CWG: je eigen online woodies overzicht

Waarvoor staat CWG?

CWG is de afkorting voor Catalogus Woodies Geocaching. Het is een Tsjechische tool, in het Nederlands kan je het beter beschrijven als Geocaching Woodies Catalogus.

Wat is CWG?

CWG is een online website & app waarbij je een handig online overzicht van je persoonlijke woodies collectie kan maken. Een online catalogus van je geocaching woodies als het ware.

Ongetwijfeld ben je al eens een woodie tegen gekomen? De kleine houten ronde schijfjes: een prulletje voor de ene geocacher, een echt verzamelobject voor de andere. Op geocaching events zie je wel eens verzamelaars die dozen vol woodies hebben! Er bestaan ook verschillende huiskamers met kaders vol woodies aan de muur en anderen spelen dan weer de leukste spelletjes met woodies. Wist je dat er zelfs woodieruilkasten bestaan? Je leest het: woodies zijn echt verbonden aan geocaching.

Houd je woodie verzameling overzichtelijk!

CWG is onontbeerlijk voor elke verwoede woodie verzamelaar. Want wie onthoudt welke woodies hij of zij in bezit heeft, hoeveel en wat voor afbeelding erop staat?! Niemand toch? Je zou in principe gebruik kunnen maken van tools als excel of access, maar dan is het bewaren van de afbeeldingen nog steeds een “draak”.

CWG biedt je de mogelijkheid om in een overzicht jouw persoonlijke woodie collectie te tonen. Dat overzicht kun je weergeven zoals jij wilt: op type woodie, op land, op naam van de maker, noem maar op. Daarnaast heb je altijd toegang tot de collectie – via een website of, liever nog, via de CWG Android app op je telefoon. Op die manier kun je in het veld of bij een woodie-uitwisseling snel bepalen of je een bepaalde woodie al dan niet in je collectie hebt. Handig toch?

Ontdek nieuwe woodies

Maar daar blijft het niet bij: voor de die-hard-woodie verzamelaars is er de mogelijkheid om in de database te zoeken naar welke woodies collega-geocachers hebben laten maken. Zo kun je zien of je nog bepaalde woodies mist en kun je proberen die alsnog aan je fysieke collectie toe te voegen. Via de CWG website kun je zien welke geocachers er welke woodies aanbieden. Op die manier kun je woodies ruilen of tegen vergoeding overnemen.

Die-hard-woodie verzamelaars zijn er zeker… Wij zijn dat niet, kijk maar eens, we (69and71) staan bij de best collectors op positie 2628 met 264 woodies. Wie dat wel zijn? Kijk eens naar de CWG statistieken. Olii05 heeft volgens het overzicht meer dan 75 duizend woodies in collectie. De nummer twee volgt op flinke afstand, met bijna 50 duizend woodies in de collectie.

Hoe je je woodie collectie ook invult, of je nu elke maand of elke paar jaar een woodie ontwerpt en laat maken, dat is geheel aan jou. Je kunt er je creativiteit in kwijt en je kunt CWG heel goed gebruiken om inspiratie op te doen: welke ontwerpen zijn er? Welke ontwerpen spreken je aan? Welke elementen daarvan wil je overnemen? Let wel altijd op dat je geen auteursrechten schendt. Het komt voor dat je als woodiemaker alsnog auteursrecht dient te betalen, ga daar sportief mee om, en als je dat niet kunt moet je een afbeelding nemen waarop geen auteursrecht van toepassing is.

Leg je eigen woodies collectie aan op CWG

Terug naar de CWG website: je begint met het aanleggen van je digitale verzameling door het aanmaken van een account op de CWG site. De voertalen zijn Engels, Tsjechisch, Pools, en Slowaaks. Heb jij een taal die je niet kunt lezen ga dan eerst naar het wereldbolletje helemaal rechts bovenaan en selecteer Engels. Het gros van de website – dat wat het meest belangrijk is – kun je daarna lezen.

Vervolgens begin je je digitale collectie aan te vullen. Dat doe je door op de ‘Search‘ functie te klikken. Typ daar een woord in dat je op de woodie ziet staan. Laten we eens zoeken op 69and71. Je zult zien dat we op dit moment 6 verschillende woodies gemaakt hebben. Als je op onze woodie ‘69and71 two Nordies‘ klikt kun je de voor- en achterzijde van de woodie zien. Je ziet wie de woodie wanneer heeft toegevoegd aan de database en je kunt inzoomen op enkel de woodie door op ‘here’ achter profile te klikken (voor- en achterzijde).

Onder de afbeeldingen zie je 4 tabbladen: Offers, Owns, Wants, Doesn’t want. Klik nu op Owns en je ziet een overzicht van geocachers die deze specifieke woodie aan hun digitale collectie op CWG hebben toegevoegd. Wij hebben er 50 van laten maken en zien dat 39 vinders van deze woodie deze in CWG hebben geregistreerd. Met andere woorden: een groot deel van de woodie verzamelaars houdt haar of zijn collectie bij door middel van deze website. Daarnaast is er een geocacher die een woodie niet wil (KamelotCZ). Voor de fervente woodie verzamelaar is dat mogelijk een ingang om de verzameling snel uit te breiden door direct contact op te nemen met de eigenaar.

Als een woodie in de database staat is het toevoegen aan jouw digitale collectie een peulenschil: je kunt een woodie toevoegen aan je digitale collectie door op het woord ‘Collect’ te klikken. Als dat gelukt is zie je bij de woodie een groen vinkje verschijnen. Zo ga je te werk voor alle woodies die in jouw collectie zitten én die aanwezig zijn in de zeer grote database van CWG.

Database met meer dan 100.000 woodies

Die database van CWG bevat namelijk ruim 100 duizend woodies. Daarvan is een fractie gekleurd (circa 2400), een fractie vierkant (circa 2300) en een heel klein deel omvat kleinere (dunnere) woodies (circa 700). Even voor de duidelijkheid, metalen coins, zoals pathtags en extagz, staan niet in de CWG database. Wil jij je met je woodie onderscheiden van de rest? Dan raad ik je aan om gekleurde of vierkante woodies te maken.

Ook al zitten er ondertussen ruim 100 duizend woodies in de database, elke nieuwe woodie wordt door één van de database gebruikers handmatig toegevoegd. Wij hebben er inmiddels 22 aan de database toegevoegd, dus zeg maar 1 op de 10 woodies die wij ergens vinden of krijgen staat op dat moment nog niet in de database.

Hoe voeg je een woodie toe aan de database?

Uiteraard kijk je eerst met het zoekfilter ‘Search’ of de woodie al in de database zit of niet. In het geval je de woodie niet kunt vinden, klik je op de ‘Enter’ knop en dan kun je informatie over de ontbrekende woodie toevoegen. Je start met de tekst op de woodie, vervolgens kun je de versie kiezen (maar de praktijk leert dat het systeem of de administrator daar een wijziging doen als het niet de eerste versie betreft) standaard op 1 werkt prima. In het veld daaronder beschrijf je – in het Engels – wat je ziet op de woodie, bijvoorbeeld een boom en een strandstoel. Vervolgens geef je aan uit welk land de woodie afkomstig is. Meestal staat dat op de achterkant vermeld, maar soms blijft het onduidelijk en is het logisch om het land van herkomst van de maker te vermelden. De info daaronder laat ik altijd de standaardinformatie staan.

Bijna onderaan wordt er om een foto gevraagd. De bovenste foto betreft de voorkant, die uniek is, de onderste is vaak een standaard geocaching afbeelding met een tekst eromheen. Op de website op een PC of laptop dien je een reeds bestaande foto toe te voegen, via de telefoon kun je ook direct vanuit de website een foto maken en direct toevoegen. Je voegt altijd een foto van zowel de voor- als achterzijde toe. Daarna klik je op toevoegen (‘Insert’) en moet je nog één handeling doen: je dient nog een toelichting te geven over de woodie. Ik zet er vaak bij dat ik via verschillende zoekacties de woodie niet heb aangetroffen in de database. En in het geval dat er een trackable code op de woodie staat stel ik expliciet de vraag of ze die onleesbaar kunnen maken. Dat is tot dusver altijd gedaan. Je hoeft dus daarvoor zelf verder niets te doen, het aangeven aan de administrator is voldoende.

Bekijk eens enkele CWG video’s

Drie jaar geleden heb ik enkele video’s gemaakt over CWG. Elke video duurt maximaal 15 minuten en gaat stapsgewijs in op wat je met CWG kunt. Onderstaande video’s geven je een beeld van hoe je binnen de CWG website kunt werken.

In mei 2022 heb ik een aanvullende video over CWG gemaakt over hoe je makkelijk via je telefoon woodies aan je digitale collectie kunt toevoegen. De laatste werkwijze heeft mijn voorkeur aangezien ik dan tijdens het invoeren de foto’s kan maken én toevoegen.

Zoals altijd: doe er je voordeel mee!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.