Minder valide zijn kan door verschillende redenen. Je kan herstellen van een operatie of ongeluk. Maar het kan ook zijn dat je chronische klachten hebt die niet meer over gaan. Geocachen kan een goed revalidatiemiddel zijn als je wil herstellen. Hoe veel je aan kan, is afhankelijk van je klacht en hoe ver je bent in je herstel. De afstand die je kan afleggen, de ondergrond waar je op loopt/rolt, moet je klimmen of bukken voor een cache. Het zijn allemaal zaken die je graag wilt weten voordat je op pad gaat.
Een Geocaching attribuut voor mindervaliden
Nu bestaat het attribuut van de rolstoel, maar iemand die minder valide is heeft meer informatie nodig om te weten of hij/zij bij de cache kan komen:
- Is het een graspad? Dat kan erg modderig en moeilijk berijdbaar zijn met de rolstoel
- Net zo bij paden die zanderig zijn.
- Of wat gezegd van ongelijke, heuvelachtig paden.
- Grote stenen en boomwortels
- Ook de afstand van de wandeling is erg belangrijk om weten voor een minder valide of iemand in revalidatie.
Over de cache is er reeds informatie door de D(ifficulty)- en T(errain)- waarde, maar dit zegt niks over eventuele obstakels die je als minder valide onderweg tegen kan komen. Vaak genoeg gebeurt het dat je bij een cache staat met een attribuut rolstoel en rating 1 en als je er dan bent blijkt het bijvoorbeeld om een cache te gaan in een aflopende natte berm naar het water.
Een bericht naar de Cache-eigenaar kan genoeg zijn om de D/T-ratings aangepast te krijgen. Vaak genoeg is er te weinig of geen informatie in de listing te vinden waardoor het kan gebeuren dat je verder moet lopen dan je aan kan met alle gevolgen van dien. Een graspad kan voor een valide persoon totaal geen problemen geven, maar ga maar eens een rolstoel met passagier erin duwen over een graspad vol oneffenheden. Dat is niet te doen. En het is zo teleurstellend.
Aangemoedigd door anderen schreef ik een mail naar Groundspeak, inclusief een ontwerp van een bevriende geocacher (Viervoeter) voor een aanvulling in de Geocaching attributen. Een attribuut dat aangeeft dat een rolstoelgebruiker met bestuurder de geocache kan vinden: ideaal voor mindervaliden. Helaas werd het niet doorgevoerd.
Wat kun je doen als CO voor een invalide en minder valide?
Als Cache Owner kan je best al veel doen om mindervalide geocachers te helpen en hun van eventuele teleurstellingen te besparen.
- Rolstoel attribuut: standaard aanduiden (met of zonder rode streep). Dit geeft al veel duidelijkheid!
- Indien de cache volgens jou toegankelijk is met de rolstoel, test dan indien mogelijk zelf even of je met een rolstoel bij de geocache kan (kan met stoel).
- Buggy attribuut (met of zonder rode streep) aanduiden: op deze manier kan je aangeven dat je er met een buggy kan geraken en dat de bestuurder van de buggy bij de cache kan.
- Vermeld bij een rondje op welke ondergrond er gelopen of met de rolstoel gereden kan worden.
- Vermeld hoe lang je route in kilometers is, het Geocaching attribuut < 10km hiervoor is niet voldoende om de afstand te kunnen inschatten als je bv. maar 3 km kan lopen.
- Geef aan in de listing of iemand in een rolstoel samen met buddy de route kan volbrengen en de caches kan pakken.
- Dit kan allemaal zonder te veel te verklappen voor een ander.
Indien je als CO bovenstaande zaken kan toepassen, bespaart het ons en jou als CO tijd omdat we dit anders eerst nog even moeten navragen. En ook minder validen gaan hele of halve dagen cachen.
Geocaching voor mindervaliden helpt bij de revalidatie
De variëteit in soorten caches maakt het revalideren zo ideaal. Zo kun je groeien in je mogelijkheden en kunnen: wat vandaag nog niet lukt, lukt misschien over enkele weken wel. Een nachtcache in het bos is zo een extra grote uitdaging voor iemand in revalidatie. Maar als je op voorhand alles goed nagelopen en voorbereid hebt, en het lukt: dan heb je een geweldige avond!
Ontdek welke geocaches voor mindervaliden ik reeds gedaan heb:
GC53BBK | Adder |
Gc7EJTD | Bankje! Bedankt! |
GC7942W | Nationaal monument MH17 |
GCAP7W | Wijntax(us) |
GC5K8YY | FrogBox 1271 |
GC7HTPH | Rondje Ophoverheide |
Blog geschreven door Chica’s team
Zo had ik er nog nooit naar gekeken, tuurlijk zie je het rolstoel icoon wel staan, maar als je er zelf niet in zit houd je daar geen rekening mee.
Ik weet wel dat als ik ooit een cache ga leggen ik hier zeker rekening mee ga houden!
Super :). Alle beetjes helpen natuurlijk! Spread the word
Leuk stukje,
Ook leerzaam als CO om zo duidelijk mogelijk aan te geven wat voor een route het betreft.
Wat wel een dingetje is dat zijn die afstanden, “vroeger” hadden we die er middels “icoontjes”/”attributes” bij staan.
Deze waren er in in stappen van 1,2,3,4,5 en 5 t/m 10 en hoger.
Inder tijd waren er veel meer icoontjes bij Geocachin.nl.
Later zijn er heel wat icoontjes verwijderd en veranderd door groundspeak.
Ik zal er de volgende keer nog meer rekening mee houden.
♿✅