Fozzy’s Geo-Art: een hond in Leusden

We hebben inmiddels een aardige variatie aan caches op onze naam staan, zowel qua gevonden caches (ruim 12.000 in 32 landen) maar ook zelf ruim 160 geplaatste caches die nog actief zijn en 35 die inmiddels gearchiveerd zijn. Een beetje Geocache ervaring hebben we wel opgedaan.

Zelf eens een Geo-Art maken

Wat nog ontbrak in onze cachereeks, maar ook in onze nabije omgeving, was een geo-art. Na het voltooien van de FTS (raket in Belgie) en het Wapen van Haarlem, afgelopen zomer wilde we hier echt mee aan de slag.
De eerste stap was het bepalen van de globale locatie voor de tekening op Google-Earth en daarna kijken of ik overal binnen een straal van 3 kilometer, vanaf het boguscoördinaat, voldoende plek zou hebben om de caches te plaatsen. In dat stadium heb ik ook contact gezocht met de boswachter om te polsen of het mogelijk was om een aantal nieuwe caches te plaatsen (en oude op te ruimen).

Ik liep namelijk soms vast op mijn eigen caches. Ook van een aantal caches die in het verleden gevonden zijn moest ik op gepaste afstand (minimaal 161 meter) vandaan blijven. Een eerste controle (saturatiecheck) en een behulpzame reviewer hielpen om de probleemplekken in beeld te brengen. Als vorm voor de geo-art kozen we voor een hondenkop.

Het veld in op zoek naar ideale verstoplocaties

In het landgoed Den Treek – Henschoten zijn we redelijk bekend en kennen we best veel paden en paadjes maar als je dan, met de GPS in de hand, waypoints gaat markeren en je rekening moet houden met MTB-paden, tussenruimtes etc. dan wordt het een hele puzzel om alle plekken zo te kiezen dat de kans het grootst is dat je geplaatste cache het er ook nog even gaan uithouden. De route heb ik daarom meerdere keren, op verschillende momenten, gelopen om in te schatten hoe druk het er normaal is.

Daarna werd met de boswachter de uitgewerkte wandeling gedeeld en na zijn akkoord konden we starten met het plaatsen van de caches. Ik wilde ze niet te moeilijk verstoppen want de route is al ongeveer 10 kilometer en als je dan ook nog 38 keer lang moet zoeken, dan wordt het heel lastig in de wintermaanden. Met de fiets aan de hand als een soort van lastdier met veel petlings en potjes, beestjes, touw, ducktape maar ook 37 kleine tags en een schroevendraaier, ben ik alles gaan plaatsen.

Bij alle caches heb ik ook een tag geplaatst zodat, als de eigenlijke caches verdwenen is, er met een foto van de tag (en een needs maintenance) toch gelogd kan worden en de geo-art compleet op de kaart verschijnt. Op deze tags staat het nummer van de cache voorafgegaan door een & teken: op die manier weet ik zeker dat de plaatjes van mijn cachetrail zijn aangezien (bijna) niemand een & teken voor de nummering van zijn caches plaatst. Enkele voorbeelden van deze plaatjes zie je in de afbeeldingen hieronder.

Listings maken voor een mooi geheel

Nadat alle coördinaten meerdere keren zijn ingemeten en de Geocaching hints bedacht en opgeschreven waren, konden we het veldwerk afronden. Dan ga je natuurlijk verder met de Geocaching listings te maken. Voor de saturatiecheck is alleen het final- coördinaat nodig maar voor de volledige listing moet alles ook nog aangekleed worden en bij mysteriecaches moeten er puzzeltjes gemaakt worden. Het is een bewuste keuze om de puzzels zo te maken dat er geen avonden werk gaan zitten in het oplossen ervan, maar soms moet je wel de ‘gedachtekronkel’ kunnen volgen die de CO heeft natuurlijk 😉 .

En dan staat Fozzy op de Geocaching kaart

In overleg met de reviewers is gekozen om de caches op 1 januari te publiceren en precies om 09.00u gaan de piepjes bij veel mensen binnenkomen. Niet veel later krijg ik ook al de eerste vragen en na heel korte tijd ook de eerste logjes. YES! De Fozzy geo-art is live en de eerste berichten zijn positief. Daarvoor doe je het natuurlijk als CO 🙂

Als je zelf de Fozzy geo-art wil zoeken, dan los je best eerst alle 37 puzzels op vooraleer je afzakt naar Leusden waar je in het landgoed Den Treek – Henschoten de caches kan gaan zoeken. Let op: deze wandeling is niet voor fietsers want het grootste deel van de route is verboden voor fietsers. In totaal zal je zo’n 10-tal kilometer afleggen en op het einde kan je een bonuscache scoren (GC9JZGK)

Als er dan ook nog positieve reacties zijn als de hele route gelopen is, de bonus wordt aangeduid als ‘Fozzy waardig’ dan geeft dat een fijn gevoel en hopen we dat nog veel mensen deze puzzeltjes en de wandeling met plezier gaan doen.

2 gedachten over “Fozzy’s Geo-Art: een hond in Leusden”

  1. Wat leuk, een blog van de CO over het maken en leggen van Fozzy’s Geo-Art. Wij hebben deze ronde recentelijk gelopen en hebben er een blog over geschreven hoe wij hem als geocachers ervaren hebben. Hadden wij de bovengenoemde leuke blog van de CO eerder gelezen, hadden wij natuurlijk wél geweten wie er met deze leuke geo-art herdacht wordt!

    Hier vind je onze blog: https://dnffinder.blogspot.com/2022/01/fozzys-geo-art.html.

    Met geo-groet,
    GeoKars,
    onderweg met GEOrgCACHING als DNF

    Beantwoorden
  2. Deze trail ligt in onze ‘achtertuin’. Snel aan de slag dus. De puzzels zijn ook voor de niet doorgewinterde puzzelaar goed te doen. De doorgaans vlot te vinden logboekjes liggen in een prachtig wandelgebied. Team Fozzy heeft hier een ‘parel’ gecreëerd. Zeer de moeite waard te ontdekken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.