Rondje Garderen

Om iets aan mijn conditie te doen ga ik regelmatig wandelen in de omgeving van Garderen. Deze is prachtig, maar na een paar maanden dezelfde rondjes lopen wordt dit op den duur saai.

Al lopende vormde zich het idee om langs deze rondjes een aantal caches te verstoppen, zodat ik een goede reden had om deze al wandelend te onderhouden.

Geocaching in Garderen

De omgeving van Garderen leent zich prima voor deze hobby. Een glooiend terrein met diverse smalle weggetjes waarbij je van alles te zien krijgt: maisvelden, uienvelden, aardappelvelden, weilanden, boerderijen, campings, prachtige landhuizen, enzoverder…

Je begint dan met het zoeken naar mooie verstopplekken en met het vragen van toestemming aan de diverse (land)eigenaren. Velen kennen het fenomeen Geocaching niet en zijn dan best nieuwsgierig wat het precies inhoudt. De meesten geven direct toestemming en weer anderen hebben dit om uiteenlopende redenen liever niet.

Het Rondje Garderen is in fases tot stand gekomen met wekelijks 5 a 6 nieuwe caches, waarbij de podiumjagers goede zaken konden doen. Door omstandigheden konden er een paar weken geen nieuwe geplaatst worden en kwamen er diverse berichten binnen waarin gevraagd werd wanneer de volgende online kwamen. Ook lag er soms een andere (Multi- of mystery) cache in de weg. In goed overleg met de betreffende CO werd dit ‘probleem’ opgelost.

Enthousiasme voor Rondje Garderen

Het totale Rondje Garderen bestaat uit 49 tradi’s, 1 Multi en 1 Mystery (bonus van deze reeks: GC89Q7X). Gezien het vele aantal favo’s die er uitgedeeld worden en de lovende reacties was dit rondje een schot in de roos. Bijkomend voordeel is dat de plaatselijke horeca hier ook vrolijk van wordt. Reken op ongeveer 15 à 20 kilometer, afhankelijk van welke volgorde je neemt, om het volledige rondje Garderen te lopen.

Natuurlijk gaan er ook zaken niet goed en zijn er soms problemen. Deze moet je als CO er natuurlijk bijnemen, ik geef even een bloemlezing:

 • Ondanks het verzoek om niet met de auto de ronde te gaan doen, zijn er toch mensen die links en rechts hun auto parkeren op in- en uitritten, de smalle weggetjes blokkeren, in het donker gaan zoeken met het grote licht op en zodoende voor overlast zorgen.
 • Ook is het voorgekomen dat bij een zoektocht de pas ingezaaide velden werden platgelopen. De hints, die gegeven worden om zoekoverlast te voorkomen, worden niet gelezen en de hele boel wordt dan overhoop gehaald. Dit alles heeft ertoe geleid dat er diverse caches verplaatst moesten worden.
 • Het terugplaatsen van de cache gebeurt vaak niet juist of slordig. Soms moet ikzelf gaan zoeken waar deze ‘verstopt’ is en als je hem niet kunt vinden plaats je een nieuwe. Een paar dagen later krijg je dan een mailtje dat de betreffende cache tweemaal is gevonden.
 • Ook het terugplaatsen van de logrol is voor sommigen blijkbaar lastig. De rol wordt dan snel in elkaar gefrommeld en terug in de behuizing geduwd. Een beetje zorgvuldig ermee omgaan scheelt de CO een hoop werk.

Het zou tof zijn om als geocacher hier eens bij stil te staan: we wijzen niemand met de vinger maar steek allemaal eens de hand in eigen boezem. Je wil toch immers ook niet dat dit bij jouw geocaches of rondjes gebeurd?Gelukkig lezen wij alle enthousiaste logs over deze reeks, wat ervoor zorgt dat we zelf ook met veel enthousiasme dit rondje onderhouden.

Blog geschreven door Grijsduifje

2 gedachten over “Rondje Garderen”

 1. Deze trail staat op ons wensenlijstje. Zo gauw het weer een beetje meezit zetten we onze fietsen op de drager en rijden we naar Garderen.

  Beantwoorden
 2. Ook op mijn lijstje…wel de fiets of vouwfiets mee…
  En idd, tref zelf vaak mijn eigen caches op gekke plekken aan, snap t niet….leg m terug waar je hem vond, is niet zo moeilijk toch.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.