Het is een typische herfstdag: het miezert en het is fris. Ik stap rond 11 uur op mijn fiets met een aanhanger vol klimspullen richting het Amstelpark te Amsterdam. Een vader heeft met zijn zoon een mannenuitje geregeld voor zijn verjaardag. Ze willen de hoogte in om GC3Y659 een T5 geocache te bemachtigen!
Geocachers zijn bijzondere mensen vind ik. De overeenkomst tussen ons is het buiten zijn en iets willen ontdekken. Weer of geen weer hup de natuur in. De ene kijkt naar plantjes en de ander gaat op zoek naar een cache.
Hoe vind ik deze boomcaches?
Ik ben een boomklimmer en weet goed hoe je veilig en verantwoord hoog de boom in komt. En nog belangrijker: dat je weer heel beneden komt. Het is namelijk mijn werk, ik begeleid mensen professioneel de boom in. Alleen van geocaches heb ik weinig kaas gegeten. Ja ik weet dat ze er zijn, het een hele grote community betreft en dat er redelijk wat boomcaches in Nederland zijn. En dat na 10 minuten Googlen. Op deze site zie je via een handig kaartje verschillende T5-caches in Nederland.
Via het cachenummer (in dit geval bijvoorbeeld GC3Y659) kan je alle gegevens terugvinden. Hoe en waar de caches te vinden zijn in Vlaanderen? Ik heb geen idee, maar even zoeken met de juiste filtering op Geocaching.com en je hebt snel een lijstje. Of je kan natuurlijk ook een Pocket query maken met volgende Geocaching attributen.
En boomklimmen maar!
Een uur voordat vader en zoon arriveren op de afgesproken plek loop ik een rondje om de boom. Het is een grote populier en op 12 meter zie je de cache hangen. Gelukkig zitten er geen dode taken in de boom. Pak mijn vouwkubus met mijn werplijn. Zoek een hoge stevige oksel ruim boven de cache. Na drie keer gooien heb ik de oksel, isoleer de werplijn en installeer ik mijn cambiumsaver. Op dat moment komt er een geïnteresseerde politieagent langs. Hij kijkt vol bewondering wat ik aan het doen ben. Ik leg het hem vriendelijk uit. Wij hebben toestemming van de beheerder van het park om workshops en boomklim-cursussen te geven. Ik laat hem mijn boomklim-pas zien. Hij is onder de indruk en fietst vrolijk verder.
Ik weet dat je niet zo maar in elke boom mag klimmen, waarom dit niet mag? Heb werkelijk geen idee, de boom wordt beschermd met een cambiumsaver, wat ervoor zorgt dat het touw niet over de bast kan schuren bij een Dubbel Ropes klimsysteem. Ja, er breekt een twijgje en er vallen wat bladeren naar beneden. Dat gebeurt ook bij harde wind, ik begrijp het echt niet.
Ik monteer mijn klimlijn aan de werplijn en trek hem door de cambiumsafer. Pak mijn gordel, monteer mijn pro setje en test alles. Rustig klim ik omhoog met twee extra lijnen en twee cambiumsavers. Hang alles een stukje lager dan mijn eigen klimlijn zodat ik makkelijk bij vader en zoon kan blijven zodat ik ze kan helpen als dat nodig is. Klim ook nooit alleen en zorg dat je telefoon is opgeladen voor mooie foto’s en voor eventuele hulp. Boom klimmen is hartstikke veilig als je weet wat je doet. Wil je ook de boom in? Vraag het een mede T5 geocacher en klim samen of volg een boomklim workshop. Wat je ook doet: gebruik altijd je gezond verstand! Voelt het niet goed, ook bij een “bevriende” boomklimmer, klim dan niet de boom in!
De cache in de boom
Op dat moment komen vader en zoon aangelopen. Vader vertelt dat hij het spannender vindt dan zijn zoon die alleen oog heeft voor de cache. Die wil zo snel mogelijk de boom in om de cache te halen.
Vader klimt met de Blake’s Hitch en zoon met de Prusik. Hierdoor gaat zoon twee keer zo snel naar boven en met een dikke harde lach is hij veel eerder bij de cache dan zijn vader. Hij giert van het lachen wat hem ook weer snel vergaat als hij de cache opent en het papiertje eruit haalt……
Hij is zijn pen vergeten!
Blog geschreven door Martijn van Zalingen – The Treeclimbing Company (boomklimmen-voor-geocaching)
leuk verhaal, ben ook nog op zoek naar mensen om T5 caches te doen.
Wat dat ziet mijn vrouwke niet zitten.
De link naar se site met het kaartje werkt jammer genoeg niet.
genieten maar, zou ik zo zeggen.
Tony
deze link werkt wel!
https://thetreeclimbingcompany.com/recreatief-boomklimmen/geocaching/
We hebben het linkje in het artikel aangepast 😉