GeoLeaks: forum voor het oplossen van Geocaching puzzels

Wat is GeoLeaks?

GeoLeaks is een online platform voor het oplossen van mysterie caches en andere Geocaching puzzels om tot de eindcoördinaten te komen. Dat wordt gedaan op het GeoLeaks forum

Hoe werkt GeoLeaks?

GeoLeaks is een forum waarop geocachers kunnen aansluiten om samen puzzels op te lossen van geocaches. Het is niet de bedoeling om enkel de oplossing van de puzzel op het GeoLeaks forum te plaatsen, maar ook het proces of stappenplan hoe je tot de oplossing van de puzzel bent gekomen. Het GeoLeaks forum is dus bedoeld als een leerzaam platform.

Is GeoLeaks gratis?

In eerste instantie is GeoLeaks gratis en kan je als basic lid meehelpen om puzzels op te lossen. Betalende Premium leden die kunnen de GeoLeaks oplossingen bekijken.

GeoLeaks bestaat sinds 2010 en is zelfs het eerste online platform voor het oplossen van (vooral) mysteriecaches. In dat jaar kwam ik op Twitter een eindcoördinaat tegen van een mysteriecache en (meer als grap) maakte ik ergens een gratis forum aan, waar al heel snel bezoekers kwamen. Zo is dus het idee ontstaan. Kennelijk was er behoefte in de Geocaching community aan een platform met die informatie. Informatie die eigenlijk al gewoon op de cache pagina te vinden staat, alleen dan verpakt in een puzzeltje. Als geocacher van (ongeveer) het eerste uur vond ik puzzelen voor het vinden van een cache zelf niet zo leuk. Anderen vinden puzzelen dan weer super: iedereen kan zijn plezier halen uit Geocaching. Met het GeoLeaks forum kon ik geocachers samenbrengen om puzzels met elkaar op te lossen. Intussen zijn er goed 11.400 leden geregistreerd bij GeoLeaks, ongeveer 50% hiervan zijn Nederlanders en 30% Belgen.

Het GeoLeaks forum: opsplitsing voor Basic & Premium leden

Het gehele forum is opgesplitst in twee delen. De (nog) niet opgeloste caches zijn in te zien voor Basic Members en de opgeloste caches zijn alleen te bekijken voor leden die een donatie doen en dus Premium Member zijn geworden. Een beetje te vergelijken als bij Geocaching.com. De donatie voor GeoLeaks is slechts eenmalig waarvoor je levenslang toegang krijgt tot het forum. De opbrengst gaat na aftrek van de webhosting kosten naar een goed doel voor de ontwikkeling van duurzame energie op het Indonesische eiland Sumba.

Een stukje hulp en samenwerking kunnen leden op het forum vinden. Nadat je op het GeoLeaks forum bent ingelogd kan je zien dat het een beetje geven en nemen is: vaak zie je dat meerdere geocachers elkaar helpen om een lastigere puzzel op te lossen. Naast oplossingen vinden op het GeoLeaks forum en het delen van eigen oplossingen is het vooral een leerzaam platform. Zeker als je wat langer lid bent, zal je richtingen beginnen herkennen om tot de juiste oplossing te komen zodat het oplossen van een volgend puzzeltje weer makkelijker wordt.

Het klakkeloos plaatsen van een eindcoördinaat op het GeoLeaks forum is niet toegestaan, we willen eerst de oplossing van de puzzel zien en dan pas het eindcoördinaat om op die manier het leerzame stukje te blijven bevorderen. Daarnaast kan er over elke ander onderwerp met betrekking tot Geocaching worden geschreven.

Inloggen op GeoLeaks forum

Enkele Tips

  • Op GeoLeaks inloggen: klik op ‘Aanmelden’ onder de menubalk.
  • In GeoLeaks zoeken: dat is één van de handige functies. Klik in het menu van GeoLeaks op zoeken en bij trefwoord kan je een GC-code ingeven. Op die manier ontdek je snel of er al een topic is gemaakt rond deze puzzelcache en is er mogelijks al gewerkt aan de oplossing.
  • Een nieuw onderwerp op GeoLeaks: wil je een puzzel oplossen dat nog niet te vinden is op het GeoLeaks forum, dan ga je eerst naar de juiste categorie van het forum (op basis van provincies). Als je klikt op Nieuwe discussie kan je een nieuw topic openen voor het forum, let wel op met de regels qua naamgeving en linkjes (zie regels nieuw onderwerp op GeoLeaks).

GeoLeaks van Nederland naar België en intussen internationaal

Het oorspronkelijke idee van het forum was alleen Nederlandse caches, maar al heel snel kwam daar België bij en enkele Duitse geocaches. In 2013 zijn we overgeschakeld naar een website met webforum in eigen beheer met een .nl domein gehost in Denemarken. De website in eigen beheer bood veel meer mogelijkheden voor uitbreidingen en we waren niet meer afhankelijk van een onbekende partij die het gratis aanbood en zomaar de stekker eruit zou kunnen trekken om wat voor reden dan ook.

Op die manier kwamen er ook meerdere landen bij en zelfs puzzels van caches buiten Europa. In 2017 zijn we overgestapt naar een Nederlandse webhoster met onbeperkte opslag van data en onbeperkt dataverkeer. Alle data werd toen gelijk overgeheveld naar een .com domein om het internationale idee meer te benadrukken.

Een paar jaar geleden zijn de belangrijkste teksten ook drietalig geworden, naast Nederlands is de website intussen ook beschikbaar in het Engels en Duits. Inmiddels hebben we leden van over de hele wereld en lossen we samen puzzels op van geocaches in die gebieden waar Geocaching populair is. Plannen voor de toekomst komen vaak voort uit wensen van de leden, vaak als uitbreiding. Een ultieme wens zou een eigen app kunnen zijn, alleen zijn de kosten daarvan op het moment gewoon veel te hoog. Wel is het mogelijk om het forum vanuit het veld te benaderen via de Tapatalk app.

Websitehttps://geoleaks.com
Forumhttps://geoleaks.com/forum

Ziezo, via deze weg hebben we GeoLeaks voorgesteld: doe er jouw voordeel mee. Je kan hier samen met andere geocachers puzzels oplossen of bij puzzels waar je vastloopt een duwtje in de rug krijgen door te bekijken hoe deze werd opgelost door andere geocachers.

Blog geschreven met medewerking van Richard van GeoLeaks

1 gedachte over “GeoLeaks: forum voor het oplossen van Geocaching puzzels”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.