De Bosmannetjes: actieve geocachers in Noord-Holland

De Bosmannetjes, een gezin van 4 personen uit Hippolytushoef. Mark, Simone, Joost (14jaar) en Thijs (12 jaar). Wonend in een dorpje in het noorden van Noord Holland, vlakbij Den Oever, waar de afsluitdijk naar Friesland gaat. Hippolytushoef ligt op het voormalig eiland Wieringen. Doordat het een voormalig eiland is, heeft het een glooiend landschap.

Onze eerste aanraking met Geocaching

Via vrienden hadden we in 2012 iets vernomen van geocachen. Iets nieuwsgierig zijn we naar geocaching, maar geen echte stappen ondernomen… Totdat het kerst 2012 was. Onder de kerstboom lagen 2 nieuwe mobiele telefoons, die ook de functie van gps hadden. Dus tussen kerst en oud & nieuw maar eens verder ontdekken wat Geocaching is. Dan is het 1 januari 2013. Om een beetje van de kater af te komen, gaan we een rondje fietsen met de jongens. We starten in de buurt. Maar wat zoek je eigenlijk? Geen idee. Totdat we iets in een boomstronk zien liggen. Zou dit het zijn? Já, dit is inderdaad hetgeen we zoeken! En zo startte onze hobby, of liever gezegd, onze verslaving!

De Bosmanntjes - eerste geocache

Wij en de kinderen vinden geocachen super leuk! We komen zelfs in onze eigen omgeving op plekjes, waar we eigenlijk het bestaan niet van af wisten! Nog geen 2 maanden later hadden we een premium account en een gps. De kinderen gaven aan, dat ze ook wel een cache wilden plaatsen. Maar wij waren afhoudend, eerst zelf maar eens wat vinden en kijken of dit wel een leuke hobby is. Maar in de zomervakantie van 2013 hebben we ineens een idee. We wonen in Hippoltushoef . Wat als we van hoef, nou eens hoeve maken? Een landelijke cache, met een hele boerderij. En zo gaan we met het hele gezin aan de slag. Zagen, timmeren, schilderen, schuren en inrichten. Het raampje van de schuur wordt verwijderd, daar kunnen we de kist dan inzetten. We maken er 2 deuren voor, met een hangslot. Wanneer je de code met water omhoog haalt, kun je de deuren openen. En ook lichten we de buren in. Onze naaste buren waren eerst niet zo enthousiast, maar toen ze door hadden dat iedereen snel wist waar ze heen moesten, vinden ze het super leuk. Zelfs blijven ze wel eens vanuit hun keuken kijken, naar de blikken van de cachers.

En zo kwam op een zaterdag in september 2013 onze 1e cache online: De Hippolytushoeve (GC4MTFY). We ontvangen nog steeds superleuke reacties van iedereen.

De Bosmannetjes - Hyppolytyshoeve

En bij 1 cache zou het niet blijven

En dan gaat het borrelen bij ons. We hebben nog meer ideeën. De ene keer bedenkt Mark wat en de andere keer Simone. Samen werken we het uit. Mark het zaagwerk, Simone het schilderwerk, En dus lijkt het wel of we ons eigen knutsel bedrijfje beginnen. We maken onder anderen een kerk, een grote vis, de schatkist van Woeste Willem en nog veel meer! Al deze caches zijn te vinden in de omgeving van Hippolytushoef. In een straal van 6 km rondom deze plaats liggen wel de meeste caches.

En dan, in ruim een jaar tijd hebben we zo’n 25 creatieve caches geplaatst. Dan is het tijd voor ons om wat gas terug te nemen met het plaatsen van caches. Want ja, je kunt ze wel plaatsen, maar je moet ze ook onderhouden.

Ben je een dagje in de buurt en heb je de mogelijkheid om de fiets mee te nemen? Dan is de multi: Op stap met … (GC56HBK) een goede tip (deze multi kan ook met de auto). Met deze multi kom je namelijk redelijk langs de meest leuke caches. Af en toe even een klein uitstapje, om de leukste caches te doen op Wieringen. En vergeet dan je tools niet, zoals 1,5 liter water, een magneet aan een touw van 3,5 meter. Je kunt een kaartje van thuis mee nemen en achter laten in de letterbox Post (GC55KY6), zodat de volgende cacher er wat leuks voor je op kan zetten. Hij neemt hem mee en doet hem op de post naar jou adres. Ook de laarzen of oude schoenen zijn handig, wanneer je de earthcache Slikken en Schorren wil bezoeken (GC53D4B).

Geocaches adopteren

In de tussentijd onderhouden we ook enkele caches van team M&M 2, bij ons uit de buurt. Zij hebben verschillende puzzelcaches, waarbij je op locatie een koker vind. Wanneer zij besluiten dat ze iets minder tijd aan het onderhoud van hun caches willen doen, besluiten we de caches uit 2009 en 2010 te adopteren, zodat deze oudere caches gewoon actief blijven (anders zouden deze caches gearchiveerd worden en dat vonden we zonde). Het adopteren van caches gaat eigenlijk heel makkelijk. Zij geven per cache aan dat deze ter adoptie wordt aangeboden aan ons. Dan krijgen wij een adoptie mail en moeten wij de cache accepteren en dan is de cache overgeschreven naar ons team (ontdek ook de blog over geocaches adopteren). Wij hebben er voor gekozen om bij de teamnaam neer te zetten: by M en M 2 adopted by De Bosmannetjes. Op deze manier weet iedereen dat dit ander soort caches zijn, als de caches die wij zelf geplaatst hebben.

Zelf gaan we steeds meer de uitdaging in het cachen opzoeken. Bootje, ladder, waadpak en klimcaches. En aangezien we ook gaan klimmen, weten we ook een aantal klimcaches bij ons in de buurt te plaatsen. Maar specifieke voorkeur voor bepaalde caches? Niet echt in het bijzonder. Soms zijn het de oudere caches, soms de uitdagende caches en soms de favoriete caches. Elk weekend maken we een nieuwe planning. Cachen doen we meestal met een groep, er zijn altijd wel bekenden die een dagje willen cachen. Die bekenden kennen we dan via events, daar zijn we namelijk wel zijn we fan van. De kleinere events bezoeken Mark en Simone. Soms samen en soms apart. De kinderen vinden het cachen niet zo heel leuk meer en bovendien zitten ze beiden op het voortgezet onderwijs en hebben ze in de weekenden veel huiswerk. Maar naar de Mega events proberen we als gezin heen te gaan. Wij lekker kletsen en de kinderen doen dan ondertussen de lab caches.

Geocaching evenementen

En de laatste 2 jaar organiseren we met enige regelmaat events bij ons in de buurt. We merken dat er veel cachers uit de buurt komen en iedereen elkaar een beetje leert kennen. Dat maakt dat ze onderling afspreken om samen te gaan cachen. Ook durf je elkaar wat makkelijk om tips en trucs te vragen. Ivm Mary Hyde hebben we 4 events georganiseerd, gewoon op een maandag avond. En steeds zijn daar rond de 35 teams aanwezig. Bij onze events is het tevens traditie dat ieder team na afloop van het event een wooden coin krijgt. Deze ontwerpen we zelf en heeft altijd iets met het thema van het event te maken.

De Bosmanntjes - Mary Hyde event

De laatste 3 jaar helpen we ook mee bij het Mega event in Hoorn (HCE) Voor het afgelopen jaar hebben we de reeks van 81 letterboxen geplaatst voor het HCE (start: GC6XF7K). Inmiddels zijn we al weer druk aan het bedenken wat we voor het HCE op 25 maart 2018 gaan doen.

Dus wie weet treffen we 1 van de lezers bij onze thuis cache. En mochten we thuis zijn, dan ben je altijd welkom voor een bakkie! En anders wellicht tot ziens op het Mega event in Hoorn!

Mark en Simone Bosman, Hippolytushoef – Nederland

Blog geschreven door De Bosmannetjes

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.