Geocaching in Apeldoorn – De overval

De Overval is een geo-art van 16 caches en een bonus in het Willemsbos in Apeldoorn. Deze mystery trail heeft een verhaallijn en daarom wordt – voor de ultieme ervaring – geadviseerd deze in volgorde te doen. De nadruk van de serie ligt op het (thuis) puzzelen en de inhoud van de cachecontainers die het verhaal tot leven brengen.

MADE_by_055

Alhoewel er in Apeldoorn veel caches te vinden zijn, werd er de afgelopen paar jaar weinig nieuwe caches gepubliceerd. Lokale Geocachers moesten steeds verder van huis voor het uitoefenen van hun hobby. Dit bracht DeHaasjes1984 en PH-tje op het idee om een samenwerking aan te gaan. Zo kon eenieder zijn eigen identiteit behouden voor de eigen caches; DeHaasjes1984 plaatst voornamelijk gadget (voortuin) caches en PH-tje is bekend van de Playmobil geocaching serie City Life (zie de afbeeldingen hieronder van de City life geocaches).

Gekozen werd om onder de naam MADE_by_055 te gaan plaatsen: 055 is het kengetal van Apeldoorn en MADE wordt (heel simpel gevormd de door initialen van de vier makers: Marian (PH-tje), Anja, Danny & Esmé (DeHaasjes1984).

Op zoek naar een geschikt terrein

In september 2022 werd een begin gemaakt om het wilde idee daadwerkelijk uit te voeren. Een verhaallijn werd geschreven en de toepasselijke puzzels bedacht. Hierbij was het uitgangspunt om door geheel Apeldoorn traditionals te plaatsen waarbij men in het veld moest puzzelen om de slotcodes van de caches te bemachtigen. Maanden lang werd naar locaties gescout waar men ter plaatse (redelijk) ongestoord zou kunnen puzzelen. Geschikt bevonden locaties werden meerdere malen bezocht, want al snel bleek dat op locaties – die op het eerste oog prima leken – weken of maanden later plotseling ongewenste activiteiten plaats vonden of toch teveel in het oog vielen. Uiteindelijk stond er een route door heel Apeldoorn op papier die men per auto of fiets zou kunnen doen waarbij karakteristieke plekken zoals Theater Orpheus, de Apenheul, de Belastingdienst, Sportpark Orden en het oude Zwitsal terrein.

Na een half jaar bouwen was het eindelijk zo ver en werd de serie half april 2023 gepubliceerd. Vanaf het begin werden wij overweldigd door de leuke logjes en de vele favorieten.

Onverwachtse problemen

Helaas sloeg het noodlot toe en moesten wij besluiten om – na slechts 4 weken online te zijn geweest – de serie te archiveren. Er werd zoveel gestolen dat wij sneller door de voorraden heen gingen dan dat de nieuwe leveringen binnen konden komen. Het leek er op dat alles wat hergebruikt kon worden verdween en bij ons het vermoeden deed rijzen dat de dader een geocacher zou kunnen zijn, maar uiteraard is zo iets niet hard te maken en ging het ons te ver om een wildcamera te gaan plaatsen…

Het archiveren van een serie waar wij maanden aan hadden gewerkt en een behoorlijke investering in hadden gedaan ging ons erg aan het hart. Dit tezamen met de vele vragen of de Overval terug zou keren deed ons besluiten om door te gaan, maar dan wel op een andere locatie in Apeldoorn.

De nieuwe locatie: het Willemsbos

Al snel viel het oog op het Willemsbos in Ugchelen (een dorp in de gemeente Apeldoorn) waar reeds 2 caches van de originele serie gelegen hadden. Het Willemsbos bestaat uit een heuvelachtig gebied in een smeltwaterdal uit de ijstijd met sterk glooiende hellingen en sprengen. Het gemengde bos bestaat uit dennen, eiken en beuken. Als men gelukt heeft kan men onderweg reeën zien. Honden zijn hier aangelijnd toegestaan en in sommige delen is loslopen toegestaan. Kinderen hoeven zich tijdens deze serie niet te vervelen door de diverse klim- en klautermogelijkheden onderweg.

Zelf op zoek gaan naar Overval (revisited)

Wil je zelf op zoek gaan naar de 17 geocaches van de Overval? Begin dan maar met de leuke en creatieve puzzels te ontcijferen. Eenmaal deze klaar zijn krijg je een heerlijke wandeling door het Willemsbos. STarten doe je best bij de eerste geocache van deze route: GCA8VAG

De route bedraagt ca. 7 kilometer en voert tevens langs de De Kooiberg, een terrein van de NTKC (Nederlandse Toeristen Kampeer Club). Uiteindelijk is het ons gelukt om de Geo Art in 2½ week online te krijgen onder de nieuwe naam Overval revisited.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.