Snag the Tag is een spel binnen Geocaching dat de spanning van de eerste jacht combineert met een geocoin prijs! Een leuke aanvulling voor het Geocaching spel dus.
Snag The Tag is een spel waarbij wereldwijd gedurende games (periodes) enkele ’tags’ verstopt. Elke tag heeft een unieke code die de vinder gebruikt om een vondst te claimen. Een duidelijk herkenbaar vergelijk met het spel Geocaching is dat de tags ook online worden gepubliceerd en dat je coördinaten krijgt waar de tag is verstopt. Een groot en duidelijk verschil met Geocaching is dat je bij Snag the Tag altijd de First to Find bent én de Last to Find. Want als je de tag hebt gevonden dan moet je die deze keer wél meenemen. Als vinder ben je dus de enige ooit die de betreffende tag heeft gevonden. De meeste tags zijn gekoppeld aan een prijs die veelal gerelateerd zijn aan het thema. Een gewonnen prijs kan vaak op een event opgehaald worden.
Om mee te kunnen spelen moet je jou eerst aanmelden bij snagthetag.com. Eenmaal je daar een account aangemaakt hebt, kan je bekijken welke spellen er op dit moment lopen.
Bij elk Snag the tag spel krijg je een kaart te zien waarop iedere tag verborgen ligt in de wereld. Klik op een van de symbolen en ga naar die specifieke pagina om de exacte coördinaten van de locatie te vinden. Op deze specifieke pagina kan je ook meer informatie terugvinden van deze plek.
Wanneer je een tag hebt kunnen vinden, dan moet je deze claimen op de website. Zo weten anderen dat deze gevonden is. Per spel kan je slechts 1 tag claimen.
Het kan zijn dat een andere speler deze reeds gevonden heeft of dat deze vermist is. Laat het daarom weten op de website door de ‘not there’ knop te drukken.
Je kan in je account notificaties instellen zodat je via mail op de hoogte wordt gebracht.
Bij Snag the Tag kan je een tag vinden en als beloning krijg je hiervoor een coin. Deze heeft net als andere Geocaching coins een unieke code die gelogd kan worden op Geocaching.com
Een zoektocht met hiders en finders
Snag the tag is een spel dat uit Amerika komt, maar zeker en vast ook in Europa gespeeld wordt. De thema’s voor de spellen (bv. Ninja’s, Tempeliers of Sherlock Holmes) worden allen in Amerika bedacht en elk theam duurt ongeveer 2 maanden (+ een extra maand om tags te claimen). Hoe groot of klein het spel in een land is of wordt, ligt aan het aantal hiders. De hiders bestellen en betalen de coins (ongeveer €35) waarna ze zelf mogen bepalen hoe en waar ze deze verstoppen: dat kan vergelijkbaar met Geocaching zoals traditionals, multi-caches en mysteriecaches. Veel hiders bedenken een leuk verhaal in het thema van het lopende spel.
Snag the Tag in Nederland en België
Ook in België en Nederland wordt het Snag the Tag spel gespeeld. In 2019 kon je op zoek gaan naar Ninja’s, in 2020 kon je dan weer geheime agenten ontdekken en in 2021 zijn er de Knight Templar tags en Sherlock Holmes tags die je kan zoeken.
Het zijn voornamelijk De Bosmannetjes die Snag the Tag mogelijk maken in Nederland en België. Zij verzamelen de bestellingen van hiderspakketten voor België en Nederland, dit om verzendkosten te besparen: dat scheelt ongeveer een 7 tot 10 euro per persoon. De Bosmannetjes zijn ook de reviewers van de tags en bekijken globaal of alles in orde is.
Daarnaast wordt GC Rogier soms ingeschakeld om enkele van deze tags te verstoppen. Als je Snag The Tag in België en Nederland wil volgen, dan raden we aan om deze Facebookgroep in de gaten te houden.
Snag the Tag Badges
Wist je dat er binnen het spel Snag the Tag ook badges te vinden zijn? Voor ieder spel dat er wordt gehouden zijn 1 of meerdere badges te scoren. De badges kan je, net zoals Geocaching Badges, op je profiel krijgen door het juiste codewoord in te vullen op de TAGS/BADGES pagina van je profiel.
Snag the Tag 2019 – De jacht op Ninja’s
Terwijl we op zaterdagochtend omstreeks 07:55u in de auto stappen en richting de locatie rijden bespreken we samen de mogelijke strategieën hoe we het beste de Ninja kunnen vangen. Want eerlijk is eerlijk; jagen op een Ninja is niet voor iedereen weggelegd. En als ik (papa, 42) samen met dochterlief (6) op pad ga om op Ninja’s te jagen dan moet ik wel zeker weten dat ik haar goed kan ondersteunen en beschermen. Tenminste, dat denk ik heel even. Maar al snel zie ik een grote glimlach van oor tot oor op haar gezicht en het enthousiasme in haar onophoudelijke geschuif en gestuiter op de bijrijdersstoel. We hebben de Ninja nog niet eens gevangen. Laat staan gezien! Maar mijn dag is dankzij haar grote glimlach nu al geslaagd.
Ninja’s? Pardon?! Wat hebben Ninja’s in dit geval met geocaching te maken?! Misschien veel meer dan je nu denkt want ‘Snag the Tag’ is een leuk aanvullend spel op het Geocaching zoals wij het allemaal kennen. (Registratie vereist!)
Van 31 mei tot 15 juli 2019 was het spel Urban Ninja (Master) actief. Zo dus ook in Nederland: de afgelopen week zijn er tags verschenen in bijvoorbeeld Amsterdam, Duivendrecht, Biddinghuizen, Leeuwarden, Almere, Zeijen, Emmen en Dronten. Deze tags werden vaak al binnen een paar uur (of sneller) na publicatie geclaimd als ‘gevonden’. En je krijgt dus maar één kans!
De voorbereiding van ons avontuur
Zonder wekker open ik rond 07:40u mijn ogen terwijl de rest in huis nog in diepe rust lijkt te zijn. Nou ja, vrouwlief mag altijd op zaterdag werken dus die heeft haar koffie al op en is waarschijnlijk al op de zaak. Zoals elke ochtend begin ik de dag ook met koffie en ondertussen pak ik (ook standaard) mijn telefoon om mijn ritueel netjes af te werken: WhatsApp, Nu.nl, Facebook, Instagram, Dumpert en e-mailberichten. Ik zie dus als laatste dat ik zo’n 12 nieuwe mailberichten heb. Ik scroll er snel doorheen en terwijl ik weer een slok koffie neem zie ik ineens dat ik ook een bericht heb ontvangen van ‘Snag the Tag’ met de melding: cron published: 061 – Ninja bij de waai van Bosman in Loo (GLD). Verrek, dat is voor mijn gevoel ‘om de hoek’. En om de hoek is in ons geval zo’n 20 minuten rijden met de auto. Kortom, een reële kans voor ons deze keer!
Toch nog enigszins een dilemma. Dochterlief lijkt nog in diepe rust te zijn. Ik hoor in ieder geval nu nog niet het gebruikelijke gestommel boven. En ondanks dat ik stiekem heel graag wil gaan vind ik het net iets te ver gaan om haar voor een ’tag’ wakker te maken. Terwijl ik twijfel om haar te wekken komt ze toevallig (gelukkig) naar beneden gestrompeld: “Goedemorgen papa, heb je lekker geslapen?” Wat een heerlijke manier om deze dag te beginnen. Ik leg haar meteen uit wat ik van plan ben ik dat ik het dus leuk zou vinden als ze met mij meegaat om te zoeken. Gelukkig heeft ze ook flarden van mijn DNA. Terwijl ik mijn verhaal nog niet eens echt aan haar heb kunnen verkopen trekt ze al supersnel haar kleren aan. 5 minuten later zijn we met de vouwen nog in ons gezicht en de slaap in de ogen onderweg naar de gepubliceerde coördinaten.
Onderweg naar Loo leg ik uit dat we natuurlijk ook pech kunnen hebben want het is inmiddels al 2 uur later dan het moment dat de tag werd gepubliceerd. En de ervaring is dat de meeste tags toch binnen een paar uur gevonden worden. Inmiddels zijn we bijna op de locatie aangekomen. Op enige afstand zien we nog geen auto’s of fietsen staan. Hebben we geluk? Of staan de auto’s en fietsen elders geparkeerd? Of zijn ze ons te snel af geweest? Ik parkeer de auto en we maken een korte wandeling (50 meter) naar de gepubliceerde coördinaten.
Confrontatie met de Ninja
Terwijl wij inmiddels nagenoeg op GZ (Ground Zero) staan lees ik hardop de beschrijving van de tag voor en de hint: “Bij deze waai van Bosman ligt de rugzak. Hij ligt bij de verticale biels. Hij zit vast aan een takje, in de grond.” Dat gezegd hebbende roept dochterlief: “Hier is een takje papa!” En ze trekt een takje uit de grond, vlakbij de besproken verticale biels. Hmm, niets!
Aangezien dit de enige juiste plek kan zijn, we volgens de coördinaten op GZ staan én dat dochterlief wel heel enthousiast aan het takje trok moet dit wel hét takje zijn. Snotsie, of zijn wij dan toch te laat? Ik besluit om toch even in de grond te graven omdat ik online nog niets heb gezien over een ‘found’. En ineens valt mijn oog op iets grijs. Zal het dan toch…? Ja hoor! We hebben de tag gevonden om 08:18u! Een heuse Ninja rugzak!
“Dan heb ik hem dus eigenlijk wel gevonden toch papa?!” En dat is natuurlijk ook zo. “Absoluut! Geen enkele twijfel lieverd! Jij hebt de Ninja gevangen!” We wisselen meerdere keer een high five, low five en een boks met elkaar en al stuiterend van enthousiasme lopen we terug naar de auto. Yes, Ninja gevangen!
Online claimen
Om te voorkomen dat andere Ninja ‘jagers’ voor niets komen zoeken en dus niets zullen vinden besluiten we om snel nog een paar foto’s te maken en de gevonden tag online te claimen. Wat een heerlijk gevoel! Super! Onderweg terug naar huis vliegen er weer enkele high fives en low fives door de auto. We zijn allebei zo trots als een pauw! Jammer dat je maar 1 tag per ‘serie’ mag claimen want dit smaakt naar meer! Nu mogen we op 28 juli naar een event in Elburg om daar onze ‘prijs’ te claimen. Benieuwd! Zin in!
Blog geschreven door Mr. Maniac (aka IronManiacGLD) – Loil (gemeente Montferland). Update april 2021 door tbalcie.
super leuk om te lezen, ik kijk naar de volgende die in nederland plaats vindt
Toevallig recent opgeklapt tegen Snag The Tag en een profiel aangemaakt.
Het blijkt wereldwijd nog erg klein en iig in België zo goed als onbestaand. De website is redelijk spartaans: ik kan nergens vinden wie beslist welk basisverhaal voor een nieuw ‘spel’ wordt gebruikt (de huidige twee spellen draaien om resp. Tempeliers en Sherlock Holmes), hoe begin- en einddatum worden vastgelegd, hoe ‘hiders’ worden geselecteerd, of je zelf je verhaal mag/moet bedenken voor je tag, dan wel of daarvoor ghost writers zijn, of je de plek voor een tag zelf mag kiezen,…
Ik zie ook geen equivalent van een D/T-rating, daarom is het moeilijk om in te schatten of fouten in de tekst of vreemd geformuleerde zinnen e.d. gewild zijn en nodig om de puzzel op te lossen, dan wel gewoon toe te wijzen aan een minder begaafde/oplettende schrijver.
Misschien is een vervolg op bovenstaande blog nuttig?
Bedankt voor je vragen! We hebben jouw vragen voorgelegd aan De Bosmannetjes en de blog een update gegeven 😉