De Drentse Kei: een tof geocache-steentje

Wij zijn D1964 uit Drenthe en spelen Geocachings sinds 2011. Dat doen we hoofdzakelijk binnen Nederland maar heel soms ook eens in onze buurlanden. Regelmatig zijn wij in verschillende provincies te vinden waar we meestal een paar dagen zijn en wandelen of fietsen we meestal van cache naar cache.

Het mooiste vinden wij de caches waar we wat moeten doen of halsbrekende toeren moeten uithalen om de cache te kunnen bemachtigen. Onze uitrusting bestaat dan ook uit een rugtas vol met tools, een waadpak, hengel, bootje, en klimuitrusting wat ook altijd gezellig is als we met een klimgroepje op pad gaan.

Zelf hebben we ook enkele caches geplaatst en eentje hiervan is de Drentse Kei, ons paradepaardje. En daar gaan we het in dit stukje over hebben.

De Drentse kei: een klein steentje als geocache

Enkele gegevens over de Drentse Kei:

 • GC-code: GC5Y0W8
 • Plaats: Valthermond (Borger-Odoorn), Drenthe
 • Coördinaten: N 52° 53.078 E 006° 56.155
 • Publicatiedatum: 22 juni 2015
 • Formaat: anders
 • D/T rating: 2,5/2
 • CO: D1964

Met de vele favorietpunten die deze cache de voorbije jaren verzameld heeft, staat deze cache bij de top-25 caches wat betreft favorietpunten in Nederland. De Drentse kei is er dan ook niet op 1-2-3 gekomen: na heel wat boren, slijpen, lassen, hakken en zweetdruppels is uiteindelijk de cache ontstaan die er nu ligt. We kunnen niet al te veel prijs geven over deze cache, want dat zou de verrassing wat verbrodden voor diegene die deze cache nog niet gevonden heeft. Maar wat we wel kunnen meegeven is dat het iets te maken heeft met hydrauliek.

De steen zelf kwamen we tegen tijdens het werken: deze hebben we meegenomen omdat we dachten dat we er wel wat mee zouden kunnen doen. En zo werd het idee geboren om van deze steen een geocache te maken: het ontstaan van de Drentse kei. Deze steen is best wel een groot exemplaar, maar niet zo groot als de Zwerfsteen van Rottum, de grootste zwerfsteen van Nederland. We kozen ervoor om deze cache in Valthermond te plaatsen, dicht bij ons huis: zo kunnen we deze cache (net zoals al onze andere caches) makkelijker onderhouden.

Andere caches van D1964

In en om Valthermond hebben we nog verschillende andere caches liggen.

De Afgebroken sleutelGC9W4TR
Welkom in ValthermondGC9JPAF
Hufterproof zwaartekrachtGC9HJ9W
HufterproofGC9A3PD
De IllusieGC848CB
Ol’ GraitjeGC7B8KZ
Van Laag naar HoogGC5CFJD
TB-KantineGC593NF
Koker 116GC50GEA
ZuurGC4EXQV
KlinkersGC3X3ZR
AardgasGC37N5G

Bovenstaande caches zijn vaak ontstaan door plotse ingevingen: soms hebben we het materiaal voor handen waarmee we aan de slag kunnen of op andere momenten komt de inspiratie via een object die we langs de weg zien staan.

 • De zogenaamde Hufterproof-caches zijn ontstaan doordat een eerdere cache van ons (Het slot is de sleutel tot succes) jammer genoeg zo vaak kapot ging, dat we eigenlijk uit frustratie deze hufterproof gemaakt hebben.
 • Ol’Graitje is dan weer een virtuele cache: we hadden de eer om een virtual reward te mogen maken. Via een goede kennis kreeg ik het idee om een cache te maken over Ol’Graitje, want zo heet het kabelbaantje waar je deze cache kan scoren.
 • De TB-Kantine hebben wij geadopteerd van een goede cachevriend die er mee ging stoppen en ja deze cache paste ook mooi in het rijtje van de caches van D1964.
 • Koker116 is ontstaan door mijn werk, hier hebben we een Anodebed voor de KB (Kathodische bescherming) moeten boren. Wist je dat dit best diep gaat? Soms wel meer dan 100 meter diep! Zo mocht ik gebruik maken van een boorgat waar ik een buis in kon laten zaken.

Kortom dit vinden wij een hele leuke hobby en ook onze weekendjes weg en onze vakanties staan grotendeels in het teken van Geocaching. Wie weet komen we elkaar ooit eens ergens tegen.

Blog geschreven door D1964, Theo& Roely

5 gedachten over “De Drentse Kei: een tof geocache-steentje”

 1. Wat een mooi stukje voor zeker mooie caches van D1964 alleen wel jammer dat niet de cache erbij staat die ter ere van hem is gelegd Theo (D1964) in balans GC5E7ZQ want ook die is de moeite waard

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de tip 😉
   Theo heeft flink meegewerkt aan dit stukje over de Drentse Kei en daarnaast heeft hij nog enkele van zijn caches uitgelicht.

   Beantwoorden
 2. Ja de Drentse Kei is super leuk, die hebben wij ook al een keertje gedaan. Evenals de TB-Kantine en Ol’Graitje, allemaal echt super gave caches!

  Met geo-groet,
  GeoKars
  onderweg met GEOrgCACHING als DNF

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.