Geocaching Emmen: Het Valtherbos

April 2020. Covid-19 heeft toegeslagen en we komen allemaal tot rust. Één van de weinige plekken om, zonder mondkapje, te lopen zijn de bossen. En bij toeval woon ik zelf op 50 meter van de bosrand. En als ik daar eenmaal ben dan loop ik kris-kras met gemak 15 kilometer zonder één paadje 2x te nemen. Kortom: heerlijk tot rust komen. En daar ontstond het idee, tijdens één van mijn hardloop sessie’s, om anderen van dit mooie bos te laten genieten.

Trail Valtherbos.

Persoonlijk geniet ik zeer van de trails die in het land te vinden zijn. Met mijn partner of cache-maat lopen we die met plezier. Niet een afstand van 5-10 km lopen om uiteindelijk te hopen dat je de cache ook vind (bij multi’s) maar een serie traditionals waarbij je actief blijft en een aantal puntjes kunt scoren. En dan het liefst niet veel tijd verspillen met zoeken maar snel te vinden en weer door.

Waarom zelf niet een route van 5-6 kilometer uitzetten? Leuk voor een korte wandeling voor alle leeftijden door een mooi stukje bos met veel afwisseling. Maar dan de uitvoering. We hadden eens een eenvoudige methode gezien van petling-buisjes in een pvc-houdertje. Een goed idee ‘jatten’ is beter dan een slechte ontwikkelen. Materiaal verzameld/gekocht en vervolgens op pad om in te meten. Ik kwam op 5,5 kilometer waarbij 10 caches geplaatst konden worden. Was dat alles? Nee, onderweg een beetje moeite doen en ook nog codes noteren voor een BONUS cache is natuurlijk een perfecte afsluiting. De final is groter en anders maar niet lastiger te vinden. Opnieuw de route uitmeten en nu ook ruimte vinden voor de final (de Bonus). Daarna op papier de caches goed omschrijven en toestemming vragen van StaatsBosbeheer. Al spoedig kwam het akkoord van de boswachter dus ik kon de caches gaan plaatsen. Mijn trail was geboren! Het indienen is dan de laatste stap en na review en verwerken van één opmerking gaf de reviewer ‘groen licht’.

En nu? Het blijkt een HIT. We zijn, op moment van schrijven, ongeveer 4 maanden verder en de caches zijn circa 400 keer gelogd. Bij de Bonus (GC8TN5V) komen de favo’s. Ik krijg een favo van 43% van alle vinders. Het blijkt dat veel mensen in deze tijd van de natuur genieten. Super toch!

Maar…

Bij het lopen van een trail nabij Apeldoorn (juli 2020) zag ik een mooi idee. Één van de 16 caches was een multi. Daarvoor moest je op een punt (waypoint) een meting uitvoeren naar de cache. Dat was grappig. De multi hoorde bij de serie maar die kon je in twee stappen vinden en loggen. Daar ontstond mijn idee voor een 2e rondje. Het bos is groot genoeg en zonder de trail te kruisen kan ik nog wel 6 kilometer wandelen.

Multi Trail Valtherbos

Het bos is vanaf een aantal verschillende kanten binnen te lopen en bij drie ingangen zijn goede parkeermogelijkheden. Ik kies voor de ingang aan de west-kant. Vanaf daar ongeveer 6 kilometer uitzetten en dan met multi-(cache)s. Bij elke multi een opdracht om de cache te vinden. Het liefst bouw ik ook nog ‘iets’ in om tot een bonus te komen. Maar hoe? Dan krijg ik het plan voor ogen. Ik bedenk bij elk waypoint twee vragen. Met de eerste kom je bij de cache en met de tweede krijg je een code voor de Bonus.

Op pad om een aantal waypoints en vervolgens ook de cache locaties in te meten. Allemaal op gepaste afstand van elkaar. Tevens wil ik iedere cache plaatsen op de route tussen twee opeenvolgende multi’s. En, zoals aangegeven, op elk waypoint moet minimaal één of liever twee vragen te formuleren zijn die eenduidige antwoorden opleveren. Niets is ergerlijker dan antwoorden op vragen die op meer manieren geformuleerd kunnen worden. Ik kom uiteindelijk uit op een route van ruim 6 kilometer met 13 cache’s en één bonus (ontdek: GC8XRGY) locatie. Bij alle waypoints was één goede vraag te formuleren. Op twee multi’s na was ook een tweede vraag te formuleren maar dit was geen probleem. Met de elf vragen kan ook een coördinaat samengesteld worden voor de bonus. Kortom ik was tevreden over het geheel. Nu maar hopen dat het de goedkeuring krijgt van StaatsBosbeheer en een reviewer. StaatsBosbeheer gaat snel akkoord omdat de cache’s vergelijkbaar zijn met de andere trail. Dezelde dag nog op pad om de caches te plaatsen inclusief de final (Bonus). Net op tijd want voordat ik erop verdacht was, gaf de reviewer een ‘go’. Het is gelukt en mijn idee was uitvoerbaar en is goedgekeurd. Een nieuwe vorm van een trail die ik niet eerder ben tegen gekomen en, waarschijnlijk, uniek. De geocachers kunnen zich uitleven.

Ook nu een ‘En nu?’. Een top idee in de ogen van de geocachers. Natuurlijk zijn er opmerkingen over mijn opzet voor het vinden van de bonus. Ik kies voor alle bonus vragen bij elkaar en bij elke multi een ‘let op: vergeet de bonus vraag niet’. Had ook kunnen kiezen voor ‘Bonus vraag bij elke multi’ en dan bij de Bonus een ‘let op: de vragen om hier te komen moet je vinden bij iedere multi van deze trail’. Wat je maar prefereert!? Maar voor het overige zijn alle reacties positief. We zijn, op moment van schrijven, ongeveer 2 maanden verder en de caches zijn circa 170 keer gelogd. Bij de Bonus komen de favo’s. In dit geval een score van 68% van alle vinders. Opnieuw blijkt dat een wandelingetje in de natuur in combinatie met geocachen voor velen genieten is.

Geocachen in het Valtherbos kan door de twee trails. Samen ruim 11 kilometer aan wandelplezier.

1 gedachte over “Geocaching Emmen: Het Valtherbos”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.