Travel Bug Etiquette in 7 stappen

Travel Bugs (of ook wel beter gekend als de TB’s): als je al een tijdje aan geocaching doet dan ben je ze vast al wel tegen gekomen. De plaatjes met een unieke code die je op reis kan sturen met een doel. Dat doel kan je zo gek niet bedenken of er bestaat wel een Travel Bug mee.

Maar wat als je nu zo eentje vindt? Hoe ga je daar dan best mee om? We kijken even naar de etiquette hoe je omgaat met Geocaching trackables zoals Travel Bugs, tags en geocoins.

Travel Bug tekening Travel Bug vinden

Het eerste wat je doet met een Travel Bug is deze vinden. Een goede tip om deze te vinden: ga eens naar een Geocaching event. Je kan deze ook in (grotere) caches terugvinden: kijk even naar de ‘inhoud’ van de geocaches in de cachelisting om te bekijken of er Travel Bugs aanwezig zijn in de geocache. Of bekijk in de Geocaching app de caches in lijstweergave en ontdek naast het Travel Bug icoon hoeveel Travel Bugs er in de cache aanwezig zijn.

Travel Bug InventoryLijstweergave Geocaching app

Travel Bug tekening Beslissen

Je beslist wat je wil doen met de TB. Neem je hem mee? Laat je hem liggen? Als je internet hebt ter plaatse kan je eventueel ook beslissen om het doel alvast te lezen (dit kan heel eenvoudig via de geocaching app of via TBScan) en je beslissing daarvan te laten afhangen. Als je hem meeneemt log je hem als retrieved (meegenomen).

Travel Bug tekening Het doel van de TB lezen

Of je je beslissing nu laat afhangen van het doel of niet, als je hem meeneemt zal je uiteindelijk het doel gaan lezen. Moet deze Travel Bug naar een plaats reizen waar je binnenkort toch naartoe moet? Wil hij misschien alleen maar events bezoeken of naar het Oosten reizen? Misschien doet deze trackable wel mee aan een TB race? Help de Travel Bug om dit doel te bereiken.

Travel Bug tekening Nieuwe cache zoeken

Aan de hand van het doel kies je een cache uit waar je de Travel Bug wil gaan neerleggen. Kan je hem helpen door misschien een weekje langer te wachten? Schroom je daar dan niet voor, en hou de TB dan gerust wat langer bij. Kan je hem toch niet helpen aan zijn doel? Dan maakt het op zich niet uit waar je hem weer neerlegt, zolang het maar niet al te lang duurt.

Heb je hem weer ergens achtergelaten, dan log je dat door tijdens het loggen van de cache de Travel Bug te droppen (/achterlaten). Een plaats waar trackables vaak gedropt worden zijn Travel Bug hotels: de ideale plaats om trackables verder op reis te helpen en intussen enkele andere trackables mee te nemen.

Wij kwamen ooit deze leuke parkeerplaats voor TB’s tegen met enkele plekken om een trackable achter te laten.

Travel Bug tekening Hou hem niet te lang vast

Algemeen wordt aangenomen dat je een Travel Bug gemiddeld 2 weken mag bijhouden, en hem daarna weer op reis moet sturen. Nu blijft Geocaching natuurlijk een spel, dus wil je een Travel Bug dezelfde dag in een andere cache droppen dan mag dat ook gewoon. Een weekje langer wachten is natuurlijk ook geen ramp, maar besef dat de eigenaar van de Travel Bug zijn reis kan volgen en vol spanning wacht tot jij hem weer ergens dropt!

Travel Bug droppen

Travel Bug tekening Wees geduldig

Zowel bij het meenemen als bij het opnieuw droppen van je cache mag je natuurlijk niet vergeten dit altijd te loggen. Check voordat je logt dat je hem hebt meegenomen altijd of hij al wel gelogd is in de betreffende cache. Is dat niet geval, wees geduldig en wacht enkele dagen. Niet iedereen logt zijn TB’s in het veld, en soms kan het dus enkele dagen duren voordat de Travel Bug virtueel gedropt wordt.

Duurt het toch echt te lang, neem dan eerst even contact op met degene die de Travel Bug nog in handen heeft. Hij/zij kan ook gewoon vergeten zijn de TB virtueel te droppen bij het loggen van de cache. Als het dan nog altijd te lang duurt, kan je de TB alsnog “grabben” waarbij je aangeeft hem ergens anders gevonden te hebben dan waar hij virtueel was.

Trackable Geocaching

Travel Bug tekening Of laat hem gewoon liggen…

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een Travel Bug die je vindt gewoon te laten liggen waar je hem vond. Dan kan je hem discoveren (/ontdekken) waarmee je aan de eigenaar van de TB een seintje geeft dat die nog steeds fysiek in de cache zit waar hij hoort in te zitten.

Wist je trouwens dat er een trackable dokter bestaat? In het Zwitserse Bern ontvangt Reha Dr. Phu regelmatig trackables die hij onderwerpt aan een opknapbeurt. Mooi dat er iemand is die de bealngen van TB’s behartigt.

Blog geschreven met medewerking van Mitij

2 gedachten over “Travel Bug Etiquette in 7 stappen”

  1. Wij zijn sinds een paar weken aan het geocachen en razend enthousiast! Dit is echt een nieuwe hobby van ons aan het worden, erg leuk! We kunnen haast niet wachten tot we t weekend weer op pad kunnen. 🙂

    Beantwoorden
  2. Van mij mag de ’took-it-to’ functie met mate gebruikt worden.
    Sommige mensen cachen meer dan 60 caches per dag en ik vind het niet van meerwaarde om 60 x 14 took-it-to logs te krijgen.
    (Om maar te zwijgen van cachers die standaard hun hele inventaris op took-it-to zetten.)
    Een van mijn TB’s was in bezit van een trackable-hoarder, heel erg vervelend vond ik.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.