- Een geocache moet gevonden kunnen worden zonder contact (met de cache-eigenaar of iemand anders)
Waarom moet je geocache in het archief?
🗃️ Caches zijn niet meer bereikbaar
Een belangrijk regel is dat geocaches niet op privé terrein mogen liggen of in beschermd (natuur)gebied. Niets is voor eeuwig natuurlijk en locaties kunnen veranderen: door werken of herbestemming kan het zijn dat jouw geocache van vandaag op morgen plots niet meer bereikbaar is. Met pijn in het hart is het archief dan ook de enige oplossing.
🗃️ De geocache krijgt nauwelijks nog bezoekers
In het begin van het leven van een geocache komen de FTF-jagers. Hierna komen de geocachers die in de buurt wonen de cache meepikken omdat ze deze hebben zien verschijnen en de geocaching kaart moet vol gele lachebekjes staan. Daarna komt er sporadisch nog eens een geocacher de cache meepikken omdat hij in de buurt was en dan volgt het grote niets.
Als je merkt dat jouw geocache nauwelijks nog bezoekers heeft, is het misschien eens tijd om deze op te ruimen en toe te voegen aan het geocaching archief. Zo geef je collega cachers de kans om iets te verstoppen in dit gebied (zie verder).
🗃️ Beschermen van de natuur
Geocaches zouden geen schade mogen aanbrengen aan de natuur én dieren. Wanneer je jouw geocache verstopt denk je soms dat je de ideale locatie hebt gevonden bijvoorbeeld in een boom. Wanneer de massa geocachers langs komt en de cache niet (meteen) kunnen vinden dan kan deze boom wel eens zwaar te verduren krijgen: stukken schors die afgebroken worden, takken die afbreken, … Geocaches die (iets) verder van het pad liggen zodat mugglers deze zeker niet zouden zien kunnen wel eens geocachepaadjes veroorzaken.
Indien geocaches zorgen voor toestanden in de natuur die er – voor de geocache er was – niet waren, dan is het misschien beter om de geocache te archiveren zodat de natuur zich kan herstellen.
🗃️ Je bent niet meer in de mogelijkheid om de cache te onderhouden
Eenmaal je een geocache geplaatst hebt, ben jezelf ook verantwoordelijk om deze geocache te onderhouden: logboek vernieuwen, cachecontainer herstellen, … We worden allemaal eens een dagje ouder en soms is het niet meer mogelijk om de caches die opknapbeurt te geven die ze verdienen. Of je verhuist en het is echt te ver rijden om de geocaches te onderhouden.
Dan is het archiveren van de geocache vaak de oplossing. Je kan ook opteren om jouw geocaches te laten adopteren door andere geocachers.
🗃️ Plaats maken voor iets nieuws
Heb je de geocaching kaart al eens goed bekeken? Nederland en België lijken wel vol te liggen met geocaches. Soms wil je wel een geocache verstoppen, maar de omgeving is zo verzadigd dat je geen enkele mogelijke plek meer ziet voor het plaatsen van jouw geocache. En dan moet je ook nog eens rekening houden met de 161-meter regel.
Dan is het wel eens interessant om een geocache in het archief te plaatsen zodat andere geocachers er wat kunnen plaatsen. Laat jouw geocaching route niet nodeloos lang liggen zodat je zelf er ooit eens een nieuwe route kan plaatsen. Het is soms wel eens goed dat een bepaald gebied een nieuwe geocaching route krijgt zodat er nieuwe plekjes van ontdekt kunnen worden.
🗃️ Geocache is verdwenen
Geocaches krijgen soms wel eens voetjes en dat kan door verschillende redenen zijn. Zo kan het zijn dat er door wateroverlast heel wat geocaches doorweekt zijn of zelfs verdwijnen (voorbeeld: wateroverlast rond Blankaartbekken). Bij stormweer verdwijnen dan weer verschikkende hengelcaches doordat ze naar beneden vallen. Andere reden kan zijn dat een geocache is meegenomen door een (niet-)geocacher. Als je niet in staat bent om deze geocache opnieuw te plaatsen dan is deze archiveren de enige oplossing.
🗃️ Geocache kan niet meer hersteld worden
Sommige geocaches zijn een creatieve en leuke puzzel met allerhande sloten om tot bij het logboek te komen. Vaak zijn dit heel erg leuke geocaches die heel wat bezoekers over de vloer krijgen en de ene geocacher gaat er al iets voorzichtiger mee om dan een andere: geocaches die minder duurzaam zijn durven dus wel eens stuk gaan. Soms is een geocache zo zwaar beschadigd dat het geen zin heeft om deze te herstellen of er zijn geen wisselstukken meer: helaas voor deze caches is het archief dan de enige oplossing. Is zeker eentje om op voorhand goed bij stil te staan wanneer je aan een mooie creatie begint.
🗃️ Geocache wordt (vaak) gestolen/vernield
We moeten er niet flauw over doen: geocaches worden helaas ook soms vernield of gestolen door al dan niet geocachers. Vol goede moed plaats je een nieuw exemplaar, maar enkele dagen later heeft deze opnieuw voetjes gekregen of is deze moedwillig kapot gemaakt. Derde keer, goede keer? Je past technieken toe om jouw geocache te beschermen tegen vernieling/diefstal en plaatst nogmaals een nieuwe geocache, het zal toch niet…
Wekelijks zien we berichten verschijnen van geocaches die gestolen of vernield zijn: je kan hierover piekeren, epistels schrijven op social kanalen, … Je zal alleen maar met frustraties achterblijven: veel kan je er niet aan doen. Als je merkt dat jouw geocaches op korte termijn verschillende keren vernield of gestolen worden ga je beter voor de korte pijn: de geocache in het archief.
Hoe plaats je een geocache in het archief?
Wacht niet tot een geocaching reviewer dit doet: enerzijds is het nooit leuk om een mailtje te ontvangen dat jouw geocache is gearchiveerd en anderzijds bespaar je de reviewer een hoop werk. Bovendien hebben andere geocachers er ook baat bij omdat ze zo geen nodeloze verplaatsing moeten maken naar deze geocache.
Belangrijk om weten is dat een geocache archiveren permanent is: een geocache zal nooit uit het archief gehaald worden. Een geocache archiveren is eigenlijk heel eenvoudig:
- Ga naar de cachepagina van de geocache die je wil archiveren
- Klik in het rechtermenu op de Archiveren knop
- Geef een uitleg waarom je deze cache wil archiveren
- Klik op Plaatsen
Eenmaal je dit gedaan hebt is jouw geocache permanent gearchiveerd.
Prima artikel, heel duidelijk. Echter als de situatie inmiddels is veranderd, kan de cache dan weer actief worden? Zo ja, kun je mij uitleggen hoe dit moet? Of is permanent echt permanent. Dank voor je reactie!!!
Bokkieben
In het archief plaatsen is echt permanent. Als je jouw geocache tijdelijk onbeschikbaar wil maken, dan kies je voor uitschakelen in het menu rechts op jouw cachepagina.