COos de kat: hoe een kat een muis ving

Sinds 2019 ligt er in Megen een geo-art, de Megense Muis. Een dertigtal mysteriecaches, welke hier in de omgeving gevonden kunnen worden. Later is deze art uitgebreid met twee ogen. Maar let op met die muizen! Voor je het weet zitten ze overal, en wordt het een echte plaag! Om dat voor te zijn hebben de lokale geocachers de koppen bij elkaar gestoken, inclusief de CO van de Muis, en ontstond het idee voor een natuurlijke bestrijdingsvorm: COos de Kat was geboren.

COos de kat geo-art

COos de Kat

De naam COos de Kat was snel bedacht: diverse CO’s hebben aan deze Art meegewerkt: Muisenco, Marimir2020, Tuur3luur, Onderdetrap en BeckPack. Het heeft ons het afgelopen half jaar dichter bij elkaar gebracht zowel als geocachers als op persoonlijk vlak. Hoe mooi is het dat hobby en vriendschap hand in hand gaan!

In iets meer dan een half jaar hebben we gebrainstormd, mooie routes gelopen, tot onze enkels in de blubber gestaan, themacaches gemaakt en puzzels bedacht. Veel puzzels! Ons streven was een route in een stukje mooi natuur, met caches in het thema, en puzzels die voor de meeste mensen goed te doen zijn. Volgens ons is dat goed gelukt.

Naast het bedenken en leggen van COos de Kat gaan we ook samen (nacht)cachen, en zijn we ook fanatiek deelnemers aan Snag the Tag. De groepsapp knalt uit elkaar als er weer een uitkomt in de buurt. En, we zijn niet te beroerd om elkaar hierbij te helpen.

Rondje natuur snuiven

Waar de Megense Muis wat dichter bij de dijken en de Maas ligt, ligt Coos de Kat meer in de natuurgebieden rondom de voormalige gemeente Megen, Haren en Macharen.

Als we beginnen in het midden van dit gebied, staan we bij de eendenkooi. In de middeleeuwen waren er talloze beroepen te vinden die nu niet meer of nog maar weinig uitgevoerd worden. Eén daarvan is de kooiker, die op de eendenkooi voor zijn landheer watervogels ving. Van de duizenden eeuwenoude eendenkooien zijn er nu nog ongeveer honderd over. De meeste zijn niet toegankelijk, maar in Macharen kun je nog letterlijk een kijkje achter de schermen komen nemen.

Bij Haren vind je de Wandelroute Groenendijk-Haren, een wandeling van 6 km door de Maasuiterwaarden. Daar kan je wandelen langs een oude meander van de Maas. Ook in deze regio, ligt Wandelroute Macharen. Een route van 15 km over dijken, het natuurgebied het Ossermeer en de Brabant water bossen.

Een kat en muisspel

Op 24 oktober van dit jaar is Coos de Kat officieel geopend met een drukbezocht event. Op het event waren ook reviewers aanwezig, welke ons beloond hebben met een Community Volunteer coin. Wauw! Wat een blijk van waardering! Het was ontzettend leuk om alle positieve verhalen te horen van de cachers die al wat katten bezocht hadden. Want, dit was wel het openingsevent, maar de publicatie van COos was allesbehalve traditioneel. Gedurende een week of drie voorafgaand aan het event, kwamen er elke dag enkele kattebelletjes online. De podiumjagers hebben denk ik een punthoofd van ons gekregen! Maar je weet, als je muizen wil vangen moet je listig zijn!

Zelf op zoek gaan naar COos de kat

37 nieuwe uitdagingen liggen op jou te wachten met deze geo-art: los snel eerst alle puzzels thuis op vooraleer je afzakt naar de omgeving van Macharen. Hier mag je jou verwachten aan 3 wandelingen in en rond Macharen, Megen en Haren voor een tochtje van ongeveer 20 kilometer. Vergeet niet om de bonusletters en cijfers te noteren zodat je ook op zoek kan naar de bonuscache (GC9H5D7) van deze reeks.

Krijg je niet genoeg van deze geo-art: ga dan zeker ook op zoek naar de Megense muis.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.