Geocaching in Eindhoven

Toen ik een kleine 20 jaar geleden in de buurt van Eindhoven kwam wonen, wist ik weinig van deze stad. Ja natuurlijk, het Evoluon (die discusvormige koepel waar een leuke virtual ligt: GC891K0) kende ik van een schoolreisje tijdens mijn tienerjaren. En dat Philips zijn grondvesten in Eindhoven heeft, wist ik ook nog wel. Je kan er de multi Lampecache (GCHV8T) lopen met alle bezienswaardigheden van de lampenfabriek in Eindhoven. Maar daarmee hield mijn kennis over Eindhoven op. Als Nederbelg was er nog veel te ontdekken. En als fervente wandelaar trok de binnenstad me niet echt.

Eindhoven meer dan het Evoluon en Philips

Waarom moet je dan Eindhoven uitkiezen voor één dagje of meer te gaan geocachen? Ben je een gelegenheids cacher, een mooi-weer cacher, of een echte ‘die-hard’, in Eindhoven kun je je hartje ophalen. Voor elk wat wils: simpele traditionals (Strijp U: GC3FG1Q) of multi’s (Rond ’t Hofke: GC5CWQN) en wherigo’s (De draak van Meerland: GC82Y8Y) die je mooie plekjes van de stad laten zien. Wil je alvast wat huiswerk maken? Dan liggen er genoeg mysteries op jou te wachten. Kijk een keertje naar de puzzelcaches van hansanita, Me’Laine, nwpvr en mrs clouseau. Menig uurtje ben ik op winteravonden zoet geweest met het zoeken naar de oplossingen.

Eindhoven is groener dan gedacht

Toen ik 12 jaar geleden kennismaakte met Geocaching leerde ik de stad op een hele andere manier kennen. Eindhoven is een groene gemeente. Tussen de woonwijken vind je veel parken en plantsoenen. Het is de groenste stad van de grootste 5 steden van Nederland. Zo leerde ik plekjes kennen waar ik voorheen geen weet van had.

Aanschotse BeemdenGC508BP
Het Bakhuisje nabij BoktGC3HRZ0
Natuurgebied de BogtenGC36E86
GijzenrooiGC4V5XP
Park van MeerhovenGC6DW76

Eén van mijn favoriete plekjes zijn de Genneper parken en het Stadswandelpark ten Zuiden van de stad. De rivieren de Dommel en Tongelreep meanderen daar door het landschap. Ook hier weer genoeg caches waardoor je op prachtige plekjes komt (GCJRQF, GC7WWZ5, GC71ZMQ). Vlakbij liggen ook de Klotputten, nog zo’n mooi stukje natuur. Ik wandel er vaak met de hond langs het beekdal van de Dommel met akkers, ruigtes en loofbosjes. Hier ligt de multi Eindhovens kwartet (Zuid-West) GCBB14.

Stratumse Heide: mijn absolute favoriet

Ietsje verder ten Zuidoosten van de stad, aan het knooppunt Leenderheide, ligt op de rand met de bebouwing de Stratumse Heide, een natuurgebied van zo’n 110 ha groot. Heuveltje op, heuveltje af: smalle paadjes kronkelen door de bultige heide en langs een paar vennen. Vroeger was het stuifzand. Er is veel afwisseling tussen heide en bos. In het gebied kan je ook oog in oog komen te staan met Schotse hooglanders. En dat op een steenworp afstand van de binnenstad. Caches in dit  gebied: (GCBB15, GC2N034, GC3MTAM).

Al fietsend prachtige stukjes van Eindhoven ontdekken

Beetje reclame maken voor mijn eigen caches (GC4KTBX, GC4KTBT, GC4KTBV, GC4KTBW): alle eer aan Cache-Hopper die in 2013 deze 4 letterboxen ‘Rondje Eindhoven’ online bracht. In 2015 adopteerde ik deze caches en sindsdien zijn het mijn kindjes geworden. Een GPS heb je alleen nodig om de eindcaches te zoeken en vinden. De 4 fietsrondjes zijn gebaseerd op de fietsroute ‘Rondje Eindhoven’ uitgezet en bewegwijzerd door VVV Eindhoven. Je volgt gewoon, zonder GPS, de groene zeskantige routebordjes. Neem de foto’s mee en herken ze onderweg. Zo bekom je gegevens om de stash te vinden.

Wat te doen vandaag in Eindhoven? Geocaching – must do caches

Enkele geocaches die je zeker en vast gedaan moet hebben wanneer je maar een beperkte tijd hebt zijn de volgende:

Home of Team BiBiBirdGC6J936Een erg leuke traditional geocache, hartje Eindhoven.
Sightseeing & shopping in EindhovenGC1PZH0Deze multicache neemt je mee naar unieke plaatsen in Eindhoven, leuke winkelstraten en verschillende musea.
TR cachesGC8W0F99 caches bij de Karpendonkse Plas. Geen oppikkertjes, maar wel erg leuk!
De Ondergedoken WagonGC2KHCBEen mysteriecache als eerbetoon aan de helden van WOII
‘T GeneraaltjeGC7X3H4Een reeks gadgetcaches in Woensel

Geocaching Adventure Lab Caches

Eindhoven kent een actieve cache gemeenschap. Dat zie je ook aan het aantal lab caches die hier liggen. Meer dan 20 reeksen. De meeste hebben ook een bonuscache. Sommige hebben een thema zoals ‘Drank Lab Eindhoven’. Locaties in de stad die allemaal iets te maken hebben met brouwen of distilleren. Of Duckstad: 2 reeksen in Noordoost Eindhoven over de avonturen die Donald Duck en z’n vriendjes beleven in Duckstad. Teveel om allemaal op te noemen …

Ga zelf op verkenning!

Ben je een liefhebber van oude caches, van puzzelcaches of multi-caches, vanadventure labs, van caches met veel favopunten of misschien enkel tradjes? In Eindhoven kan je als geocacher je hartje ophalen. Je zal je in ieder geval niet hoeven te vervelen.
Veel plezier!

Welkom in Eindhoven!

Blog geschreven door Inge-de-Mol

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.