De Asser Grid: een Geocaching challenge

Hoe wordt je een geocacher?  Onze oorsprong ligt in het met plezier wandelen en fietsen in het buitengebied. De zoon en partner zijn afdeling West van 2windstreken en zijn begonnen met geocachen waarna wij als afdeling Noord later zijn aangesloten. Eerst als meelopers en later ook zelfstandig op pad.

2windstreken (afdeling Noord)

We begonnen met multi’s te wandelen (zonder GPS maar met een topografische kaart  en daarover een raster van breedte en lengte lijnen) en fietstochten met traditionals. Omdat we ook graag puzzelen kwamen ook al snel de mysteries in beeld en zo werden we langzaamaan ingewijd in het geocachen. Met het bereiken van de leeftijd dat afscheid van de werkomgeving wordt genomen, komt er meer tijd vrij voor deze hobby en beginnen we met het plaatsen van een cache. Eerst op 12 februari 2011 een multi in Noorderpark-Peelo (GC2MGD9): dicht bij huis om te leren en deze te kunnen onderhouden.

Multi’s, mysteries en trails in Assen: we bleven niet stilzitten

Het bleef niet bij 1 multicache. Omdat we het buitengebied van Assen zo mooi vinden hebben we hier een 26-tal multi’s gemaakt waarvan er nu nog steeds 25 online zijn. Tijdens het zoeken naar leuke wandelingen kwamen we regelmatig ook uit op een doodlopend pad. Dit zijn wel leuke wandelingen, maar deze hebben geen vervolg. Daarom hebben we hier een tiental mysteriecaches geplaatst, zodat deze leuke omgevingen kunnen worden bezocht.

plaatsen Asser Grid door Mark

Met de bedoeling voor elk wat wils te hebben zijn we ook begonnen met het maken van enkele wandeltrails (3 stuks) en een fietsrondje. Allemaal bestaande uit traditionals en soms een mysterie als bonus.

Deurzer Trail GC45CEM wandeling van 6,1 kilometer langs 25 traditionals
Anderen GC70B89 wandeling van ongeveer 7,5 kilometer langs 24 traditionals en 6 letterboxen
Wei & Bos GC6XAZF wandeling van ongeveer 8 kilometer langs 20 traditionals en 5 letterboxen
Fietsrondje Assen GC4AW81 Fietsrondje van 33 kilometer langs 30 traditionals

 

De Asser Grid: een matrix 81 Geocaching challenge

In het Geocaching spel zijn er verschillende challenges ontstaan, zoals bijvoorbeeld de Geocaching Grid challenge (ook wel matrix 81 challenge genoemd). Bedoeling van deze grid challenge is dat je jouw matrix van moeilijkheid en terreinwaardes volledig vult en van ieder van de 81 combinaties minstens 1 cache gevonden hebt.

Geocaching Moeilijkheid Terrein matrix

Zelf hadden we veel interesse om zo’n volledige grid te halen, maar door de leeftijd zijn we ook in sommige zaken beperkt qua mogelijkheden zoals bijvoorbeeld boomklimmen met tuig (dat laten we over aan afdeling West). Na inspiratie te hebben gekregen door het event in Mainz waar 81 caches waren gelegd die samen de grid volmaken gingen we ook aan de slag om een eigen grid te maken: de Asser Grid (eerste cache: GC640ZB).

We gingen aan de slag, met de gedachte dat het wel eens lang kan duren voordat alles klaar is: in het terrein gingen we op zoek naar locaties die voldeden aan de juiste terreinwaarden en thuis gingen we aan de slag met het maken van de puzzels met de juiste moeilijkheidsgraad. Alle caches hebben we een plaatsje kunnen geven in het buitengebied van Assen zodat er naast het uitoefenen van de hobby ook genoten kan worden van het landschap wat wij zelf zo appreciëren aan deze hobby.

Na enkele caches gemaakt te hebben, besluiten we de eerste serie ter publicatie aan te bieden en zo stelselmatig caches te publiceren van zodra ze klaar zijn. Al met al viel het nog mee en binnen 2 maanden na de eerste publicatie was de Asser Grid in de lucht. Het heeft vele uren/dagen/weken/… zoeken en puzzelen gekost, maar uiteindelijk waren we best trots op dit werk.

Asser Grid

2windstreken onderhoud

De bezoekers van de Asser Grid komen van dichtbij tot vanuit België, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Sommigen doen het in één dag en anderen nemen er een weekend de tijd voor en logeren in of rond Assen in een hotel of op een camping. We krijgen erg leuke reacties op deze Asser Grid en met behulp van Asser-geocachers kunnen we ook de klimtuigcaches mooi onderhouden.

Er zijn nog meer caches in en rondom Assen

Als men enkele dagen in de omgeving van Assen wil geocachen dan is er voor elk wat wils. In totaal zijn er binnen een straal van 10 kilometer van de kern van Assen ongeveer 600 caches on line. Dus een weekje cachen rond Assen is gemakkelijk in te vullen. We hebben enkele geocaches die de moeite zijn hier in een lijstje toegevoegd.

Asser TT Cache GC6EJWF Een cache in het thema van motorraces naar aanleiding van de jaarlijkse TT Assen.
Het geheel is meer dan de som der delen GC4097E Een multi van 7,5 kilometer met leuk uitgewerkte waypoints.
Projectie GC4A455 Een ‘simpele’ projectie van bijna 3 kilometer met een mooi verstopte cache.
TB Hotel “de Tijd” GC5RHJK Een mooi uitgewerkte cache en ideaal voor Travel Bugs.

Misschien ontmoeten we elkaar binnenkort in de mooie omgeving van Assen.

Vrolijke groet,

Willem & Trijntje (2windstreken – afdeling Noord)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.