Draadezeltreel: geo-art voor de fietsers

Al  een aantal jaren komt een groep enthousiaste geocachers uit de buurt op oudejaar in de middag bij elkaar om tijdens een gezellig event het oude jaar uit te zwaaien en het nieuwe jaar welkom te heten.  We praten over onze  mooiste vondsten van het afgelopen jaar, wisselen tips uit en maken elkaar deelgenoot van onze geocachevoornemens voor het nieuwe jaar. Zo ook op 31 december 2017. Terwijl de bodem van de pan met glühwein langzaam maar zeker zichtbaar wordt, oppert één van ons het plan om in het nieuwe jaar een trail uit te zetten.

Draadezeltreel Geo-art

Van goede voornemens tot een nieuwe geocachetrail

Al vroeg in het nieuwe jaar, komen we met maar liefst 10 personen bij elkaar om het voornemen om te zetten in daden.  Tijdens de eerste brainstormsessie krijgt het idee al vastere vormen. Nummer één op de verlanglijst staat: een trail in de vorm van een geoart. De “bijbehorende” vraagtekens moeten eenvoudig op te lossen zijn, zodat iedereen kan meedoen en om precies diezelfde reden willen we er ook geen premium serie van maken. Verder zijn we het er al snel over eens dat het een fietstocht moet worden van maximaal 30 kilometer die voert langs de vele mooie plekjes in en om Bakel, Milheeze en De Mortel. Het aantal caches laten we bepalen door de geoart. We gaan uit elkaar met flink wat huiswerk.

Tijdens de tweede bijeenkomst komen er enkele mogelijke routes op tafel. Omdat we de omgeving goed kennen, is de keuze snel gemaakt.  Ook over de vorm van de geoart, een fiets, zijn we het snel eens. Maar welke naam kiezen we? Als de teamnaam:de draadezels ter tafel komt is iedereen gelijk verkocht, een kwinkslag naar de fiets. Met deze teamnaam hebben we ook gelijk de naam van de trail gevonden. En omdat we nou eenmaal Brabanders zijn, zetten we de naam wel om in het Brabants. Zie daar: de Draadezeltreel is (in ieder geval voor ons) geboren.

En hup, aan het werk voor de Draadezeltreel

Wanneer we voor de derde keer samenkomen, blijkt dat we een goed samengesteld team zijn. Zo blijkt dat we over vele kwaliteiten beschikken. De ene heeft een schitterende geoart draadezel ontworpen met bijbehorende boguscoördinaten. Het was niet alleen al een hele opgave om deze vorm te ontwerpen, maar vooral ook om deze dusdanig te positioneren dat werd voldaan aan de eisen van Groundspeak. De werkelijke coördinaten moeten immers binnen een bepaalde afstand van de boguscoördinaten liggen en daarnaast moet ook nog eens rekening worden gehouden met de afstand tot andere (bestaande) caches in het veld. Een heel gepuzzel dus.

Een ander teamlid blijkt te beschikken over een groot tekentalent en heeft een prachtig logo en bijpassende avatar ontworpen. Een paar andere teamleden blijken al diep nagedacht te hebben over hoe de uiteindelijke caches eruit moeten komen te zien en niet onbelangrijk, hóe ze te maken. We willen namelijk graag een beetje bij ons thema blijven.

Door het slechte weer moeten we nog even wachten voordat we onze draadezels kunnen bestijgen om de definitieve locaties van de caches te gaan vastleggen. Maar daarna gaat het snel. Een paar weken daarna hebben we de cachebehuizingen gereed. Door de inspanningen van weer een ander teamlid zijn ook de toestemmingen van de Gemeente Gemert-Bakel, IVN, Staatsbosbeheer en diverse privépersonen snel en vakkundig geregeld.

Vervolgens worden 47 pagina’s & listings aangemaakt op Geocaching.com. Een bijbehorende tekst wordt gemaakt, er wordt nagedacht over de lay-out en uiteindelijk zien 47 pagina’s het levenslicht.

Na een laatste tocht langs alle “geladen” caches kan de reviewer worden geïnformeerd. Enkele dagen van opperste spanning volgen en na een kleine aanpassing van de locatie van één van de caches volgt al snel het groene licht: op 16 mei 2018 om 09:00 uur zal de “treel” online gaan.

En dan is de Draadezeltreel klaar

De spanning neemt nog verder toe. Hoe zal de trail worden ontvangen? Zal er überhaupt wel animo zijn? Niet lang na de opening zien we al activiteit in de logs. Een aantal teams lijkt te “strijden” om de podiumplekken.

In het eerste weekend zien we tot onze vreugde een groot aantal autos met fietsendragers op het parkeercoördinaat. Het lijkt een ware rage te worden. Met rode oortjes lezen we de leuke logs. Dat zoveel mensen van heinde en verre naar hier komen om onze trail te doen én er zo enorm positief op reageren is voor ons allemaal in één woord fantastisch.

Natuurlijk kunnen we het niet laten om regelmatig ons gezicht op de route te laten zien. Dat leidt tot vele leuke gesprekken met mede-cachersWe zijn nu 3 weken en 180 favorieten (alleen al bij de bonus) verder en dit smaakt uiteraard naar meer.

Draadezeltreel Geo-art - bord

Zelf op zoek gaan naar de Draadezeltreel

De Draadezeltrel kan je terugvinden in Brabant in de omgeving van Gemert-Bakel. 46 geocaches + een bonus cache (start: GC7JTZN) zal je onderweg kunnen vinden op het parcours van ongeveer 30 kilometer. De puzzels zijn allemaal vrij simpel op te lossen met ROT5 en doe je best reeds thuis zodat je op voorhand de fietsroute al even kan bekijken. Onderweg zijn er verschillende eet- en drinkmogelijkheden en parkeren kan je doen bij Natuurpoort Nederheide. Wij wensen je alvast veel plezier!

Blog geschreven door de Draadezels

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.