Wat ooit begon bij een livestream van GC Rogier groeide al snel uit tot een groep geocachers verspreid over de Lage Landen. De naam van de groep is dan ook toepasselijk Team Lage Landen – afgekort als TLL. Tijdens drie jaren TLL werden verschillende projecten op poten gezet. Een event kon dus niet ontbreken. Maar hoe kwam dat nu eigenlijk tot stand?
Wordt het niet tijd voor een TLL-eventje?
Zo gaf Jelle de doorslag om de ideëen voor een TLL-event eindelijk uit te werken. Al snel werd een groep enthousiastelingen samengesteld. Allen met verschillende specialiteiten en vaardigheden, maar met hetzelfde doel; een onvergetelijke dag organiseren. De uitdaging was dat de afstand tussen de organisatoren groot is. Ikzelf woon in het Oost-Vlaamse Oudenaarde terwijl iemand anders helemaal in Groningen z’n huis heeft staan. Anno 2021/22 zijn er genoeg technische trucjes om elkaar toch bij elkaar te krijgen, lang leve Teams. Maar goed, genoeg lof aan de hedendaagse technologie. Om een of andere – misschien wel Belgische – reden viel de vergadering telkens na een uurtje stil. Alsof robots onze plannen wilden dwarsbomen. Maar dan kennen ze ons niet goed. Perseverance is our second name.
We verdeelden de taken zodat iedereen aan de slag kon gaan. Ik was bevoegd voor het eventboekje, eventcaches en opdrachten op locatie. Anderen gingen creatief aan de slag met het ontwerpen van de lay-out, het knutselen van honderden goodies, het regelen van praktische zaken en zo kan ik nog even verder gaan.
Roger nodigt uit
Als groentje in een wereld van grote events moest er ook reclame gemaakt worden. Als promotiecampagne organiseerden we enkele eventjes. Beginnend op 5 maart 2022. Onze plannen werden hier voor het eerst publiek gemaakt. Oorspronkelijk zouden we een meet&greet van een uur duren in Benschop. Maar door groot succes breidden we al snel uit naar 3 uur. GC Rogier sprak de aanwezigen toe. De interesse werd gewekt door menig man. Toen was het écht begonnen, hoewel we 6 maanden voor datum waren.
De publicatie zouden we ook niet zonder woord laten voorbijgaan. Op 4 juni verenigden we de Lage Landen. Op 5 verschillende locaties verspreid over België en Nederland vonden events plaats. Via een liveverbinding werden ze verbonden en live uitgezonden op YouTube. Alle deelnemers maakten kans op mooie prijzen. Iets na 10 werden overal opgaves uitgedeeld. Fanatiek puzzelde iedereen in de hoop als eerste de oplossing te bemachtigen en zo de hoofdprijs in de wacht te slepen. De gelukkige bevond zich in Woudenberg. Echter, kon men op elke locatie een prijs verdienen. Respectievelijk werd feest gevierd in Rutbeek, Maarn, Maarkedal, Antwerpen en Haarlemmermeer.
Iets over de middag werd de listing van het event gepubliceerd. Meteen rolden de Will Attends binnen. Toen was het écht, écht begonnen.
Op de vooravond
Het echte feestje vond plaats op zaterdag 3 september. Maar daar verschillende teams van ver kwamen en dus in de buurt overnachtten, kwamen we al even samen. GC Rogier organiseerde bij een van de twee kerken van Benschop een meet&greet getiteld ‘We zien wel wat ervan komt’. De coördinaten waren namelijk aangegeven tussen kerk en kroeg. Het kon dus nog alle kanten op. Echter, was de keuze snel gemaakt door de eerste gasten. Neen, het was niet het kerkgebouw dat de aandacht trok, maar het terras. Een eerste gezellige avond gaf de aftrap van een geweldig weekend.
D-Day
Vroeg in de ochtend verzamelden de organisatieleden in DorpshuisXXL waar het feestje gevierd zou worden. Vele handen maakten licht werk. Na enkele uren toverden we een gewone zaal om naar een feesttent. Ruim voor tijd verzamelden de eerste gasten voor de entree. Zij moesten nog even geduld hebben voor mascotte Roger de deuren zou openen. Eerst kreeg de organisatie een stukje taart voorgeschoteld.
Om 9h45 opende, zoals in het programma vermeld, Roger de deuren. Een van de knutselaars in het team bouwde van hout de gans na van maar liefst 1,60m hoog. Naast ‘opener’, eregast en gegeerd fotomodel oefende Roger de taak als logboek uit. Nadat Rogier, die op deze dag tot omroeper omgedoopt werd, iedereen welkom heette, openden de deuren. Door het praktisch kassasysteem was iedereen na amper 10 minuten binnen. Spontaan ontstond in de foyer de woodieruilhoek. In de grote zaal sloegen velen aan het puzzelen. Daar stonden namelijk 5 opdrachten uitgestald waar je telkens een TB-code kon bemachtigen. Anderen gingen dan weer een kijkje nemen bij CreaCoins, praatten met anderen en de allerkleinsten konden zich uitleven in de kinderhoek. Daar konden ze goodies knutselen of zich laten schminken. Na een tijdje liep er zelfs een Roger rond.
Rond 11h was het tijd voor de voorstelling van de Dutch Geocoin 2022. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijden slaan creatieve geesten de handen in elkaar om een prachtig ontwerp te maken. Elk jaar wordt gestemd en degene met de meeste stemmen wordt daadwerkelijk uitgevoerd. Een paar dagen voor vandaag kregen we het nieuws dat de coin op ons event voor het eerst aanwezig zou zijn. Toni, de organisator, en Harold, de ontwerper van deze munt, gaven een woordje uitleg over de wedstrijd en hoe dit ontwerp tot stand is gekomen.
Wie onze facebookgroep of de livestreams van GC Rogier volgde, zal vernomen hebben dat we op zoek zijn naar een goede foto als banner. Wat is beter dan een groepsfoto nemen met zoveel mogelijk TLL’ers? Niets! Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen ging om 12h naar buiten en verzamelde voor het ietwat kleine plein voor de eventlocatie. Het vereiste wat puzzelwerk en een ladder om iedereen erop te krijgen, maar het resultaat loont. De nieuwe banner is een feit.
Nieuwe caches én een geo-art
Gedurende de dag kwamen er maar liefst 71 caches uit. Goed voor een paar dagen wandel- en fietsgenot. 31 van deze caches vormen een geo-art: de Eendenkooiroute (bonus: GC9XC3R). Daarnaast is er ook een leuke wandel/fietsroute met 26 caches: Roger’s alfabet. Een tocht van 25 kilometer waarbij iedere cache begint met een andere letter van het alfabet (GC9Y7TJ)
Wie liever niet te ver van het feestje wou gaan, kon zich ook prima vermaken. Zo was er voor ieder wat wils. In de grote zaal stonden enkele opdrachten opgesteld. Na wat puzzel- en denkwerk kon je zo een TB-code ontcijferen. Ook vonden er enkele workshops plaats. Durfals konden zich uitleven als een aapje in de bomen bij de boomklimworkshop. Hier werd vakkundig uitgelegd hoe je veilig de materialen gebruikt en daarna kon je de boom in. Letterlijk, wel te verstaan. Zij die liever met beide beentjes op de grond blijven staan, konden wat bijleren over het oplossen van mystery’s. Verscheidene technieken werden geëxpliceerd. En ook handige Harry’s werden niet in de kou gezet. Jacco, bekend van de TLL-cache Symbolica (GC96M5V), stelde zijn woodieruilkasten tentoon en gaf tips hoe je zelf eentje in elkaar kon steken. Kortom, leerrijk was het zeker.
De tijd vliegt als je plezier hebt. Vandaag was dat niet anders. Afsluiten deden we met een tombola, of is het loterij? Als enig Belgisch organisatielid zorgden de verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse taal voor grappige anekdotes. Bijna 40 prijzen mochten we uitdelen. Aansluitend vond de uitreiking van de Geovlogs tickets plaats. Gedurende het hele jaar deelde GC Rogier zilveren en gouden tickets uit. Beide kon je winnen met diverse wedstrijden en acties. Logischerwijze is goud een pak zeldzamer dan zilver. De winnaar mag met hem een vlog opnemen die hij op zijn Youtubekanaal plaatst. Terwijl hij alles live uitzond op z’n facebookpagina, trok een onschuldige kinderhand de kaartjes. De zilveren winnaar werd DeBeagles en bij het gouden ticket kwam mijn naam naar boven.
Helaas was het dan tijd de deuren te sluiten en de aanwezigen uit te wuiven. De organisatie ruimde alles op, wandelde met Roger die door een ongelukkig ongeval een kopje kleiner werd gemaakt door de straten van Benschop en sloot twee dagen fun af met een frietje.
Wat nu?
Nadat iedereen terug huiswaarts keerde, spookt in menig geocacachers hoofd de vraag of er nog een editie zou komen. Op naar #TLL2023? Wordt vervolgd…