Eerst zal ik me even voorstellen: ik ben Peter Smets, geocachers kennen me beter via het geocaching account team MaPe. MaPe staat voor Marielleh (partner) en Peter. Wij zijn de geestelijke vader van de geo-art Mushroom Montfort en nog 9 andere geocaches. In 2014 zijn we besmet geraakt met het geocaching virus en we zijn er bijna dagelijks mee bezig: puzzels oplossen of geocaching routes (be)zoeken. Ik zeg altijd ‘geocachen is een verslaving, maar wel een gezonde verslaving‘.
Van Montfort kruisen en kapellen tot een Champignon
In 2015 werd het idee geboren om zelf een eigen (serie) cache(s) te plaatsen. Zo werden de Kruisen en kapellen (start: GC6863K) in Montfort geboren. Een serie van 7 traditionele caches de erg makkelijk zijn.
Tussendoor werd ook een eigen voortuincache gemaakt: Markant Montfort (GC6CV2J). Een mysterie over enkele markante punten in Montfort, waar we nog altijd veel plezier aan hebben.
Nadat de multi het Sweeltje dat grenst aan Montfort, werd gearchiveerd. heb ik de CO van deze multi gevraagd of ik deze multi opnieuw mocht uitbrengen onder de naam het Sweeltje 2.0. Deze multi is in april van 2023 gearchiveerd omdat er toch probleempjes ontstonden en de animo voor deze multi was intussen ook wat verdwenen.
In de buurt van mijn geboorte dorp Beringe (gemeente Peel en Maas) heb ik in 2018 een traditionele cache geplaatst: A bridge over the Noordervaart (GC7HBHK). Deze geocache gaat over en kan je vinden bij het kanaal De Noordervaart, die door (de mannen van) Napoleon ooit gegraven werd.
Na het Sweeltje 2.0 gingen er gedachten over een geo-art met als route een fietsrondje wat ik elk jaar zo’n 20 keer fiets. Omdat ik werkzaam ben geweest in de champignon-industrie werd eigenlijk deze champignon het thema van deze geo-art en de fietsronde als route.
Een champignon als geo-art
Na wat knutselwerk met Autocad had ik al snel de geo-art op de landkaart staan. Tijdens de vele fietskilometers over het rondje werden ook de plaatsen ingevuld waar en eventueel hoe de containers te verstoppen. De containers en aanverwante artikelen werden ingekocht of besteld. In juni werden de eerste contacten met de grondeigenaren gelegd en waren de eerste mondelinge goedkeuringen op privé-gronden al snel gemaakt. Er moesten 39 puzzels gemaakt worden, en dat zijn er toch best veel!
Daarna werden de eerste metingen verricht. Het was beter geweest als ik na de eerste meting eerst een saturatiecheck had laten uitvoeren. Sommige geocaches lagen te dicht bij (punten van andere) geocaches, waardoor ik nu enkele geocaches moest verplaatsen om conflicten op te lossen.
Na de vakantie werd er begonnen aan het maken van brieven voor de bewoners: de mensen die in de buurt van een cache wonen kregen allen zo’n brief in de bus. Op deze manier werden deze mensen gerustgesteld wanneer er mensen met GPS/telefoon rond struinen in de buurt van hun huis. Verder werd er ook begonnen met het maken van de vele logboekjes. Nadat de vergunningen via de mail binnen waren, werden de containers geplaatst en werden de geocache-pagina’s op orde gezet.
Last-minute moest nog 1 cache verplaatst worden, een petling had al voetjes gekregen, maar de andere geocaches waren allen in orde. Hierna werd de geo-art online gezet en kwamen verschillende geocachers de route bezoeken en wij zagen de leuke logjes verschijnen.
Zelf op zoek gaan naar Mushroom Montfort
Maak je klaar voor een fiets- of wandeltocht van ongeveer 30 kilometer met 39 geocaches, vergeet natuurlijk niet om eerst de puzzels op te lossen zodat je de coördinaten kent van de caches. Onderweg heb je de klassieke geocaching tools nodig zoals een magneetstok en vergeet ook jouw hengel niet.
De route zelf loopt door het buitengebied van Montfort en Echt-Susteren. Onderweg kom je verschillende mogelijkheden tegen om even te rusten. Deze route heeft geen bonuscache, je kan de route dus aanvatten bij een geocache naar keuze. De eerste cache van deze route kan je hier terugvinden: GCA9ZRE