Favobos? WiGeBos? of toch gewoon Heumensoord?

WiGe’…. Wie kent die naam nu eigenlijk niet binnen de Geocaching-wereld?

WiGe. Wellicht evenzo bekend is het WiGe-Bos, het Favo-bos of eigenlijk gewoon Heumensoord. Een bosgebied tussen Nijmegen en Malden.  Een oud militair terrein waar twee zeer actieve geocachers, Wil en Geert in de buurt wonen en zo’n 10 jaar geleden hun eerste cache verstopte… Nooit wetende dat deze plek inmiddels een ware geocache trekpleister geworden is. Van heinde en verre komen teams naar Heumensoord om de inmiddels beroemde ‘Kermis-serie’, de ‘Airport’, de ‘Landentrip’ of ‘Energie’-serie te volbrengen.

Wil en Geert op ‘geocache’-vakantie…

Mijn eerste ervaring met Geocaching

Voor mij begon het geocachen in 2012, op vakantie in Luxemburg. In een blaadje over kampeervakanties stond een klein artikel over een GPS. Hoe zo’n ding werkte (want in 2012 was een GPS nog niet echt gemeengoed), maar ook wat je er precies mee kon doen. Er werd even kort verwezen naar Geocaching. Daar had ik nog nooit van gehoord; ook niet als ‘scouting-‘ of ‘buiten-‘ man. Gelukkig kon je op een mobiele telefoon een app installeren en toen ging het snel.’ Wauw’, op de camping waar wij stonden lagen zomaar 10 geocaches voor het oprapen. Even snel doen dan maar! Maar als nieuweling lijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar al doende leert men en zo heb ik in de eerste weken alles rond de camping omgezet in een smiley.

Heumensoord vol met caches van WiGe

Maar bij thuiskomt, kijkend op de website van geocaching.com, bleek het nog erger. Waar ik mij in Luxemburg met 10 caches kon vermaken, lagen rond mijn huis; en dan met name iets verder weg in Heumensoord vele tientallen caches. Dat was een een schok, dat weet ik nog goed. Zeker omdat ik destijds zeker één per week door Heumensoord fietste en me van de daar aanwezige caches nooit iets was opgevallen.

Dus gelijk op pad om alle caches daar te vinden. En dat was ook gelijk mijn eenzijdige kennismaking met WiGe. Want wie was die man? Of vrouw? Of team? Wie was diegene die die ware kunstwerkjes kon maken en dan nog zo ‘gek’ was om deze in het bos te verstoppen? Ja, dat was WiGe… Als beginneling plaats je zo iemand dan gelijk op een voetstuk. ‘Dat moet wel een belangrijk iemand zijn in de Geocaching wereld’… En zo kabbelt de tijd voort…

Een eerste eigen cache

Na het ‘leeghalen’ van Heumensoord ’trek’ je dan de wijde wereld in. Eerst in een straal van 10 km, dan 25km en zo verder. Tot het moment komt dat je er zelf aan toe bent: een eerste cache plaatsen! Dat was voor mij een spannend moment. Wat zouden andere cachers ervan vinden, maar vooral, wat zou WiGe er van vinden. Zou hij op zoek gaan naar mijn cache?

Heel lang duurde dat niet! ‘hé remralcache, waar is je cache gebleven’… Een mailtje, want er was nog geen message-center, van WiGe… Kon hij mijn cache nou niet vinden? Blijkbaar dus niet…. Wat er fout is gegaan weet ik nog steeds niet. Waarschijnlijk omdat ik het coördinaat met een mobiele telefoon had bepaald, lag de cache niet op de juiste plek. Balen! En vooral; waarom moest nou juist WiGe dit meemaken! Maar dit was wel het begin van onze kennismaking. Het mailtje werd keurig afgesloten met ‘WiGe, Geert’. Ha… hij heet dus Geert. Wel te begrijpen gezien de cachenaam….

Reparatie van ‘Op de Kermis #3’

Tips van Geert

In de tijd die volgde kreeg ik steeds wat tips van ‘Geert’ bij de nieuwe caches die ik verstopte. Soms lag hij op een minder logische plek en was het advies om deze een paar meter verder te plaatsen. Heel fijn! Inmiddels werd het contact ook steeds beter… Ik wist inmiddels dat we beide aan de rand van Heumensoord woonden. Geert aan de ene kant en ik precies aan de andere kant. En Geert wist ook dat ik ‘volgens zijn eigen woorden, de meest technische man in zijn omgeving was…’ Dus de vraag om een cache tijdens zijn vakantie te repareren, logboekjes te vervangen heb ik dan ook netjes gedaan!

Stammtisch Event

Inmiddels hielden we elkaar op de hoogte van de status van onze eigen ‘caches’… Vochtige logboekjes, maar ook korte berichtjes over de belevenissen tijdens het zoeken naar andere caches op vakantie. De eerste echte ontmoeting was tijdens het ‘Stammtisch Event’ in het centrum van Nijmegen. In een café spraken we elkaar voor het eerst echt over onze gezamenlijk hobby! Het contact werd steeds beter en tijdens een van de vele events bij het zweefvliegveld in Malden kwam totaal onverwachts de opmerking dat hij mij wel zag als zijn ‘opvolger’. Poeh… ff schrikken… Zit hij er over te denken om te stoppen dan? Ik heb het maar even in het midden gelaten. Drukte aan mijn kant zorgde ervoor dat ik dit sowieso even moest laten rusten…

Zweefvliegveld Malden

Maar een paar maanden later, weer bij het zweefvliegveld’, kwam Geert er op terug. Nu niet zo zeer als ‘opmerking’, maar als vraag. ‘Wil je eventueel mijn caches overnemen?’. ‘Ik denk er over om een stapje terug te doen’. ‘Mijn gezondheid laat even te wensen over’… Als er niemand is die ‘Heumensoord’ kan en wil overnemen moet alles maar het archief in.

Klein, maar bescheiden event op het zweefvlieg in Malden, ter gelegenheid
van het meeste aantal favoriete punten van team WiGe ter wereld!

Tja, daar sta je dan… De vraag die ik eigenlijk al had zien aankomen was daar. Ik had er al over nagedacht en het antwoord was dan ook duidelijk. ‘ja natuurlijk’…  De Landentrip, de Kermisserie, Airport Nijmegen en alles wat in Heumensoord ligt mag niet verloren gaan! WiGe staat niet voor niets op nummer 1 op de wereldlijst met de meeste favoriete punten!

Druk…druk…druk… maar dan toch…

Er gingen nog een aantal weken voorbij… Geert was druk, ik was druk en het kwam er eigenlijk allemaal niet van. Mede door ziekte van zijn vrouw Wil heeft Geert uiteindelijk echt de knoop doorgehakt. Het was nu echt definitief. Dagwacht en Carelvicer hebben, natuurlijk weer bij het zweefvliegveld, een klein afscheidseventje  gehouden voor Geert.

Afscheidsevents WiGe tijdens het ‘Creation Celebration, World Number One Event’…
Toespraak en dankwoord door Geert

In de weken en maanden erop hebben we samen met teams Dagwacht en Carelvicer de caches weer teruggelegd en hebben Geert en ik de adoptie van de geocaches uitgevoerd.

De ‘nalatenschap’ van WiGe

Mij rest de taak om de ‘nalatenschap’ van WiGe en vele werk van Geert goed te beheren en te onderhouden. Het zal soms best lastig zijn en er zullen in de loop van de tijd best wel dingen veranderen, maar het ‘WiGe-bos’ zal nooit vergeten worden!

WiGe Original Cache!

Alle caches die door WiGe zijn gemaakt hebben inmiddels het eervolle predicaat ‘WiGe Original Cache’ gekregen. Het bijhorende logo is op elke cachepagina waarin een creatie van WiGe te zien is aanwezig!

Remco Hovestadt / remralcache / www.remralcache.nl


Na het schrijven van dit stuk bereikte mij het vervelende bericht dat Wil, de vrouw van Geert kortgeleden is overleden. Ondanks dat ik Wil zelf persoonlijk nooit heb gekend, ben ik er van overtuigd dat een deel van haar enthousiasme en ondersteuning bij het maken van de creaties, liefde voor Geert en het geocachen zelf terug te vinden zijn in de caches die ik heb mogen adopteren. Op die manier heb ik Wil dus toch een beetje leren kennen. Ik draag dit stuk dan ook ter nagedachtenis aan haar op.

Remco (9 december 2019)

4 gedachten over “Favobos? WiGeBos? of toch gewoon Heumensoord?”

 1. Wij hebben voor een paar jaar geleden met vrienden de geo cache van de kermis gelopen. Dit om te kijken of we het cachen wel leuk vonden. 2 van onze vrienden deden dit nl. al en wij waren wel geïnteresseerd in het geo cachen. Vanaf die tijd zijn we om, nog nooit zo’n mooie caches gezien. We moeten binnenkort de andere ook maar eens gaan zoeken.
  WiGe bedankt voor deze mooie geo cache kort bij huis. Heel veel sterkte met het verlies van je vrouw.
  Met vriendelijke groet piwi

  Beantwoorden
 2. Op zoek naar de caches van WiGe, gewoon om eens te kijken hoe het gaat met de CO WiGe en de populariteit van hun caches, zie ik dat remralcache er veel heeft geadopteerd. Vorig jaar nog in de running als CO met de meeste favo’s. Heb ik iets gemist? En dan ga je zoeken en kom ik op deze pagina terecht en krijg tijdens het lezen al een onderbuik gevoel, tot ik het laatste stukje lees en dan weet ik waarom. Een verhaal dat mij heel bekend voorkomt. Ook ik ben ooit begonnen met cachen (inmiddels 16jaar geleden) en vond een cache met, toen nog een PDA, van een team waarvan ik later ook caches geadopteerd heb wegens gezondheidsredenen. Ook zij waren innoverend, inspirerend, voorlopers en legde leuke caches. Het favo systeem bestond nog niet eens, wel een soort van voorloper. De Geo D’or…
  Hoewel ik WiGe nooit ontmoet heb, had ik wel al veel waardering voor hen en de prachtige creaties die ze verstopten en het vele onderhoud dat gaat zitten in dit soort caches.
  Geert heel veel sterkte en Remco bedankt voor de adoptie. Zo blijft “onze pracht” hopelijk bewaard voor het nageslacht en kunnen nog vele genieten.

  Beantwoorden
 3. Twee weken geleden bereikte mij het droevige bericht dat Geert, alias WiGe is overleden. We hadden nog wat ideeën voor de inmiddels gearchiveerde caches uit de Landentrip- en Energieserie. Die ideeën zal ik nu zonder hem verder moeten uitwerken en wellicht verwerken in een nieuwe cache of cache-serie. Ik wens zijn vrouw en vriendin veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Geert heeft in zijn laatste zoektocht hopelijk zijn vrouw, Wil gevonden en kijken neer op zijn prachtige nalatenschap.

  Remco

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.