Dutch Geocoin 2023

Wat zijn de Dutch Geocoins?

De Dutch geocoins is de langstlopende serie geocoins in de wereld. Ieder jaar wordt er door de Nederlandse Geocache Gemeenschap een geocoin ontworpen en gemaakt.

Wanneer zijn de Dutch Geocoins begonnen?

De eerste Dutch Geocoin verscheen in 2005. Sindsdien is er ieder jaar een nieuwe Dutch Geocoin ontworpen en gemaakt.

Wie maakt de Dutch Geocoins?

Iedereen kan een ontwerp maken voor de Dutch Geocoin. Een jury maakt uit alle ontwerpen een voorselectie waarna de Nederlandse Geocache Gemeenschap kan stemmen op de ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt (mits aanpassingen) effectief geproduceerd en verkocht.

Sinds 2005 wordt er door de Nederlandse Geocache gemeenschap ieder jaar een geocoin ontworpen en gemaakt. Ook in 2023 zal dat weer gebeuren en dit reeds voor de negentiende keer. Dat maakt dat de Dutch Geocoins de langstlopende serie geocoins ter wereld is, waarbij er ieder jaar onafgebroken een nieuwe geocoin verschenen is.

Een duik in de geschiedenis van de Dutch Gecoins

De eerste geocoin verscheen dus in 2005 en het ontwerp van deze geocoin was de kaart van Nederland met de noordelijke provincies in het rood, de zuidelijke in het blauw en de overige wit zodat ze de Nederlandse vlag vormen. Op de achterkant staat een voorbeeld van Nederlandse waterbouwkundig trots: de Oosterschelde Stormvloedkering, ook wel gekend als de Deltawerken. Interessant weetje: in 2023 is het zeventig jaar geleden dat de Stormvloed plaats vond die tot de bouw van deze en andere keringen heeft geleid.

In de latere jaren zijn typisch Nederlandse thema’s op de geocoins verschenen. Denk hierbij aan fietsen, de strijd tegen het water, molens, tulpen en oude Nederlandse munten. Daarnaast waren enkele bijzondere gebeurtenissen ook een aanleiding voor een het ontwerp van de Dutch Geocoin. Voorbeelden hiervan zijn: de 400ste geboortedag van Michiel de Ruyter, de 100ste geboortedag van Marten Toonder, de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh en de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch. Verschillende van de Dutch Geocoins kan je aanschaffen in de Geocachingshop.

Overzicht van de Dutch Geocoins

Hieronder kan je een overzicht terugvinden van alle Dutch Geocoins.

JaarThema(‘s)OntwerperBekijk
2005Stormvloedkering OosterscheldeTBPQWX
2006FietsensimpsonTB1EQAB
2007400jaar Michiel Adriaenszoon de RuyterTeam GPSearchingTB20H41
2008Caching Below sea level / Luctor et EmergoTeam Van StoffelenTB2P3AH
2009Rode tulpen, Gele Tulpen, Tulpen uit NederlandLi-ZTB3BGNM
2010Windenergie is EindeloosDe HaelderTB46VGV
2011De vliegende Hollander, Willem van der DeckenGoudhaartjeTB4RXV8
2012Tompoes & Olivier B. Bommel (100 jaar Marten Toonder)
Jaar van de bij, Jaar van de bever
flipsoTB5PAJK
2013Geocaching in Nederland is fun! (Tulpen, Klompen, Ammobox)pingosTB66Y07
2014Whilhelmina guldenOgimaTB82JND
2015125 jaar Vincent van GoghGEO BEARTB7QEHH
2016500 jaar Jhoniumus (Jeroen) BoschtechnetiumTB89BEZ
2017100 jaar De stijl (Mondriaan)2windstrekenTB8RQ6Y
2018Maak een foto voor bij je log / Rijksdriehoeksmetingde kikkersTB92TAA
201915 jaar Dutch geocoin
(Fragmenten van de munten uit de afgelopen jaren)
Geo-DragonchildTB9DQ7B
2020Oude en Moderne windmolen / Celebration yearThobias010TB9QJ10
202120 jaar geocachen in Nederland / Nederlands paartjeNiCACHElaasTBA5HFD
202218 Jaar Dutch Geocoin / NightlifeAlGekGenoegTBABTTA

Ontwerp jij de Dutch Geocoin 2023?

Ook in 2023 zal er een nieuwe Dutch Geocoin gemaakt worden en hiervoor zijn we op zoek naar ontwerpen. Tot en met maart heeft iedereen de tijd om zijn/haar ontwerp in te sturen. Ontwerpen kunnen ingestuurd worden via mail naar dutchgeocoin apestaartje gmail punt com. Hierover zal er voldoende gecommuniceerd worden en in deze periode zal GcRogier in zijn vlogs ook aandacht aan de Dutch Geocoin besteden.

Na het verstrijken van de ontwerp-periode, zal een jury een voorselectie maken uit alle inzendingen. De jury zal daarbij op de volgende punten letten:

  • 2023: Heeft het ontwerp betrekking op het jaar: liever 800 jaar Hanze dan een standaard Nederlands symbool.
  • Dutch: Is het een Nederlands onderwerp: Dus liever 100ste sterfdag van Louis Couperus dan het 50 jarig jubileum van de Zweedse koning.
  • Geocaching: Extra punten als het ontwerp iets met geocaching van doen heeft.
  • Originaliteit: Liever een kaas, die we nog nooit gehad hebben, dan de derde molen of vierde tulp.
  • Artistieke waarde: Liever een mooi ontwerp dan een lelijk natuurlijk.

Merk op dat de maakbaarheid van het ontwerp geen onderdeel van de criteria is. De organisatie behoud zich namelijk het recht voor om ontwerpen aan te passen. Bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat een ontwerp wel te maken is.

Dutch Geocoin events

Tot 2020 werden er ook ontwerp-events voor de Dutch Geocoin gehouden. Tijdens deze ontwerp-events konden mensen elkaar inspireren om tot een mooi ontwerp te komen. Heb je interesse in zo’n event en heb je een idee voor een locatie voor dit soort event, neem dan gerust contact met mij op.

Vanaf april zal er op de geselecteerde ontwerpen gestemd worden: dit zal online gebeuren en de info hierover zal kenbaar gemaakt worden. Op het einde van april volgt er een Stem Event waar persoonlijk gestemd kan worden. Het gekozen ontwerp zal hierna gemaakt worden en via CreaCoins verkocht worden. Daar kan je de geocoin van 2022 trouwens nog steeds kopen.

Behalve het fantastische gevoel om je ontwerp uitgevoerd zien worden, ontvangt de inzend(st)er van het winnende ontwerp ook een set Dutch Geocoin 2023 munten. Alle reden dus om jouw (digitale) potloden en kwasten tevoorschijn te halen en je creativiteit te laten vloeien. Ontwerpen kunnen gestuurd worden naar: dutchgeocoin apestaartje gmail punt com.

Dutch Geocoins 2023 worden georganiseerd door Toni – Technetium – Cornelissen. Afbeeldingen: ardila.nl & veer12

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.