Geocaching in Sint-Oedenrode: Blekke Ploeg

Binnen de driehoek Veghel, Eindhoven en Den Bosch ligt het dorp Sint-Oedenrode. Sinds het begin van deze eeuw de woonplek van Guido Verhelst in het altijd gezellige Brabant. In de geocache wereld bekend als gjmverhelst. Vanaf 2013 ben ik, Guido, begonnen met geocachen en het zelf plaatsen van caches. Sint-Oedenrode is nadien niet meer het zelfde dan voorheen.

Mijn caches zijn niet moeilijk verstopt. Van grote afstand zijn de cachebehuizingen gemakkelijk te spotten. Vandaar dat ik graag gebruik maak van de lokale middenstand: dit om vernielingen te voorkomen (uitstekende tip tegen cachevernieling).

Ik las een log waarin een cacher vertelde dat hij op een camping stond bij een boer. Ik wist helemaal niets af van het bestaan ervan en ging op zoek naar deze camping. Ik raakte in gesprek met de eigenaar, deze vond het prima als ik een trail wilde uitzetten en laten eindigen op zijn terrein.

Blekke Ploeg: een thema met een historisch karakter

Voor mijn caches verkies ik steeds om in thema te werken. De thema’s van mijn caches gaan vaak terug naar het verleden. Zo zie je in onderstaand lijstje hoe ik historische thema’s gebruikt heb voor mijn caches.

GC8YPTQserie Helend waterIllegale stokerij en helend oda-putje uit 1649
GC87H98Fake news uit 1900! Rooise Tijl!!!!!!!Opvallende dorpsfiguur
GC5H5N4Het geheim van de laffe moord te Sint-OedenrodeMoord op de directeur van de melkfabriek
GC7APX6Het geheim van huize Cornelia/ De poet van MuckeWoonplek van een oud NSB’er
GC7HE5WGasthuis(hoeve) / onbesproken gedrag!Voormalig woonplek financier gasthuizen

Net als bij bovenstaande voorbeelden ben ik gaan kijken of er ter plekke in het verleden iets frappants was gebeurd. Nu staat de camping in een buurtschap dat pas bestaat sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Groots was mijn verbazing toen bleek dat er een bende actief was in het verleden.

“Rond 1881 werden de Rooienaren opgeschrikt door een bende mannen en vrouwen, de zogenoemde ‘Blekke Ploeg’ (Blekke=Noors betekenis=vod ► landlopers). Zij waren vaak dakloos, beroofden derden en daar waar kon werd eten geplunderd. Daarnaast stichtten zij branden en gooiden ruiten in. Uit de verhoren blijkt dat zij dit deden in opdracht van personen uit de betere kringen, om hun duistere zaken op te knappen.”

Met name het werk van het Brabants Historisch Informatie Centrum is een dankbare bron om verhalen zoals deze te vinden.

Grootgebracht in de geocache-wereld door creatieve lokale geocachers zoals o.a. Lunaa, Lunaa’s beetle, DJpebe en Migchels-Breugel was de volgende uitdaging het maken van een niet voor de hand liggende cache behuizing.

Na het vinden van een thema voor de cache, het maken van de listings en het designen van een banner, komen de ideeën voor de cachebehuizing vaak vanzelf boven drijven. Vaak met een eenvoudige veldpuzzel om uiteindelijk bij het fel begeerde logpapiertje te komen. Juist niet op die plek waar je het zou verwachten.

Na het ontdekken van de groep criminelen “ de Blekke Ploeg” vroeg ik aan de camping eigenaar of hij toevallig ook een oude ploeg had. En jawel hoor. Het idee van een oude gereedschapskist erbij was al snel verzonnen en de eindcache was gereed. Om de geocachers te betrekken bij het verhaal van deze trail werd een goochel act van een illusionist erbij gehaald. Verdere uitleg te vinden in de listing van cache GC8X2KH “ Blekke Ploeg Familie nog steeds actief? Bonus”. Zie daar de geboorte van deze trail.

De wandeling vindt plaats op het platteland met telkens verwijzingen naar vroeger. Er is weinig voor nodig om jezelf te verplaatsen tussen de criminelen, schoffies en notabelen van toen hier op het platteland.

De wereld van een 100 jarige

Door de lockdown ivm corona had ik voldoende tijd om een nieuwe trail te verzinnen. Hoe leuk was het om wederom met een lokaal bedrijf een concept te bedenken. Het bedrijf heeft haar naam gekoppeld aan een oma die 103 jaar is geworden. Ik wilde mezelf uitdagen om een grote trail te maken. Uiteindelijk is het een 17 caches tellende trail geworden met daarin 3 bonussen. Bij elke cache wordt de oma geconfronteerd met iets uit de huidige tijd. Ze moet er telkens om lachen want dit was 100 jaar geleden wel anders. En wederom word je meegenomen in de wereld van begin vorige eeuw.

Wat je geeft, krijg je terug

Op 26 mei 2017 kreeg ik een cache aangeboden door frotbeij, Migchels-Breugel, lunaa’s beetle, lunaa en PE1NZM. De cache GC75XNZ GSM Verbelst.

Alle lokale creativiteit gebundeld in 1 cache. Uitgeroepen tot parel van de maand mei 2017 en terecht. Wat een eer om hiervoor model te mogen staan. Doe je schijnbaar toch iets goed. Daarnaast laten vele geocachers blijken dat mijn inzet gewaardeerd wordt. Naast de favoos lees ik graag de logjes waar moeite voor is genomen.

Natuurlijk irriteer ik me ook aan korte logjes of commentaar. Deze wrijving heb ik omgezet in het initiatief om elke maand de leukste log te belonen met mijn persoonlijke banner en benoeming tot “ leukste log van de maand”.

Dit alles inspireert mij om door te gaan en geocachers alom uit te nodigen en even mee te nemen in mijn lokale (fantasie) wereld. Even weg uit het jachtige bestaan dat we leiden. Een moment ter plekke van rust, genieten van het mooie wat er wel is. Jezelf even verplaatsen in het leven van vele jaren geleden. Een glimlach omdat de logrol toch ergens anders blijkt te zitten dan daar wat je had verwacht. Even een seconde geluk wanneer je zoekactie naar de logrol toch beloond wordt, om daarna weer speurend op weg te gaan naar de volgende seconde.

2 gedachten over “Geocaching in Sint-Oedenrode: Blekke Ploeg”

  1. Een super mooie blog geschreven Guido, dat kunnen wij wel aan jou overlaten. Je hebt mooie en leuke caches geplaatst die wij met plezier hebben gelogged. Ga zo door met je creativiteit en wij zullen blijven genieten van je meesterwerken.

    Dutch_Eagles( Peter en Trudy)

    Beantwoorden
  2. Guido heeft altijd wel iets aparts , altijd leuk gemaakt, maar vooral niet te moeilijk om te loggen. Is ook altijd bereid om je te helpen. Ook altijd een mooi verhaal erbij, ik kijk er altijd weer naar uit als ie weer een nieuwe cache uitbrengt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.